Kodėl žindymas gali tapti varginančia patirtimi: specialistės komentaras

Žindymo nauda kūdikiui – neginčijama, tačiau dažnai nutylima, kaip tai gali būti nelengva mamai.

Jei susiduriate su sunkumais, nenusiminkite, nes esate viena iš daugelio tokias akimirkas išgyvenančių moterų. Jei žindymas jūsų nedžiugina, negalvokite, kad jūs – bloga mama.

Priežastys, kodėl tai vargina

Jei turite pieno ir turite visas sąlygas žindyti krūtimi, gali atrodyti, kad nieko daugiau ir neveikiate tik maitinate kūdikį. Ne vienai mamai atrodo, kad tai vyksta nuolat ir niekada nesibaigs. Dažnai apie natūralų maitinimą kalbama kaip apie gražų, natūralų, nuostabų, magišką išgyvenimą, procesą, tačiau iš tiesų maitinimas krūtimi mamą išvargina, priverčia pamiršti miegą ir laiką sau. Jei ne viskas vyksta sklandžiai ir maitinimas ne visada džiugina, tai dar nereiškia, kad esate bloga mama – visos jūsų pastangos jau įrodo, kad esate puiki. Nereikia bijoti pripažinti, kad kartais žindymas tiesiog varo iš proto. Ir ne be pagrindo.

Tai vargina fiziškai. Žindymas tiesiogine ta žodžio prasme išsunkia energiją – per dieną vien maitinant krūtimi mama sudegina apie 300-500 kalorijų. Kitaip nei gali pasirodyti – tai sunkus darbas.

Norisi priklausyti sau. "Pamenu, kaip džiaugiausi, kad gimdymas praėjo, atrodė, kad sunkiausia jau praeityje. Naiviai tikėjausi, kad mano kūnas vėl priklauso tik man. Greitai įsitikinau, kad tai visai netiesa, nes prasidėjo nuolatinis žindymas...", - sako Sandra (28 m., dviejų vaikų mama). Nekalbant apie kalorijas ir nuolatinį marškinėlių tampymą, kūdikis jus nuolat žadina naktį, reikalaudamas maisto. Žinoma, tai kartu ir sunku, ir miela, nes dėl savo mažylio mama juk padarytų bet ką.

Tai sudėtinga. Galbūt kažkam pradėti žindyti pavyko be didelių kančių, tačiau paprastai reikia įveikti daugybę kliūčių, išmokti ne vieną triuką, kad viskas vyktų taip, kaip reikia. Ir, kad tai išvis vyktų – be ašarų, laiku, taisyklingai...

Tai vargina emociškai. "Bent jau man taip jau nutiko, kad žindymas buvo komplikuotas ir, manau, kad daugelį sunkumų nulėmė būtent mano emocijos. Visas žindymo nesėkmes tiesiogiai siejau su nesugebėjimu apskritai būti mama ir mane tai labai liūdino. Dabar labiau pasitikėčiau savimi", - sako Birutė (26 m., 14 mėn. dukrytės mama).

Nesibaigiantis atsargų kaupimas. Negana to, kad reikia nuolat planuoti, norint atsidėti pieno atsargų, pasitaiko ir įvairių nesėkmių – brangiausias pienas išsipila ar vidury nakties, pumpuojant pompa ir užsnūdus, tiesiog uždžiūna.

Visi jūsų jausmai yra geri

Priimkite visus savo jausmus – ir blogus, ir gerus. Be realių priežasčių, kodėl žindymas vargina ir kartais netgi erzina, yra ir labai subjektyvių. Kaip daugelis kitų dalykų, vienoms moterims yra malonūs, teikia džiaugsmą, kitoms ne. Vienoms patinka vaikų keliamas klegesys, kitos svajoja apie ramybę, vienas maitinimas krūtimi džiugina, kitų ne. Tai ne pasaulio pabaiga. Svarbiausia – nesiekite savo fizinių galimybių su gebėjimu būti gera mama. Normalu, kad jaučiatės pavargusi, neišsimiegojusi. Prisiminkite, kad nesate superžmogus ir žindymas netruks amžinai. Visus sunkumus, susijusius su žindymu atperka žinojimas, kokią didžiulę naudą jūs teikiate, kokią sveikatos ir stiprybės dovaną dovanojate savo kūdikiui.

Kaip tai palengvinti?

Žindymo specialistė Rasa Siudikienė sako, kad svarbiausia – psichologinis moters nusiteikimas. "Moteris turėtų suprasti, kad pagimdžius vaikas kartu bus 24 valandas per parą – čia mygtuko neišjungsi. Tuo metu ieškoti informacijos internete, skaityti knygas yra labai sudėtinga: vaikas verkia ir natūralu, kad moteris reaguoja, jaučia stresą, nes nori atsakymų čia ir dabar. O lengvų atsakymų žindyme nėra", - teigia žindymo konsultacijų lektorė, turinti tarptautinį žindymo ir laktacijos valdymo konsultanto sertifikatą (IBCLC) ir 17 metų savanorystės patirtį „Mama-mamai".

Pasak jos, žindymui svarbu pradėti ruoštis dar nėštumo metu ir neapsiriboti viena kelių valandų paskaita. "Pasiruošti padės knygų skaitymas, žindymo kursų, kuriuose dėsto laktacijos valdymo profesionalai, o ne žmonės, reklamuojantys buteliukus ar pientraukius, lankymas. Būtina atsirinkti informaciją. Taip pat reikalinga įgyti kontaktus, kuriais moteris galės kreiptis po gimdymo, kai reikalinga skubi pagalba. Tai yra namų darbai, kuriuos būsima mama turi atlikti prieš gimdymą", - pataria specialistė.

Bet kokiu atveju, psichologiškai gali būti sunku visą pirmąjį mėnesį po gimdymo, todėl kitas praktiškas patarimas būtų iš anksto apgalvoti, kaip organizuosite savo buitį, dienotvarkę, kas jums ateis į pagalbą, jei vaikas bus neramus, o pati nesijausite fiziškai stipri. "Galbūt tai bus jūsų mama, sesuo ar vyras. Juk iš tiesų ne pats žindymas yra blogas ir vargina, o mūsų buitis. Taip pat tai, kad galbūt besilaukdamos ne to tikimės – galvojame, kad vaikščiosime su gražiais vežimais, gražiai apsirengę, vaikutis miegos, krykštaus, bus rausvas ir patenkintas. Tačiau realybė yra tokia, kad jie gimsta pamėlę ir jiems reikia dar gerokai padėti kabintis į gyvenimą", - šypsosi R. Siudikienė. Ji įsitikinusi, kad bus daug lengviau, jei moteris iš anksto susidėlios prioritetus, į pirmą vietą statys pačios ir kūdikio gerą savijautą, žindymą bei poilsį, o keliones, svečių lankymą ar pasibuvimą su draugėmis paliks ateičiai.

Žindymui svarbu pradėti ruoštis dar nėštumo metu ir neapsiriboti viena kelių valandų paskaita. "Pasiruošti padės knygų skaitymas, žindymo kursų, kuriuose dėsto laktacijos valdymo profesionalai, o ne žmonės, reklamuojantys buteliukus ar pientraukius, lankymas.Žindymo konsultantė Rasa SIUDIKIENĖ

Anot žindymo konsultantės, kritinis paprastai yra tik pirmasis mėnuo. "Vėliau, kaip mėgstu sakyti, tarsi su rogėmis nuo kalniuko – kasdien vis lengviau ir lengviau. Tačiau, jei moteris nepasiruošusi, nori atlikti savo socialinius vaidmenis – prieš uošvius gražiai pasirodyti, svečius gražiai priimti – jai bus sunku, nes tai ne laikas ir visko suderinti neįmanoma", - sako ji. Savo būsimą psichologinį komfortą specialistė pataria gerai apgalvoti paskutinį nėštumo trimestrą. "Gal aš pirmą mėnesį ir neplausiu tų grindų, ir pasivolios tos dulkių kasos, bet užtat būsiu su vaiku. Gal nebus pietų iš trijų patiekalų, gal vyras kažką sukurps, gal ką nors užsisakysime ar turėsime užkandžių. Svarbiausia teisingi prioritetai", - primena moteris. Ji pasakoja, kad dažnai moterys nustemba, kiek daug laiko užima žindymas. "Jos skambina ir sako – kaip man viską suspėti, kada apsipirkti, kada į kirpyklą ar pas manikiūristę nueiti. Pirmą mėnesį tikrai nelengva, bet tapai mama ir ne tik savo laimę kuri, bet ir savo vaiko", - sako specialistė.

Pasak R. Siudikienės, kartais vaikas valgo ir 12 kartų per parą, o valgymas trunka mažiausiai pusvalandį, taigi, vien žindyti tenka beveik pusę paros. "Kartais moteris net į tualetą negali nueti, kol vyras negrįžo iš darbo. Kuriozai, bet tokia realybė. Todėl reikia pasiruošti, kad pirmą mėnesį teks atsisakyti įprastų veiklų, laisvalaikio. Kad ir kaip bebūtų, kai perkopi visus kalnus ir kalnelius, visas seklumas perplauki, po kokių pusės metų sutikus drauges, kurios prisipažįsta nežindžiusios dėl įvairių priežasčių, pagalvoji, kad – štai, aš jau visa tai praėjau ir man jau viskas gerai", - sako ji.

Žindymo specialistė R. Siudikienė primena, kad dar nėštumo metu reikėtų ne tik ruoštis psichologiškai, bet ir pasirūpinti įvairaus lygmens pagalba, nuspręsti, kokiais kriterijais vadovausiesi. "Reikia atsirinkti informaciją, nes jei vadovausiesi visais patarimai, tik blaškysies. Yra tam tikri profesionalų nustatyti nekintami kriterijai, rodantys, ar viskas eina tinkama eiga. Patarčiau ieškoti savo mieste ar miestelyje specialistų, turinčių tarptautines licencijas, kurie žino, ką kalba ir nemeluoja", - pataria specialistė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis