Paprasčiausias būdas, kuris efektyvus įkandus uodui: tinka ir vaikams

Ne vienai šeimai su mažais vaikais savaitgalis ar atostogos kaime baigiasi liūdnai – uodai tiesiog sukapoja ploną vaiko odelę. Kaip padėti uodų sugeltam mažyliui?

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.

Vaisto lapelyje turi būti nurodyta, kad jis tinka ir vaikams

Vaistinėse galima rasti ne vieną priemonę, skirtą patepti uodų įgėlimo vietą. Paprastai jie apšaldo įgėlimo vietą, sumažina niežulį ir skausmą. Tačiau nepirkite bet ko - prieš tai paskaitykite vaisto informacinį lapelį ar pasitarkite su vaistininku, ar priemonė tinka vaikams.

„Vaikams skirtuose tepaliukuose, kurie mažina niežulį, nuima skausmą ir nemalonius pojūčius paprastai būna veikliosios medžiagos dimetindeno. Suaugusiesiems skirtos priemonės gaminamos ir kitų veikliųjų medžiagų pagrindu" - sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.

Pirmoji pagalba sugeltam vaikui - šalto vandens kompresai

Tačiau būna situacijų, kad įkandus uodams, vaistinė yra toli, toli, o vaikas verkia ar zirzia čia ir dabar. Tokiu atveju patyrusi gydytoja Asta Rudžionienė pataria labai paprastą, bet efektyvų pirmosios pagalbos būdą - šalto vandens kompresus.

„Jei neturime jokių kitų priemonių, uodo įkandimo vietoje galime uždėti šalto vandens kompresą. Pirmosiomis minutėmis tai visai veiksminga pagalba vaikui - ne taip stipriai niežės, mažiau tins, taigi, sumažins nemalonius pojūčius" - sako vaikų ligų gydytoja.

Liaudiški būdai ne visada tinka vaikams

Išradingos mamos, norinčios auginti vaikus kuo natūraliau, griebiasi ir kitų, liaudiškų, priemonių, mažinančių skausmą bei patinimą po uodo įkandimo - pavyzdžiui, įgeltą vietą tepa citrinos skiltele, kefyru ar uždeda ant jos pomidoro skiltelę.

Jei neturime jokių kitų priemonių, uodo įkandimo vietoje galime uždėti šalto vandens kompresą. Pirmosiomis minutėmis tai visai veiksminga pagalba vaikui - ne taip stipriai niežės, mažiau tins, taigi, sumažins nemalonius pojūčius.Vaikų ligų gydytoja Asta RUDŽIONIENĖ

Vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė abejoja tokiais eksperimentais ir siūlo nebandyti jų ant vaikų: „Greičiausiai, panašių būdų tikslas - šaldyti įgeltą vietą, kaip tai daro šalto vandens kompresas. Tačiau gali būti, kad įgėlimo vieta yra vaiko nukasyta ir nudraskyta, todėl pilti ant viršaus kefyro pavojinga" - sako pašnekovė.

Jei sukandus uodams sutinsta taip, kad net akių nesimato

Retai, bet pasitaiko ypač didelių alerginių reakcijų į uodų įkandimus. „Visų kūdikių ir mažų vaikų oda yra jautresnė uodų ir kitų vabzdžių įkandimams, negu, pavyzdžiui, suaugusiųjų. Tačiau visada yra nedidelė grupė vaikų, kurie yra dar labiau jautresni už bendraamžius.

Jeigu vaikui sugeltos vietos stipriai ištino, nieko nelaukę kreipkitės į gydytoją, kad skirtų gydymą" - sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė. Pasak jos, kartais gydymo prireikia iškart: „ Retai, bet būna tokių ūmių alerginių reakcijų į uodo sukandimus, kai iš karto prireikia suleisti hormoninių arba priešalerginių vaistų" .

„Kartais uodų įkandimai komplikuojasi, kai vaikas nusidrasko įkandimo vietą, ir prasideda infekcija, kurią reikia rimčiau gydyti" - patirtimi dalijasi vaikų ligų gydytoja.

Uodas
Uodas
Shutterstock nuotr.

Auginantys alergiškus vaikus uodų įkandimams turi pasiruošti

Jeigu žinote, kad jūsų vaikas alergiškas, vartojate vaistus nuo alergijos, sukandus uodams ir prasidėjus nepageidaujamai reakcijai galima iš karto pavartoti priešalerginių vaistų. O kartais jų prireikia dar prieš planuojant išvyką į gamtą: „Kai šeimoje auga jautresni vaikai, gydytojas jiems gali skirti priešalerginių vaistų likus parai prieš išvykstant į gamtą, jei tikėtina, kad uodų įkandimų nepavyks išvengti.

Tokiu atveju vaistai padės ne taip stipriai reaguoti į uodų įkandimą. Galima juos vartoti kokią savaitę, kol šeima ilsėsis gamtoje. Tada įgėlus uodams, vaikui mažiau niežtės, bus mažesnė odos reakcija" - sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis