Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Prasiskėlė galvą


Prasiskėlusį galvą vaiką pirmiausia bandykite nuraminti. Tada nuplaukite žaizdą vėsiu tekančiu vandeniu ir uždėkite sterilų arba kiek įmanoma švaresnį spaudžiamąjį tvarstį, kad sustabdytumėte kraujavimą. Būtų gerai ant viršaus uždėti 10-15 min. ledo gabalėlių maišelį. Paskui padaryti pertrauką, kad atsigautų kraujotaka, ir vėl šaldyti. Ant žaizdos, kai nustos kraujuoti, uždėkite naują sterilų tvarstį arba užklijuokite specialiu pleistru. Vaiko nebūtina guldyti, jis gali ir ramiai pasėdėti.


Žaizdą galvoje reikėtų parodyti gydytojui. Jis nuspręs, ar ją reikia siūti. Jei žaizdos kraštai nelygūs, ji didelė, gali negražiai sugyti ir likti neestetiškas randas. Net jeigu ji plaukuotoje dalyje ir susidariusio negražaus rando nebūtų matyti, vis tiek gali tekti siūti, nes pakliuvus mikroorganizmų žaizda taip pat gali negražiai sugyti arba ta vieta išplikti.


Grįžus iš gydytojo namo vaiką 1-2 paras būtina stebėti, nes kelias valandas po traumos vaikas gali jaustis gerai (šviesusis galvos traumos laikotarpis). Tačiau vėliau gali pykinti, jis gali vemti, pakilti kūno temperatūra, pritemti sąmonė, vyzdžiai tapti asimetriški. Jei taip nutiktų, reikia skubiai vykti į ligoninės priėmimo skyrių, nes tokie požymiai rodo, kad vaikui gali būti sutrenktos smegenys.


Ko nedaryti?


- Ant žaizdos netepkite jodo, nes jis gali nudeginti audinius. Tepti galima nebent žaizdos kraštus taip, kad į ją jodo nepakliūtų.


- Nedėkite jokio šalto daikto tiesiai ant žaizdos, jį geriau uždėkite ant tvarsčio arba įsukti į rankšluostį.


Nusibrozdino


Jei vaikas parpuolė ir nusibrozdino kelią ar alkūnę, sužeistą vietą nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu ir papurkškite antiseptiniais vaistais arba patepkite specialiu geliu. Tai skatina atsinaujinti odos epitelį, sulaiko drėgmę ir žaizdelė daug gražiau gyja, nelieka randų. Todėl namų vaistinėlėje patartina tokių vaistukų turėti. Sumuštą vietą būtų gerai vėsinti šaltame vandenyje suvilgytu tvarsčiu arba ledo gabaliukų maišeliu, įsuktu į rankšluostį. Šaldomasis kompresas mažina skausmą, tinimą, didelių kraujosruvų tikimybę.


Ko nedaryti?


- Aprišti žaizdelės nebūtina, nes kiekvieną kartą keičiant tvarstį šašas nudraskomas ir žaizda gyja lėčiau.


- Nenaudokite peroksido, spirito ar briliantinės žalumos, nes degina, graužia žaizdą ir vaikui skauda.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis