Kaip nesuklysti renkantis vaikų darželį: patarimai iš asmeninės patirties

Dviejų vaikų mama Greta Ruškienė rašo tinklaraštį apie vaikų auginimą. Kviečiame paskaityti Gretos mintis apie vaikų darželio pasirinkimą: kaip nesuklysti ieškant jo savo vaikui.

Žinau, kad išleisti vaiką į naują darželį, mokyklą ar į kitą naują gyvenimo etapą mamai yra baisus širdies skausmas. Nerimaujame, ar vaikas pritaps, ar jo niekas neskriaus, bet didžiausias nerimas yra "ar pasirinkau teisingą ugdymo įstaigą?".

Greta Ruškienė
Asmeninio albumo nuotr.
Dar besilaukiant vaiko, su vyru sutarėme, kad geriau gyvensim prasčiau, bet dukra eis į gerą darželį. Tiesa, mano galva geras buvo tiesiog privatus. Gaila, bet vėliau paaiškėjo, kad ne kiekvienas privatus yra geras ir ne kiekvienas valstybinis yra blogas. Jei skaitot ir galvojat "mano vaikas eis į valstybini darželį, šis įrašas ne man", tai jūs smarkiai klystate! Jūs esate tėvai ir renkatės geriausią variantą savo vaikui, o rinktis galima ir iš valstybinių. Juk gali tekti išleisti papildomas 5 min kelionei iki tolimesnio darželio, jei tik jūsų vaikas jame bus laimingesnis! Pažįstu ne vieną mamą, kuri akylai rinkosi valstybinį darželį ir paraiškoje nerašė bet ko. Dabar jų vaikai iš darželio grįžta laimingi.

Nuo ko pradėti? Darželio paieškas reiktų pradėti kelis mėnesius iki norint pradėti lankyti ar teikti darželio lankymo paraišką, kad galėtumėte gerai apsižiūrėti.

Pasiskambinkite į darželį ir susitarkite dėl galimybės apsilankyti darželyje, susitikti su valdžia. Tokia galimybė yra ir valstybiniuose darželiuose.

Ką turėtumėte pamatyti arba nepamatyti atėję į darželį? Visų pirma, jei darželis nenori jūsų, kaip potencialaus kliento įsileisti, tai iškart signalizuoja, kad nebus dialogo ir lankant darželį, t.y. tėvai darželio valdžiai nusispjauti. Jei būsite priimti, tai jau gana geras ženklas, ypač, jei tai valstybinis darželis.

Jei tai privatus darželis, išsiaiškinkite, kodėl darželis atidarytas. Du kartus patyriau, kad blogiausia koncepcija yra "Atidariau darželį ir į jį eina mano vaikas" arba bendrasavininkų vaikas. Iš karto galite žinoti, kad jūsų vaikas patirs neteisybę. Pradedant dėmesiu, rodomu vadovės vaikui, baigiant tuo, kad vaikui atnešamas atskiras maistas, leidžiama žiūrėti filmukus, o jūsų vaikui tai bus draudžiama. Vaikus labai skaudina neteisybė, tad stenkitės vengti darželių, kuriuos lanko vadovų ar darbuotojų vaikai.

Susitikite su jūsų vaiko planuojamomis auklėtojomis, apžiūrėkite patalpas. Šią klaidą renkantis darželį vieną kartą padarėme. Vadovė atrodė visa užsidegusi, tiesiog fantastiška, o pradėjus lankyti paaiškėjo, kad auklėtojos nemoka bendrauti su vaikais, yra šiurkščios. Mano draugės atveju dar smagiau - auklėtojos nekalbėjo lietuviškai!

Jei auklėtojos myli vaikus, jos per susipažinimą paklaus jūsų apie vaiko galimybes, pomėgius, pabendraus su vaiku, paklaus dėl alergijų ir šiaip mielai susipažins ir aprodys patalpas, supažindins su papildomu personalu.

Apžiūrint patalpas atkreipkite dėmesį, ar jos šviesios, erdvios, ar saugūs žaidimai viduje ir aikštelė lauke. Taip pat apžiūrėkite, ar žaislai yra pasiekiami vaikams ir ar jiems leidžiama jais žaisti. Mūsų sename darželyje buvo didžiulė spinta ir mano dukra man jai rodant žaislą pasakė "šitų negalima", t.y. žaislai sudėti kaip parodoje, o su jais žaisti niekas neleidžia. Apskritai, didelės spintos yra nesaugios, nes ant jų vaikai mėgsta lipti ir galiausiai - mūsų sename darželyje buvo incidentas, kai vaikas spintą ant savęs tiesiog užsivertė.

Susitikimo metu nebijokite užduoti klausimus! Būtinai pasidarykite sąrašą. pvz.:

- Koks darželio dienos ritmas: ką ir kokiu laiku vaikai veikia?

- Kiek laiko būna lauke? Ar į lauką einate ir po pietų miego? Nes labai patogu, kai vakare vaiką gali pasiimti tiesiog iš darželio kiemo jau aprengtą. Belieka tik įsodinti į mašiną ir važiuoti namo ar į miestą.

- Kokia ugdymo programa? Ko vaikas išmoks?

- Kokio amžiaus grupėje bus jūsų vaikas? Man priimtiniausios amžiaus grupės esančios po vienus metus, t.y. nuo 1 iki 2, nuo 2 iki 3 ir t.t. Jose geriausiai atsiskleidžia vaikų gebėjimai, taip pat panašaus amžiaus vaikai rečiau būna skriaudžiami.

- Kokių įgūdžių reikia jūsų vaikui? Gal reikia išmokti naudotis naktipuodžiu, pasipraktikuoti pačiam valgyti, apsirengti?

- Kokių priemonių reikia į darželį? Kai kurie darželiai reikalauja savo patalynės, gertuvių, lietaus rūbų (kiti į lauką per lietų neina, nors man čia pati nuostabiausia vaikiška pramoga!), guminių, užkandžių dėžutės.

- Kokia situacija su sauskelnėmis? Jei jos vaikui reikalingos, ar bus pakeistos darželyje? Ar vaikai mokomi naudotis puoduku? Teko susidurti su darželiu (iš kurio jau pabėgome), kuriame man pasakė, kad 1 metų 10 mėnesių vaikas per mažas būti sodinamas ant puoduko ir jie ant puodo sodina tik vaikus nuo 2 metų. Pakeitus darželį, metų ir 11 mėnesių dukra atsisakė sauskelnių tiek dieną, tiek naktį, nes tiek aš, tiek ji jau buvome pasiruošusios šiam iššūkiui. Be to, sauskelnių atsisakėme praktiškai be avarijų ir vidury žiemos (vasarį), nes vaikas buvo pasiruošęs, o ne tiesiog mamiška akcija "nuimsiu sauskelnes vasarai", kurią daro dauguma mamų, o atėjus rudeniui sako "Dar neišmokom".

- Ar yra pakaitinės auklėtojos? Teko susidurti su atveju, kai susirgus visoms auklėtojoms, dvi grupes prižiūrėjo viena moteris. Kitą dieną aš atsiėmiau savo dukrą iš šio darželio ir per savaitę suradau naują.

- Kaip elgiamasi ligos atveju? Jei vaikas pasijuto blogai, ar tėvai prašomi pasiimti vaiką tuoj pat, ar ligonis laukia tėvų iki vakaro? Laukimas yra labai bloga praktika ir aš esu prieš sergančių vaikų vedimą į darželį. Taip pat pasidomėkite, ar vaikui stipriai susižalojus bus kviečiama greitoji pagalba? Yra darželių, kurie kratosi atsakomybės ir net jei vaikui reikalinga skubi pagalba, nekviečia greitosios, o laukia tėvų. O juk kartais svarbi kiekviena akimirka.

Klausimai gali būti susiję ir su vaiko sveikata, ir aktualūs tik jūsų šeimai.

Jei į klausimus atsakymų negaunate, tai gali būti dar vienas signalas, kad šis darželis nėra patikimas.

Taip pat klausimus verta užduoti tiek vadovei, tiek auklėtojoms. Teko susidurti, jog darželio vadovės skleidžiama ideologija nesutampa su auklėtojų veiksmais, dėl to nebijokit tų pačių klausimų užduoti abiems.

Išsirinkote darželį? Ramu. Numetam vaiką ir einam? Ne.

Labai svarbi dalis darželyje yra ADAPTACIJA!

Kuo jūsų vaikas vyresnis, tuo adaptacija bus ilgesnė. Lengviau darželyje apsipras metų mažylis, nei 4 metų vaikas, kuris jau puikiai moka manipuliuoti savo mamos meile.

Ar jūsų vaikui lengva atsisveikinti su jumis, kai einate į parduotuvę? O gal lengviau, kai tėtis eina į darbą?

Adaptaciją turi atlikti tas tėvas, su kuriuo vaikas lengviau išsiskiria. Mūsų atveju tai tėtis, nes tėtis kasdien eina į darbą ir tai vaikui jau įprasta. Mama išeina rečiau, tad ir jai išeinant klausimų kyla daugiau.

Nepalikite vaiko nuo pirmos dienos!

Pirmą dieną nueikit apsižiūrėti, pabūkit su vaikais, pažaiskite, bet vaiko jokiu būdu nepalikite.

Jei darželis netoli namų, galite kelias dienas prieš tai nuvažiuoti, apsižiūrėti kiemą, jame pažaisti.

Antrą dieną būkite su vaiku, stebėkite, kad auklėtojos kviestų vaiką įsitraukti į veiklas, būkite daugiau stebėtojas, o ne vaiko žaidimų draugas. Jei auklėtojos neįtraukia jūsų vaiko į veiklas, tai jau gali būti ženklas, kad vaikas nepritaps ir vėliau, nes auklėtojų kvietimas būti kartu labai svarbus.

Trečią dieną pabūkite, pasėdėkite kampe ir vaikui nematant, kai žaidžia ar yra užsiėmęs, išeikite. Nemojuokite pro langus ir kitaip neapsunkinkite išsiskyrimo sau ir vaikui. Susitarkite, kad jei vaikas supanikuos, auklėtojos jums paskambins. Pasiimkite prieš pietų miegą.

Jei vaikas mažas, ketvirtą dieną, matyt, išbus iki pietų miego, o gal ir visą dieną.

Jei vaikas didelis, taip eiti gali reikti ir 2 savaites.

Tik nepraraskite vilties ir nepradėkite eiti į darbą pirmą vaiko darželio dieną. Gera adaptacija garantuoja sėkmingą darželio startą! Tad 2 savaites pasilikite adaptacijai. Jei adaptuositės anksčiau, tai galėsit paaatostogauti prieš darbus.

Adaptacijos laikotarpiu stebėkite auklėtojas ir įsiklausykite į savo vaiką. Ką jis pasakoja apie darželį? Klauskite, ar susirado draugų, kokie jų vardai? Jei vaikas nežino vardų, tai arba neužmezgė kontakto, arba vaikai išvis nebuvo normaliai supažindinti, kas yra blogas ženklas.

Netgi po adaptacijos laikotarpio nesileiskite į ilgus atsisveikinimus ir paverkšlenimus prie durų. Tokie paverkšlenimai kenkia jums, vaikui ir bendrai atmosferai darželyje. Man labiausiai patinka "kiss and go" sistema, kai pasibučiuojama su vaiku ir paleidžiama į klasę. Tiesa, mano dukra taip nori į darželį, kad net pasibučiuoti kartais pamiršta.

Kai adaptacija jau įvyko, vistiek stebėkite savo vaiką ir auklėtojas:

- Ar vaikas nėra skriaudžiamas?

- Ar susirado draugų?

Į šiuos klausimus turėtų atsakyti tiek auklėtojos, tiek jūsų vaikas.

Auklėtojos turėtų papasakoti apie vaiko dieną, kaip jam sekasi, ar yra progresas. O gal atsiranda streso požymių? Pvz., mūsų dukra pasikeitus auklėtojoms pradėjo šlapintis į kelnes, bet tik darželyje. Laimė, šią problemą pavyko išspręsti bendraujant su auklėtojomis.

Auklėtojos turi padėti spręsti jūsų vaikui iškilusias problemas! Jei ne, gal verta paklausti, ar jos ir nėra tų problemų sukėlėjos.

Stebėkite, ar vaikas nėra "laužomas". Vaikai neturi būti verčiami nei valgyti, nei eiti miegoti. Jei jūsų vaikas nemiega pietų miego, jam turi būti leidžiama to nedaryti. Taip pat išsiaiškinkite, ar darželyje visiems vaikams leidžiama žaisti. Yra darželių, kuriuose yra traktoriai, konstruktoriai, bet su jais neleidžiama žaisti mergaitėms arba su lėlėmis, gyvūnėliais neleidžiama žaisti berniukams. Jei norite turėti protingą ir visapusišką vaiką, jam turi būti leidžiama žaisti su tuo, kuo jis nori.

Check check! Aš esu bjauri mama, mėgstu patikrinti, ar darželyje tikrai viskas taip, kaip sakoma. Kadangi nedirbu, galiu sau leisti pasiimti vaiką iš darželio anksčiau ir nusivesti į spektaklį arba aplink darželį pavedžioti šunį, nekrisdama niekam į akis. Gaila, bet kai kurie tokie patikrinimai baigėsi tuo, kad išgirdau auklėtojas, rėkiančias ant vaikų ir pan.

Vieną kartą pamiršom į darželį įdėti pirštines. Sutikau vakare auklėtoją ir sakau "O, buvot lauke, dukra neturėjo pirštinių", o tada ir paaiškėjo, kad jau savaitę vaikai į lauką nėra vedami.

Kalbėkite apie problemas su auklėtojomis . Dažnai problemas pavyksta išspręsti apie jas prakalbus. Nebijokite kalbėti su auklėtojomis ir vadovybe.

Blogai, ką daryti? Jei esate privačiame darželyje, galite pasiimti savo vaiką ir nemokėti nuo tos dienos, nes nesilaikant sutarties, jūs neprivalote pranešti apie nelankymą prieš dvi savaites. Sužinojusi, kad vaikai nevedami į lauką pasakiau "Ačiū, nuo rytojaus nebeateisime" ir negavau jokios sąskaitos į priekį, nes buvo sulaužytos sutarties sąlygos iš jų pusės. Tiesa, girdėjau, jog galima reikalauti gražinti ir pradinį įnašą, bet buvo tiek problemų, kad jau net nebenorėjau gilintis ir norėjau bėgti iš ten kuo toliau.

Jei lankote valstybinį darželį, viskas nevyks taip greitai. Galite kreiptis į savivaldybę ir teirautis dėl darželio keitimo arba nuo kitų metų rugsėjo pasikeisti darželiu su kita jums patinkantį darželį gavusia šeima. Tokius mainus savivaldybė leidžia.

Tėveliai, ieškokite ir nepalikite visko likimo valiai! Juk visi norime, kad mūsų vaikai būtų mylimi ir laimingi.

Mūsų duktė jau
daugiau kaip metus lanko darželį, bet per tuos metus ji jau eina į
trečią ugdymo įstaigą. Kodėl? Nes mes norime geriausio ir
panašu, kad jį jau radome.

O kokį darželį lanko jūsų vaikas? Gal galite pasidalinti tiek gera, tiek bloga savo darželių patirtimi? Padarykite tai komentaruose, informuokime vieni kitus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis