Psichologė pataria, kaip paruošti vaiką brolio ar sesės gimimui

Naujojo šeimos nario atsiradimas iš esmės pakeičia visą šeimos gyvenimą – namie atsiranda daugiau sumaišties ir daug daugiau nežinomybės.


Tėvai prie šių pasikeitimų gimus antrajam ar vėlesniems vaikeliams gana greitai prisitaiko: nežinomybę pakeičia darbingas žinojimas ir savaime sumažėja sumaištis. Priešingai, nežinomybė ir sumaištis vis didėja pirmagimio vaiko galvoje – kūdikis „naujas", mažas, triukšmingas ir „atėmė mamą". Labai svarbu, kol mama dar laukiasi, jau esantį šeimoje vaiką paruošti būsimo brolio/sesers gimimui.


Atsižvelkite į pirmagimio amžių


Priklausomai nuo vaiko amžiaus, iš anksto paaiškinkite vaikui, kas vyksta: kad mama laukiasi, kad jos pilvelyje gyvena būsimas broliukas arba sesutė, kad jis labai mažas ir jam labai reikia mūsų rūpesčio, pagalbos. Mažiems vaikams sunku suprasti abstrakčią laiko sąvoką, todėl apie būsimą gimdymą pasakokite vaikui suprantamais žodžiais, pavyzdžiui, kad kūdikis gims vasarą, kai bus labai šilta ir visi gaivinsimės skaniais ledais.


Kuo vaikas mažesnis, tuo mažiau jam reikia duoti laiko iki tikrojo susitikimo su kūdikiu (gimimo). Duokite vaikui įrodymų: leiskite paglostyti didėjantį savo pilvuką, parodykite, kaip mažylis pilvelyje juda, pagulėkite kartu su juo ir leiskite vaikui pajausti, kaip spardosi pilvelyje augantis broliukas/sesutė.


Taip pat labai svarbu pasakojant nepervertinti situacijos ir nenuteikti vaiko nerealistiškai. Jei vaikas tikėsis, kad vos gimus broliui jis galės linksmai juo leisti laiką, žaisti ir kitaip linksmintis – jis labai nusivils pamatęs, kad gimęs kūdikis ne toks jau ir įdomus žaidimų partneris. Papasakokite „gyvai" ir tikroviškai: „gims mažiukas, jis daug miegos, dažnai valgys, kartais paverks, bet jis ims tave už rankutės, žiūrės į tave, koks tu didelis, lauks kol tu jam pamojuosi barškučiu" ir panašiai. Kai mažylis gims ir vyresnėlis atpažins mamos nupasakotas situacijas, jis pasijaus saugiau ir bus optimistiškiau nusiteikęs broliuko/sesutės atžvilgiu.


Aktyvus tėčio dalyvavimas šeimos gyvenime


Nuo pat pradžių, kai sužinote, kad laukiatės, pradėkite vyresnėlį pratinti prie įvairesnės veiklos su tėčiu. Labai pamažu ir atsargiai perduokite dalį savo „darbų" tėčiui – vakarinis migdymas, pasakų skaitymas, važiavimas apsipirkti, išėjimas kartu į kiemą ir kitos veiklos. Tai nereiškia, kad gimus kūdikiui jūs viso to nebedarysite, tai reiškia, kad kai jūs negalėsite ar norėsite pailsėti, be didelių problemų tai galės atlikti ir tėtis.


Dažniausia mamų klaida – „atsibūti" su vyresnėliu, kol dar negimė mažylis. Vyresnėlis, pripratęs prie nuolatinio mamos dėmesio ir užimtumo, primiršęs savarankiškumą, gimus kūdikiui iš mamos reikalaus dar daugiau dėmesio, o nebegaudamas jo tiek pat, nuoširdžiai nesupranta ir, žinoma, priešinasi.


Taip pat labai svarbu nuo pat mažų dienų tėtį įtraukti į naujojo šeimos nario gyvenimą. Nesistenkite visko daryti pati, duokite ir pabūti, ir pasirūpinti kūdikiu tėčiui, taip lengviau užsimegs ryšys tarp tėčio ir mažylio, o matomas tėčio bendravimas su kūdikiu atrodys siektinas dalykas ir vyresniajam.


Maža dovanėlė


Vaikams labai svarbus pirmasis įspūdis, todėl būtų labai naudinga, jei gimus mažyliui vyresnėlis gautų tarsi nuo jo dovaną – jo akyse broliukas atrodytų dosnus ir artimesnis. Dovanos ir žaislai vaikams labai svarbūs, todėl iš anksto paklausinėkite jo, kokios dovanos jis norėtų nuo broliuko, galbūt pasiūlykite ir jam pačiam nulipdyti ar nupiešti kokią dovaną kūdikiui ir pastatyti ją mažylio kambaryje.


Žaidimai


Tegul didysis vaikas žino, koks jis jums yra svarbus. Žaiskite drauge būsimą šeimos pagausėjimą, pavyzdžiui, galite padaryti lėlių teatrą, kuriame pasiskirsčiusios vaidmenimis lėlės atlieka šeimos narių vaidmenis. Tai turėtų būti tarsi trumpa, tačiau konkreti pasaka: šeima be broliuko - gimsta broliukas - šeima rūpinasi mažu broliuku (kiekvienas iš šeimos kažką atneša/padaro broliukui), dažnai apkabina vyresnėlį, mamytė ir tėvelis labai myli abu vaikučius. Vaikui bus pramoga ne tik stebėti tokį vaidinimą, tačiau kartu ir lengviau viską įsivaizduoti.


Laikas su vyresnėliu po gimdymo


Nors didysis darbas laukia po kūdikio gimimo, reikėtų nepamiršti, kad artimas ir saugus ryšys su vaiku – tai nuolatinis tęstinis darbas. Kai šeimoje gims mažylis, kvieskite vyresnėlį jums padėti prižiūrėti kūdikį, pasidžiaukite, kai tėtis būna su mažyliu, o jūs leidžiate laiką su vyresniuoju dviese, leiskite vaikui paliesti ir pasiglaustyti prie broliuko. Ir būkite kantrūs. Priprasti prie pokyčių reikia laiko.

Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis