Ką daryti pirmiausia, jei suskausta gerklę: 5 žingsniai

Gerklės skausmas – vienas dažniausių vaikystės palydovų. Gerklę mažiesiems peršti įvairiais metų laikais, tačiau bene dažniausiai – vėlyvą rudenį ir žiemą.

Kaip atpažinti gerklės uždegimą? Vienas iš požymių yra paraudusi, paburkusi gleivinė, kurioje gali būti mažų pūlinukų. Gerklę gali skaudėti nuolat arba skausmas sustiprėja ryjant. Dažnai pakyla kūno temperatūra, ypač jei gerklę skauda mažam vaikui.

Tai, kad vaikas susirgo, gali rodyti ir kiti požymiai. Vaikas jaučia silpnumą, praranda norą valgyti, yra blogos nuotaikos, jam skauda galvą ar pilvą. Tačiau ne visada. Kai kurie tėvai pastebi, kad net ir sirgdamas vaikas žaidžia bei dūksta kaip įprastai.

Gerklės uždegimo priežasčių yra įvairių. Dažniausiai jį sukelia virusai ir bakterijos. Gerklės uždegimas dažniau kamuoja vaikus, kurių nusilpęs imunitetas, taip pat į alegiją linkusius vaikus. .

Ar jam skauda gerklę, kūdikis nepasakys. Tačiau tą galime suprasti patys, pražiodę ir apžiūrėję mažylio gerklytę.

Ar kreiptis į gydytoją?

Jeigu vaikas karščiuoja, blogai jaučiasi ir nėra jokių kitų ligos požymių, visada reikia pasižiūrėti į jo gerklytę. Jeigu patys to nemokate, kreipkitės pagalbos į medikus.

Gydytojo konsultacija būtina, jeigu laikosi aukšta temperatūra, vaiko savijauta bloga arba ligonis yra kūdikis. Kviesti gydytoją ar pas jį vykti patiems, priklauso nuo jūsų šeimos gydytojo praktikos.

Fotolia nuotr.

Pirmoji pagalba namuose: 5 būdai

Mamos pienas

Jeigu kūdikį ar vaikelį maitinate krūtimi, kuo dažniau glauskite jį prie krūties. Šiltas ir priešuždegiminių savybių turintis mamos pienas padės nuraminti „užsidegusią" gerklytę. Be to, žįsdamas vaikas nusiramins ir atsipalaiduos.

Arbatos

Vienas iš populiariausių liaudiškų būdų – vaistažolių arbatos. Tačiau problema yra ta, kad mamos dažnai nežino, kokios vaistažolių arbatėlės tinka mažam vaikui, kiek ir kokio stiprumo jų galima duoti, kokio stiprumo ruošti, kaip dažnai ją girdyti.

Kol vaikas nemoka gerklės skalauti, duokite arbatų gerti. Nuo gerklės skausmo tinka medetkų, ramunėlių, šalavijų antpilas, ajerų šaknų nuoviras. Paprastai plikoma 1 arbatinis šaukštelis vaistažolių vienai stiklinei vandens. Kūdikiui girdoma 3-4 kartus per dieną po 1 arbatinį šaukštelį, o didesniam 3-4 m. vaikui - po 1 valgomąjį šaukštą

Labai efektyvus būdas padėti vaikui, jei skauda gerklę - jos skalavimas. Kuo anksčiau išmokykite vaiką skalauti gerklę. Tam tinka ne tik vaistažolių arbatos, bet ir šiltas vanduo su druska.

Shutterstock nuotr.

Kojų vonelės

Rekomenduojama voneles daryti vakare, prieš miegą. Po jų vaiką apmaukite kojinėmis ir paguldykite į lovą. Jokiu būdu negalima kaitinti kojų karščiuojančiam vaikui! Visada patikrinkite vandens temperatūrą. Kai vaikas sumerkęs kojas į vandenį, nepilkite tiesiai į dubenį karšto vandens - saugokite mažuosius nuo nudegimų.

Gerklės kompresai

Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir su kojų vonelėmis: karščiuojančiam vaikui šildomojo kompreso ant kaklo dėti negalima.

Turinčiam temperatūros vaikui tinka kambario temperatūros naminės varškės kompresas. Ji dedama ant medžiagos, pridengiama polietileninės plėvelės sluoksniu, paskui glaudžiama prie kaklo. Kaklą aprišti skarele ir kompresą laikyti kelias valandas.

,
Shutterstock nuotr.

Tinkama mityba ir vitaminas M

Sergantis vaikas gali neturėti apetito, tačiau labai svarbu, kad jis gautų pakankamai skysčių. Į mažojo ligonio valgiaraštį įtraukite daug vitaminų turinčių produktų: vaisių ir daržovių, kruopų košių, sėklų, riešutų. Be tinkamos mitybos, imuninei sistemai svarbu geras poilsis ir tinkamas dienos režimas. Be to, sakoma, kad nė vienas vaikas nepasveiksta be vitamino M - mamos meilės. Taigi, atidėkite savo rūpesčius į šalį ir skirkite visą dėmesį vaikams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis