Vos pajutę, kad puola liga, imkitės šių trijų veiksmų

Vaikai, ypač lankantys vaikų darželius, peršalimo ligomis serga dažniau, negu norėtume mes, tėvai. Ko reikėtų griebtis pirmiausia, pamačius pirmuosius vaiko negalavimo požymius?

Vaikų imunitetas tik formuojasi, todėl jam sunku apsiginti nuo virusų ir bakterijų. Tad normalu, kad mažyliai peršalimo ligomis suserga iki 10 kartų per metus, o svarbiausias tėvų uždavinys, kad tie susirgimai nesikomplikuotų.

Jūsų dėmesiui – patarimai, ką derėtų daryti pirmiausia pajutus, kad vaikas ima sirgti.


1 žingsnis: ramybė, dėmesys ir saugumas


Namų sienos, rami ir saugi aplinka, mamos ir tėčio dėmesys iš tiesų gydo. Todėl jei yra bent menkiausia galimybė, pasinaudokite ja ir šniurkščiojančio vaiko neveskite į vaikų kolektyvą.


Pajutus pirmuosius peršalimo požymius, visiems, ir suaugusiems, ir vaikams, rekomenduojama likti namuose.

Su mažais vaikais patartina vengti viešų susibūrimo vietų tada, kai virusų sezonas yra pats aktyviausias: tai ir žaidimų kambariai, ir prekybos centrai, ir kitos uždaros vietos, kur tikimybė apsikeisti virusais yra didelė.


2 žingsnis: gydo ne tik vaistai, bet ir gamtos gėrybės


Jeigu vaikas atrodo išblyškęs, skundžiasi nuovargiu, šniurkščioja nosytę, nebūtina iškart gydytis vaistiniais preparatais. Įveikti peršalimą, ypač kai jo pati pradžia, gali padėti natūralūs vaistai iš gamtos: čiobrelių, ramunėlių, aviečių ar imbierų šaknų arbata su citrina, šiltas pienas su medumi. Labai svarbu yra gerti daug šiltų skysčių.

Močiutės paprastai būna priruošusios naminių uogienių, prišaldžiusios uogų šaldiklyje. Paruoškite vaikui gėrimo su jomis. Nepamirškite, kad medaus negalima dėti į karštą vandenį, tik į šiltą, antraip dings jo gerosios savybės.

Labai svarbu sunegalavus valgyti lengvai virškinamą maistą, pirmenybę teikite vaisiams, daržovėms, turintiems daug vitamino C.


3 žingsnis: inhaliacijos, kompresai, kojų vonelės


Užgulusios nosies gydymui tinka įvairios inhaliacijos. Jeigu neturite inhaliatoriaus, garų vonelę galite paruošti ir patys. Kol kūdikis mažas, prileiskite vonią karšto vandens, įberkite jūros druskos ir laikydami kūdikį ant rankų, pabūkite su juo garų pilname vonios kambaryje.


Didesniam vaikui, kuris nėra alergiškas, galima į indą su karštu vandeniu įlašinti keletą lašų eukalipto eterinio aliejaus ir uždengus galvą rankšluosčiu, leisti tais garais pakvėpuoti. Žinoma, nepamirškite visų atsargumo priemonių, kad ir koks subrendęs vaikas jums atrodytų esąs.


Jeigu nėra pakilusi kūno temperatūra, išbandykite kojų voneles: į dubenį su karštu vandeniu įberkite jūros druskos, didesniam vaikui - garstyčių miltelių, ir pamirkykite kojas prieš naktį. Po procedūros apaukite vaikui vilnones kojines.

Gerklės perštėjimą ir kosulį įveikti padeda kompresai. Kosėjant kompresas dedamas ant krūtinės, skaudant gerklei - rišamas ant kaklo. Tinka virtų bulvių ar perlinių kruopų, pakaitintos druskos kompresai.


Gerklės skausmą malšiną - natūralios pašildytos varškės kompresas. Kompresui skirta masė dedama į medžiagos skiautę, ši sulenkiama kelis kartus ir dedama ant kaklo ar krūtinės. Ant viršaus reikia uždėti vilnonį šaliką ar skarelę.

Jeigu per kelias dienas peršalimo simptomai nemažėja, o atvirkščiai, vaiko savijauta prastėja, pakyla temperatūra, kreipkitės į gydytoją.


Dėmesio!

Svarbu atsiminti, kad po kiekvieno susirgimo nusilpsta vaiko organizmas, nes išeikvoja energijos kovai su infekcija, o jeigu vartoja antibiotikus, imunitetas silpsta ir dėl jų. Todėl po kiekvieno peršalimo būtina sustiprinti imunitetą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis