Vaikų vardų mados Kaune: nuo senųjų baltiškų iki negirdėtų naujadarų TOP10 ir mamų komentarai

Vienas iš aktualiausių dalykų jaunai šeimai susilaukus naujagimio - sugalvoti vardą. Šiomis dienomis tėvai vis originalesni ir savo vaikams stengiasi atrasti įdomiausią variantą, kuris ne tik gražiai skambėtų, bet ir turėtų prasmę.

Kaunas - „Lietuvos širdis", tai dar kartą įrodo gyventojų registro tarnybos duomenys, kuriuose atsispindi baltiškosios kilmės vardų populiarumas. Tačiau kaip parodė mūsų atlikta apklausa, populiarėja ir negirdėti, mamų išmonę parodantys vardai. Į vieną vietą surinkome ir oficialią statistiką, ir mamų komentarus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Per didelį norą žindyti apkrėčiau vaiką auksiniu stafilokoku
Interneto sensacija tapo šuo, keičiantis kūdikiui sauskelnes

Kauno miesto vardų tendencijos

Kauno civilinės metrikacijos vyresnioji specialistė J. Kondrotienė pateikia duomenis, jog 2013 metais Kaune buvo užregistruoti 3977 vaikai, o iki 2014 metų gegužės 22 dienos - 1400 naujagimių. Gimstamumas žaliajame mieste džiugina išsiaiškinus, kad vis dar išlieka tendencija mergaitėms suteikti baltiškosios kilmės vardus.

Gyventojų registro tarnybos duomenimis populiariausi mergaičių vardai Kaune - Liepa, Austėja, Ieva, Smiltė, Gabija, Emilija, Gabrielė, Ugnė, Gustė ir Augustė. Iš 10 vardų, tik 4 nėra baltiškos kilmės - Ieva, Gabrielė, Gustė ir Augustė.

Berniukų situacija visiškai priešinga. Vyriškosios lyties vardų populiarumo dešimtuke - Benas, Matas, Dovydas, Lukas, Adomas, Jonas, Augustas, Dominykas, Martynas ir Rokas. Nei vienas iš jų nėra baltiškosios kilmės.

Kauno ir kitų miestų naujagimių vardų palyginimas

Lyginant visus Lietuvos miestus pastebime, jog vardų populiarumas nėra identiškas, tačiau atitikmenų galime pastebėti.

Vilniuje populiariausi - Sofija, Emilija, Gabrielė, Dominykas, Lukas, Adomas.

Klaipėdoje - Emilija, Viltė, Amelija, Dominykas, Jokūbas, Nojus.

Šiauliuose - Lėja, Gabija, Gabrielė, Nojus, Benas, Matas.

Panevėžyje - Augustė, Liepa, Rugilė, Lukas, Matas, Arnas

Visos Lietuvos berniukų ir mergaičių TOP 3 - Austėja, Emilija, Liepa mergaitėms ir Matas, Lukas, Nojus berniukams.

Kas svarbiausia mamoms renkantis vardą vaikui?

Atlikome neseniai vaikų susilaukusių mamyčių apklausą. Jos nuoširdžiai dalinosi savo vaikų vardų pasirinkimo istorijomis.

Pirmoji apklausta mama savo dukrytei suteikė Melitos vardą. Ji teigė, kad vardą išrinko tėtis, nes jam labai patiko reikšmė: „Išvertus iš graikų  kalbos tai reiškia „bitė".  Dukrytės kambarį papuošėme įvairia atributika su bitutėmis. Jeigu randame iš ko rinktis, tai žaislams ir aprangai teikiame bitutės simbolio prioritetą".

Mama Monika savo dukrai skyrė Neonikos vardą: „Su vyru aptikome jį naujausių vardų vardyne. Mane sudomino, nes jis naujas, negirdėtas ir įdomus, o vyrui įstrigo jo skambesys. Monika - Neonika. Laimei, šis vardas dar nėra populiarus Lietuvoje, nes labiausiai bijojau trumpalaikės mados, kai kas trečias vaikas pavadinamas tuo metu populiariausiu vardu."

Algio mama teigė, kad vardas atėjo savaime. „Man labiausiai norėjosi ne dažno vardo, kad nebūtų klasėje dar trys tokiais pat vardais, bet ir žinomo, kad prisimintų. Ir besilaukdama tiesiog pagalvojau, kad Algis gražus vardas. Dar pažiūrėjau, ką reiškia. Pasirodo, buvo baltų pagonių dievų pasiuntinys Algis. Paklausiau, ką vyras galvoja. Jam irgi patiko.

Mama Dovilė savo sūnaus Elano vardo paieškas nupasakojo taip: „Ieškojau vardų internete pasinaudojusi raktiniais žodžiais: lotynų, graikų kilmės vardai. Taip pat vardą lėmė ir reikšmė.  Iš pradžių erzino ne taip kirčiuojamas vaiko vardas -Elãnas, arba tapatinimas su Alanu. O dabar, po 2 metų, galiu užtikrintai teigti, kad vardo reikšmė nulemia charakterio bruožus. Jis - Karo Dievas.  Namuose - išdykęs, nepaklusnus, sumanus ir gudrus. Mūsų Elanas."

Danguolė Grigienė savo vaikų pasirinkimą komentavo taip: „Norėjome retų, nenuobodžių, išskirtinių ir trumpų vardų, tokių, kad paminėjus vardą iš karto suprastum, apie kurį žmogų kalbi, kad nereikėtų trumpinti ar dar kitaip juos iškraipyti. Kaip žinome, ne vardas žmogų puošia, o žmogus vardą  - jei žmogus bus geras, tai ir vardas gražus. Taigi, mūsų  vaikai turės užduotį - išsiskirti ne tik retais vardais, bet ir juos papuošti. Sūnui vardą Gantas radome internete ir jis mums pasirodė toks tvirtas, vyriškas ir derantis prie pavardės - Grigas. Vardą Esta nugirdome žiūrėdami kažkokį filmą. Jis mums pasirodė labai švelnus ir mielas."

Taip pat mamos savo vaikams rinko tokius vardus kaip Elija, Altėja, Darvydas, Katalėja, Nikolė, Matėja, Aronas, Rūtilė, Ivas. Taigi, paklausūs yra tiek tradiciniai, tiek negirdėti vardai. Kiekviena šeima juos renkasi pagal savo skonį, lūkesčius, giminės pritarimą ar madą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis