10 patarimų, kad kūdikio primaitinimas būtų lengvas

Pradėjęs ragauti maisto, kūdikis įžengia į naują raidos etapą, kuriame laukia atradimai bei naujovės ne tik jam, bet ir tėveliams.

Maždaug apie šeštą vaiko gyvenimo mėnesį (jei gydytojai rekomenduoja – galima ir anksčiau) reikėtų jam pasiūlyti pirmųjų tyrelių. Pradžioje tai bus trintos daržovės, vėliau – kruopos, uogos ir t.t. Augant mažyliui, plėsis ir jo mitybos racionas.


Tėveliams, kurie augina pirmąjį vaiką, natūraliai kils labai daug klausimų. Nuo to, kada pradėti primaitinti, iki to, kaip siūlyti ir paskatinti mažylį noriai skanauti maistą. Ne vieną jauną mamytę kamuoja įvairios baimės dėl paspringimo rizikos ar dėl to, kaip teisingai ir sveikai paruošti maistą, kokius indus bei įrankius naudoti. Nuo šio kūdikio raidos etapo niekur nepasislėpsite, todėl geriausia strategija – tinkamai ir iš anksto jam pasiruošti. Štai 10 patarimų, kad primaitinimas būtų lengvas ir sklandus.


Įsitikinkite, kad kūdikis jau pasiruošęs primaitinimui


Nors Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja vaikams tiršto maisto pasiūlyti maždaug nuo šešto jų gyvenimo mėnesio, tačiau kiekvienas žmogus yra individualybė. Stebėkite savo kūdikio elgesį ir laukite ženklų, rodančių jo pasiruošimą. Tai gali būti intensyvus tėvų maisto stebėjimas, kumštukų ir įvairių daiktų kišimasis į burną, irzlumas bei neramumas, pavalgius motinos pieno. Taip pat pasitarkite su gydytoju, nes per anksti pasiūlytas maistas gali pakenkti natūraliam kūdikio maitinimui pienu ar sukelti dideles alergijas, o per vėlai – nualinti organizmą (pradeda trūkti įvairių maisto medžiagų ir vitaminų).


Pasiruoškite atsargas


Atminkite, kad pačios vertingiausios ir naudingiausios – šviežios daržovės bei vaisiai. Jei jūsų kūdikio primaitinimas prasidės šaltuoju sezono metu, atsargomis pasirūpinkite iš anksto ir jas užsišaldykite (taip išsaugomi jų vitaminai, fermentai ir maistingosios medžiagos). Daugelis nustemba, tačiau šaldyti galima bene visas uogas, vaisius bei daržoves (nerekomenduojama to daryti su bulvėmis ir baklažanais). Šaldykite šviežius, nepastovėjusius ir nesuvytusius žalumynus. Geriausia – nedidelėmis porcijomis, kad galėtumėte atsišildyti vienam kartui.


Pasirūpinkite daiktais, reikalingais maistui gaminti


Visi puikiai žino, kad vertingiausias ir naudingiausias – tik ką paruoštas, šviežias maistas. Tyrelėms reikalingus ingredientus galite virti verdančiame vandenyje arba naudoti garpuodį. Maistas jame yra ruošiamas naudojant intensyvų garą, kuris nesunaikina maistingųjų medžiagų kokybės ir natūralaus skonio. Naudojant homogenizavimo funkciją, kuri būna kai kuriuose garpuodžiuose, galima susmulkinti maistą taip, kad jis būtų lengvai praryjamas bei geriau įsisavinamas nei įprastai sutrinti produktai.


Kitas dalykas, kurio tikrai prireiks pirmaisiais primaitinimo mėnesiais, maistui trinti skirtas virtuvės įrankis. Vieni naudoja virtuvinius smulkintuvus ar kombainus, tačiau, norint tai padaryti greičiau ir paprasčiau, galima įsigyti maisto malūnėlį, su kuriuo, rankiniu būdu, daržoves, vaisius ar uogas susmulkinsite iki tyrelės konsistencijos.


Indai ir įrankiai


Mažajam valgytojui reikės savo indų. Nuo atsparios smūgiams gertuvės iki iš plastmasės ar bambuko pagamintų lėkščių ir įrankių. Jūsų ir vaiko patogumui, parduotuvėse galima rasti neišsiliejančių gertuvių (jos būna be jokių snapelių ar šiaudelių – taip daug sveikiau mažylio burnytės raumenų vystymuisi, jis mokosi gerti kaip iš suaugusiųjų puodelio), prie stalo limpančių lėkščių ar šaukštelių, kurių formos išgaubimas yra pritaikytas tam, kad mažylis greičiau išmoktų savarankiškai valgyti. Kodėl netinka suaugusiųjų indai ir įrankiai? Pirma – jie būna iš dūžtančių medžiagų, antra – geležiniai įrankiai gali pažeisti labai jautrias kūdikio dantenas.


Vaikams patinka spalvos, linksmi paveikslėliai ir iliustracijos. Net didžiausią „nevalgiuką" bus lengviau įkalbėti paragauti maisto, jei maitinsite iš jo smalsumą žadinančių indų. Nepamirškite ir seilinukų, jų pirmaisiais vaiko metais prireiks ne vieno. Itin praktiški – aprengiami su rankovėmis arba plastmasiniai, kuriuos itin patogu valyti.


Teigiama atmosfera


Dar visai mažą vaiką reikėtų pratinti prie teisingų valgymo ritualų. Kai kūdikį maitinate, neužsiimkite papildoma veikla – jokio telefono maigymo ar žurnalų vartymo. Nesistenkite mažylio dėmesio nukreipti papildomomis priemonėmis, pavyzdžiui, leisdami jam žiūrėti televizorių. Valgymo metu jus turi supti rami atmosfera, o kūdikis jausti ir suprasti, kad tai nėra žaidimas.


Vaiką pasodinkite į maitinimo kėdutę (ir dėl saugumo, ir dėl gero įpročio formavimo). Jų pasirinkimas labai didelis: nuo specialiai tvirtinamų prie stalo, idealiai tinkančių mažose patalpose gyvenančioms šeimoms, iki labai stilingų, išskirtinio dizaino kėdučių, tokių kaip „Mima", tinkančių nuo pat gimimo iki vyresnio amžiaus.


Turėkite daug kantrybės


Gali būti, kad užtruksite ne vieną ir ne du mėnesius, kol atrasite, kas mažyliui tinka bei patinka. Bandykite skirtingus maisto derinius ir konsistencijas, eksperimentuokite ir patiekalus patiekite išradingai (tai ypač aktualu vyresniems vaikams). Visada mažylį pagirkite, kai jis pavalgo. Niekada nebarkite ir nepykite, jei nevalgo. Jei matote, kad prasidėjo žaidimai su maistu, geriau lėkštę patraukite nuo stalo.


Naujus produktus į mitybą įtraukite po vieną ir stebėkite alergines reakcijas


Daugelis vaikų mitybos specialistų primaitinimą tirštu maistu rekomenduoja pradėti nuo bulvių, moliūgo ar cukinijos, avižų, ryžių, grikių, kukurūzų kruopų. Naują produktą įveskite kas 5–7 dienos ir stebėkite, kaip mažylio organizmas į jį sureagavo. Jei pastebėjote bėrimus, vaikas atpylinėja ar jam pučia pilvą – tai alergijos požymiai. Šių produktų kurį laiką jam neduokite.


Pirmus kartus užteks vieno ar kelių arbatinių šaukštelių, pamažu maisto kiekį didinkite iki 100 ml, o vėliau iki 150–200ml. Geriausia primaitinimą pradėti nuo pietų valgio, o vėliau įvesti pusryčius ir pietus.


Jei vaikas gerai valgo, duokite jam užkandžių


Įvedus nemažai produktų, tarp maitinimų savo mažylį pradėkite vaišinti užkandžiais. Tai gali būti juoda duona, duoniukai, nesaldinti kukurūzai, vaisiai bei daržovės, maitinami per silikoninį ar medžiaginį kieto maisto maitintuvą. Pastarieji labai patogūs paimti mažoms kūdikio rankytėms ir idealiai tinka skausmingoms dantenoms masažuoti.


Pasirūpinkite šviežio maisto išsaugojimu kelionėse


Jei gyvenate aktyviai – mėgstate keliones ir išvykas, pasirūpinkite daiktais, kurie maistą padės transportuoti ir ilgiau išlaikyti šiltą. Vienas tokių daiktų, be kurio neišsiverčia daugelis mamų – maistui skirtas termosas. Kai kurie jų, pavyzdžiui, „Chicco“, šilumą išlaiko net iki 5 valandų. Jums taip pat prireiks įvairių indelių ar dėžučių, skirtų užkandžiams įsidėti.


Leiskite pačiam valgyti


Netvarkos, mokant kūdikį valgyti, jūsų namuose tikrai bus. Nors vaiką daug paprasčiau maitinti patiems, tačiau jau apie 7–8 mėnesį duokite jam šaukštelį į rankas ir leiskite pačiam bandyti maistą įsidėti į burną. Didžioji jo dalis keliaus ant žemės, bet mažylis pamažu mokysis savarankiškai valgyti ir, pirštais suimdamas šaukštelį, lavins smulkiąją motoriką. Šiuo laikotarpiu daržovių ir vaisių galite nebesmulkinti iki tyrelės konsistencijos, užteks juos pertrinti šakute. Šio pasikeitimo labai svarbu nenuvėlinti, nes vaikas, net ir neturintis dantų, maistą trina dantenomis ir taip treniruoja kalbos padargus.

Užsakymo nr.: PT_73425304

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis