Kodėl svarbu mokyti vaikus nukritusio maisto nesidėti atgal į burną?

 (1)
Turbūt dauguma bent kartą gyvenime pasinaudojome „penkių sekundžių taisykle", kai valgant maistui nukritus ant žemės, greitai jį pakeliame sakydami „penkios sekundės nepraėjo" ir valgome toliau, tarsi per tokį trumpą laiką bakterijų ant maisto neturėjo patekti, pastebi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė. O kaip gi yra iš tikrųjų?
© Shutterstock nuotr.

Ar dėti atgal į burną iškritusį kąsnį?

Astono universiteto (Birmingamas, Anglija) mokslininkai ištyrė dviejų rūšių ant skirtingų grindų dangų esančias patogenines bakterijas ir jų patekimą ant skrebučių, makaronų, sausainių bei lipnių saldumynų, kai jie 3-30 sekundžių buvo nukritę ant žemės. Mokslininkų komanda išanalizavo bakterijų išsilaikymą ant minėtų paviršių bei jų patekimą ant kitų maisto produktų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
4 tėvų auklėjimo tipai: kuris iš jų esate jūs?
Daugiavaikė ukmergiškė imasi verslo, kuriam įkvėpė asmeninė patirtis

Kaip teigia mokslininkai, maistui būnant ant žemės ilgiau nei 5 sekundes, labiausiai nuo laminato ar plytelių į drėgnus maisto produktus linkę patekti Esherichia coli (E. coli) ir auksinis stafilokokas (Staphylococcus aureus). Rečiausiai į maisto produktus bakterijos patekdavo nuo kiliminių paviršių.

Londono Karalienės Marijos universiteto (ang. Queen Mary University of London) mikrobiologas dr. Ronald Cutler teigia, kad „penkių sekundžių taisyklė" yra tik mitas, o ant bet kokio grindinio paviršiaus numestas maistas turėtų būti išmetamas lauk.

Astono universiteto biologinio ir biomedicininio mokslo vadovas profesorius A. Hilton teigia, kad paviršiaus, ant kurio buvo nukritęs maistas, struktūra turėjo įtakos bakterijų patekimui į maistą. Nukritęs ant kiliminio paviršiaus maistas laikosi ant pluošto skaidulų, todėl pilnai su paviršiumi nekontaktuoja, ne taip kaip nukritus ant plytelių ar laminato. Žmonės galvoja, kad per tas penkias sekundes bakterijos tiesiog nespėja patekti ant maisto.

Šiam tyrimui E. coli ir auksinis stafilokokas buvo pasirinkti kaip dažniausiai laboratorijose naudojami mikroorganizmų įvairovėje paplitę atstovai.

Kuo daugiau laiko praeina maistui nukritus ant žemės, tuo daugiau bakterijų susikaupia. Pavyzdžiui, makaronams nukritus ir susilietus su grindimis, bakterijos spėja kolonizuotis, todėl keliamuose nuo žemės makaronuose kartu jau būna ir bakterijos.

E. coli ir auksinis stafilokokas - žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai

I.Stoškuvienė vartotojams primena, kad E. coli ir auksinis stafilokokas - tai bakterijos, kurios gali sukelti žarnyno infekcines ligas.

E. coli bakterijų grupė yra gausi ir įvairi. Nors dauguma E. coli rūšies bakterijų nėra patogeniškos žmogui, tačiau dalis gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Tinkamiausia šioms bakterijoms daugintis yra 37°C temperatūra. Bakterija jautri dezinfekantams. Veikiant 121°C temperatūros drėgnam karščiui mažiausiai 15 minučių arba 160-170°C temperatūros sausam karščiui mažiausiai 1 valandą, sukėlėjas žūva.

Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio. Žmogus gali susirgti suvalgęs maisto, kuris užkrėstas nors ir mikroskopiniu žmonių ar gyvūnų išmatų kiekiu. Infekciją gali sukelti nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, ypač maltos jautienos, nepasterizuoto pieno ir iš jo pagamintų produktų (ypač sūrių), netinkamai apruošto vandens, žalių vaisių, daržovių, nepasterizuotų obuolių sulčių/sidro vartojimas.

Kodėl svarbu mokyti vaikus nukritusio maisto nesidėti atgal į burną?
© Shutterstock nuotr.

Maistą bakterijomis gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu. Sukėlėjai į maistą taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta mėsa, daržovės. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas sukėlėjais laikant jį kartu su neapdorota mėsa, daržovėmis. Taip pat galima užsikrėsti kontakto būdu nuo gyvūnų fekalijų.Ligos inkubacinis periodas paprastai trunka 3-4 dienas. Dažniausiai infekcija pasireiškia stipriais pilvo spazmais, labai intensyviu viduriavimu (paprastai su kraujo priemaiša), vėmimu. Gali būti nedidelis karščiavimas (iki 38,5°C).

Rekomenduojama:

- Vartoti gerai termiškai apdorotą mėsą ir jos produktus.

- Termiškai neapdorotą mėsą, daržoves laikyti atskirai nuo termiškai apdoroto, vartojimui paruošto maisto.

- Kruopščiai nuplauti pjaustymo lentas, įrankius po sąlyčio su mėsa, žuvininkystės produktais, daržovėmis.

- Pirkti maisto produktus įteisintose prekybos vietose.

- Kruopščiai plauti žalias daržoves, vaisius prieš vartojimą.

- Paruoštus vartojimui produktus laikyti ne aukštesnėje nei 6-8 °C temperatūroje.

- Produktus, kurie vartojami karšti, laikyti aukštesnėje nei 68°C temperatūroje.

- Laikytis asmens higienos reikalavimų, dažnai plauti rankas po tekančiu vandeniu, ypač prieš maisto ruošimą, maisto ruošimo metu, pasinaudojus tualetu, po kontakto su gyvūnais.

- Negaminti maisto sergant angina ir odos pūlinėmis ligomis.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ekonomiški ir ekologiški SWING akinių rėmeliai – judriems ir sumaniems vaikams

Akinių rėmeliai nudažyti tik augaliniais dažais. Akinių rėmeliai, sveriantys tik kelis gramus ir puikiai prisitaikantys prie vaiko veido formos. SWING akinių rėmeliai – tai puikus tėvų pasirinkimas sumaniems bei judriems vaikams, kuriems reikalinga akių korekcija ir judesio laisvė.

R. Bogušienė: kiek vandens per dieną reikia išgerti vaikams

Viešojoje erdvėje vis dar gajūs mitai: mažiems vaikams duodamą vandenį reikia virinti, šviežiai spaustos sultys yra geriau nei vanduo. Ar tikrai?

Gydytojas Vaidotas Urbonas griauna mitus apie vaikų mitybą (16)

Kodėl vaikai dažnai būna išrankūs maistui? Kaip paskatinti jų apetitą ir padėti pamėgti sveiką maistą?

Įvardijo 5 vaikų nemėgstamiausias daržoves (1)

Vis daugiau tėvų Lietuvoje neramina tai, kad jų vaikai valgo nepakankamai daržovių ir vaisių.

Dar viena svari priežastis leisti vaikui auginti šuniuką (7)

Šunį auginantys vaikai rečiau patiria nerimą. Tokią tyrimo išvadą padarė mokslininkai, tyrę keturkojų augintinių įtaką vaikų sveikatai.

5 sveiki patiekalai vaikams: vienos dienos meniu FOTO (17)

Pristatome straipsnių apie atsakingą vaikų auklėjimą ir kūrybingą lavinimą seriją, parengtą bendradarbiaujant su LEGO ® DUPLO® ir LEGO ® kaladėlių rinkinių vaikams gamintoju LEGO Group.

Gydytojas griauna mitus apie vaikų mitybą (10)

Kiek tėvų, tiek ir nuomonių, kokį maistą turėtų valgyti jų vaikas. Tačiau problemos atsiranda tuomet, kai sprendimus dėl vaiko mitybos raciono tėvai priima vadovaudamiesi nepagrįstais ir dažnai net klaidinančiais mitais.

Specialistės patarimai, kaip išsirinkti geriausias virtas dešreles (24)

Virtų dešrelių pasiūla parduotuvėse yra didžiulė. Kaip nesuklysti renkantis?

Tyrimą apie vaikų mitybą pristatęs dr. V. Urbonas: kuo užkandis paprastesnis, tuo jis sveikesnis

Tėvai nerimauja dėl cukraus, tačiau nesusilaiko nedavę vaikams saldėsių. Tokius lietuvių šeimos įpročius atskleidė Baltijos šalyse atliktas tyrimas apie vaikų užkandžiavimą.

Skauda pilvą: priežastis gali būti labai netikėta

Pilvo skausmas yra įvairių ligų simptomas (požymis), jo priežastys būna įvairios.

Kiek miego reikia skirtingo amžiaus vaikams

Miegas – kiekvieną parą pasikartojanti organizmo ramybės būsena.

Išdygo karpa: ką daryti pirmiausia (73)

Karpos – virusų sukelta odos liga. Užsikrečiama tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus arba per užkrėstus daiktus, ypač jei oda pažeista.

Ar reikia bijoti antibiotikų? Tiesa ir mitai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiuo metu gripo epidemija paskelbta daugiau nei trečdalyje šalies savivaldybių. Poliklinikose netrūksta ligonių ir ypač jų daug prie vaikų gydytojų kabinetų.

Kuo naudingos šaltyje džiovintos uogos

Visi esame girdėję, kad uogos – tai natūralūs vitaminai. Kiek šiame teiginyje tiesos?

Trys R. Bogušienės patarimai, kad vaikai pamėgtų sveiką maistą

Dažnai mamos skundžiasi: „mano vaikas nieko nevalgo", „mano vaikas valgo tik sveikatai nepalankų maistą".