Kad žindyti būtų lengviau, išbandykite skirtingas pozas

Kad žindymas būtų sklandus, patartina jam ruoštis iš anksto – kaupiant naudingas žinias ir įgūdžius.

Žindymo specialistai akcentuoja ne tik natūralaus maitinimo naudą, bet ir tai, kad būtina viską atlikti taisyklingai – tik tuomet bus pasiekti geriausi rezultatai, bus patenkinti ir mama, ir kūdikis.


Žindymo pozicijos


Laimei, jų yra ne viena, todėl galima kaskart rinktis tokią, kuri patogiausia tuo metu. Kad ir kokią žindymo poziciją pasirinksite, svarbiausia, kad ji padėtų teisingai maitinti kūdikį. Atkreipkite dėmesį, kad kūdikio veidukas turi būti kuo arčiau krūties, o jūsų kūnas neturi būti įsitempęs – abu turite jaustis kiek įmanoma patogiau.


Gulint ant šono


Ši pozicija ypač patogi pačioje pradžioje, kai sėdėti mamai dar gali būti nepatogu ar nemalonu. Taip pat, maitinti gulint ant šono, pasiguldžius kūdikį šalia savęs patogu naktį, kai nesinori išsibudinti. Svarbu, kad taip maitinant kūdikio galvelė būtų aukščiau nei jo kūnas, tačiau nebūtų smarkiai sulenktas vaikučio sprandas – kaklas ir stuburas turi būti vienoje linijoje.


Vida Press


Ant nugaros


Mamos šią poziciją mėgsta dėl galimybės reguliuoti dažnai per gausų pieno tekėjimą maitinimo pradžioje. Taip pat tai patogus būdas maitinti kūdikį gyjant po cezario pjūvio operacijos. Svarbu įsitikinti, kad maitinant šioje pozicijoje vaikutis būtų arti krūties ir galėtų tinkamai apžioti visą spenelio aureolę, o ne tik patį spenelį.


Shutterstock nuotr.


Sėdint


Jei maitinate sėdėdamos, stenkitės sėdėti tiesiai, nesilenkite nei į priekį, nei atgal. Kūdikį paguldykite sau ant kelių, priglauskite jį, jo galvelę padėdami ant sulenktos rankos, kita ranka prilaikykite. Sėdėti galima ne tik ant kėdės ar lovos, bet ir ant grindų, sukryžiavus kojas ir ant kelių pasidėjus pagalvę ar antklodę. Svarbu – kaip besėdėtumėte, sėdėkite tiesia nugara. Kad būtų lengviau, atsiremkite į vertikalų paviršių.


Vida Press


Laikant po pažastimi


Ši pozicija rekomenduojama moterims, turinčioms didelę krūtinę arba įtrauktus spenelius. Taip pat tai tinkamas būdas žindyti kai naujagimis labai mažas, jam sunkiai sekasi čiulpti, esant kitoms žindymo problemoms ar tiesiog norint paįvairinti žindymo rutiną.


Shutterstock nuotr.


Svarbiausios taisyklės


Žindymo specialistai pataria žindyti pradėti per pirmąją valandą po vaikučio gimimo. Nelaukite, kol jums pasiūlys tai padaryti – jei viskas gerai ir yra visos galimybės, paprašykite atnešti kūdikį, padėti pradėti žindymą. Taip pat galite paprašyti personalo, kad kūdikį paliktų lovelėje šalia jūsų, kiek įmanoma ilgiau – tai padeda mamai ir kūdikiui užmegzti tarpusavio ryšį ir abiems greičiau priprasti prie žindymo. Nepamirškite į šį svarbų procesą įtraukti ir vaikučio tėčio – jis taip pat gali padėti kūdikį prilaikyti, pakeisti poziciją ar patogiau abiems įsitaisyti.

Žindymas – tai subtilus procesas, todėl vertėtų dar nėštumo metu apsilankyti sertifikuotų profesionalų vedamuose kursuose, kuriuose ne tik daug sužinosite, bet ir įgysite pasitikėjimo savimi.


Trumpa žindymo atmintinė:


  1. Vaikas turi būti į jus pasisukęs pilvuku.
  2. Jo galva turi būti tokiame pačiame aukštyje kaip ir jūsų krūtinė, o burnytė – tokiame pačiame, kaip spenelis.
  3. Žįsdamas vaikas neturi judėti pirmyn-atgal.
  4. Vaiko galva ir stuburas turi būti vienoje tiesioje linijoje.
  5. Visuomet stebėkite, kad krūtis neprisispaustų per arti veido ir vaikas galėtų laisvai kvėpuoti pro nosį.
  6. Vaiko žandai ir nosytė gali švelniai liestis prie krūties.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis