Kaip iš tiesų jaučiasi moteris po gimdymo

Dažnai sureikšminame gimdymo dieną, manydamos, kad tai sunkiausia, kas mūsų laukia. Tačiau gimdymas - tik pradžios pabaiga. Ant rankų kūdikėlį sūpuojančios mamytės laukia ankstyvasis adaptacijos periodas. Kam pasiruošti, ko tikėtis ir ką daryti?

Gyvenimas „aukštyn kojom"

„Aukštyn kojom" - dažna mažylio susilaukusi mama kaip tik taip apibūdina pirmas dienas po gimdymo namuose. Statistika negailestinga: daugelis moterų savo gyvenimą po gimdymo apibūdina kaip nuolatinį stresą, o maždaug 7 proc. tuos pirmus tris mėnesius išgyvena depresiją.

Nieko keista, kad jauni tėveliai nerimauja, abejoja savimi, tačiau būna, kai reikia suimti save į rankas. Juk mažylis verkia nebūtinai dėl to, kad serga arba trūksta pienelio. Net jei abejojate, ar būtina, padarykite tai, kas padėtų nusiraminti jums pačiai: pamatuokite temperatūrą, pasiūlykite krūtį, pakeiskite sauskelnes ir pan. Jei nepaaiškės, kodėl verkia kūdikis, kvieskite gydytoją.

Pirmomis savaitėmis būkite pasiruošusi fiziniams nepatogumams

Po gimdymo daugumai sunku atsisėsti. Dažniausiai ši bėda vargina dėl per gimdymą įkirptos tarpvietės, paūmėjusio hemorojaus.

Dėl anksčiau minėtų priežasčių gali kilti sunkumų ir norint pasišlapinti ar pasituštinti. Šlapime esančios druskos „graužia" žaizdą, dėl to pirmomis paromis patariama šlapintis į tarpvietės sritį pilant vandens. Dar vienas patarimas: nebijokite tuštintis. Jeigu to vengsite, didesnė tikimybė, kad jums užkietės viduriai, o tai reiškia, kad nemalonių pojūčių dar padaugės.

Atidžiai rinkitės tai, ką valgysite. Atsižvelgdama į naujagimio sveikatą (dėl pilvelio pūtimo, alergijos), rinkitės tokius maisto produktus, kurie nesukeltų vidurių užkietėjimo, o priešingai, turėtų skaidulų ir skatintų formuotis normalios konsistencijos išmatas. Valgykite košes, nes nuo daržovių ir vaisių gali pūsti vidurius.

Kita dažna bėda - nugraužti speneliai. Skaudančios krūtys, pakraujavimas iš pažeistų spenelių vargina dėl to, kad ką tik iškeptos mamytės nemoka taisyklingai žindyti. Nenusiminkite, žindymo paslaptys taip pat įveikiamos.

Būkite pasiruošusi nuovargiui. Net 80 proc. moterų po gimdymo yra suirzusios, jaučiasi nepakankamai suprastos. Nebijokite apie tai pasikalbėti su artimaisiais. Tokie jausmai yra normali jūsų reakcija į gyvenimo pokyčius, be to, emocinę būklę reguliuoja ir staiga pasikeitusi hormonų pusiausvyra. Moksliniai tyrimai parodė, kad stresinė būsena dažnesnė vyresnėms, taip pat labiau išsilavinusioms moterims.

Susitaikykite su tuo, kad nuo šiol mažylis, ypač pirmais gyvenimo metais, nustatys jums gyvenimo režimą ir ritmą. Ne visada galėsite pavalgyti, nusiprausti, pamiegoti tada, kai norėsite. Turėsite išmokti prisitaikyti prie pasikeitusių socialinio gyvenimo sąlygų, t. y. ne visada galėsite suderinti išvykas, teks atsisakyti ir kitų „bevaikės šeimos" gyvenimo ypatumų.

Miego trūksta ne tik mamytėms, bet ir tėčiams. Pagal statistiką net 50 proc. nuolat neišsimiegantiems žmonėms atsiranda depresijos požymių. Padėkite vienas kitam, nešokite prie vaikelio abu vienu metu, sudarykite sąlygas pailsėti savo partneriui. Jei turite galimybę, nuo šešto mėnesio mažylį migdykite kitame kambaryje: verksmą išgirsite, tačiau jūsų nežadins kiti garsai, kuriuos jis skleis miegodamas (šnopuoja, čepsi).

Dažnai mamai baisu dėl staigios kūdikio mirties sindromo. Ne viena jauna mama prisipažįsta, kad net tada, kai kūdikis miega, ji keliasi pasižiūrėti, ar tikrai kvėpuoja. Esate viena iš tokių nuogąstautojų? Įsigykite mobiliąją auklę, kurios imtuvas dedamas po kūdikio čiužinėliu ir jei vos 20 sekundžių neregistruojami kvėpavimo judesiai, siunčiamas pavojaus signalas.

„Blogos mamos" sindromas. Dauguma jaunų mamyčių kada nors suabejoja savo sugebėjimais ir įrašo save į „blogų" mamų sąrašą. Dažniausiai tai tik jausmai. Natūralu, kad jums prireiks šiek tiek laiko suprasti, ką reiškia naujagimio verksmas - alkanas, šalta ar prisišlapino. Pasitelkite intuiciją, įsiklausykite į verksmą. Intuicija nepadeda? Pasitarkite su kitomis mažus vaikus auginančiomis mamomis, paskambinkite gydytojui.

Pasitikrinkite žinias:

Kokia turi būti miegamojo temperatūra? - 18-22 laipsnių.

Kur pastatyti mažylio lovelę? - Toliau nuo langų, durų, šildytuvų.

Kad turėtumėte pieno reikia daug gulėti. - Gulėjimas ir pieno gamyba tarpusavyje nesusiję dalykai. Svarbu ilsėtis, gerti pakankamai skysčių ir norėti žindyti.

Gimus mažyliui, namuose turi viešpatauti tyla. - Namuose turi „virti" įprastas gyvenimas, gal tik lankytojų skaičius turi būti ribotas. Moksliniai tyrimai įrodė, kad garsų pilnuose namuose (t.y. kur vaikštoma, kalbama normaliu garsu, veikia televizorius ir pan.) kūdikiai jaučiasi netgi saugesni nei visiškoje tyloje ir miega geriau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis