Tai, ko nedrįstate paklausti apie seksą nėštumo metu

Kartą atvirumo valandėlę pažįstama mama išsitarė apie savo keistą būseną per nėštumą. Jai visą laiką norėjosi mylėtis, moteris net vyrui gėdijosi prisipažinti, kokios mintys nuo ryto iki vakaro buvo apėmusios jos mintis. Kas lemia, kad vienai nėščiajai geismas padvigubėja, kitai dingsta daugeliui mėnesių, kada gydytojai pataria susilaikyti nuo meilės žaidimų? Kalbiname gydytoją akušerį ginekologą, medicinos mokslų daktarą Gediminą Mečėjų.

Nors sakoma, kad nėštumas - ne liga, dažnai poros lytinis gyvenimas šiuo laikotarpiu pasikeičia. Kodėl?

Pirmiausia dėl tam tikrų stereotipų. Nuo senovės manoma, kad moteris pirmą ir trečią nėštumo trečdalį negali mylėtis, esą tai gali sukelti persileidimą.


Kitos priežastys - anatominės ir fiziologinės. Kinta moters organizmas, kūno audiniai tampa puresni, juose kaupiasi daugiau vandens, jie tampa lengviau pažeidžiami. Lytinio akto metu mechaniškai veikiama makštis, gimdos kaklelis, todėl natūralu, kad galima nubrozdinti, pažeisti.


Trečias dalykas, dėl ko keičiasi poros lytinis gyvenimas, yra tai, kad didėjantis moters pilvas trukdo mylėtis tam tikromis pozomis. Labai svarbios ir psichologinės priežastys - moteris nešioja naują gyvybę ir bijo, kad lytinis aktas gali pakenkti vaikui. Šią baimę stiprina prietarai ir susidaro užburtas ratas. Jeigu nėštumas įprastas, medicininių duomenų, kodėl reiktų nutraukti lytinį gyvenimą, nėra.


Dėl dingusio lytinio potraukio nėščioji kaltina pakitusius hormonus.


Kaltinti tik hormonus neteisinga. Juo labiau kad moteriškieji lytiniam potraukiui nelabai turi įtakos, svarbesni yra vyriškieji hormonai. Nėščiajai pakinta moteriškųjų, bet ne vyriškųjų hormonų kiekis. Yra žinoma, kad moteris greičiausiai susijaudina, didžiausia orgazmo galimybė yra tuo ciklo metu, kai vyksta ovuliacija. Tada moters organizmas jautresnis. Lytinis potraukis prieš mėnesines ir po jų yra mažesnis.


Kodėl vienos nėščiosios jaučia didžiulį lytinį potraukį, kito apie tai nė pagalvoti negali?


Priklauso nuo daugybės veiksnių: aplinkos, auklėjimo, prižiūrinčio gydytojo požiūrio, nėštumo eigos (ar jis normalus, ar komplikuotas), konkrečios moters hormoninės būsenos, ar stabili jos nervų sistema. Tai yra veiksnių kompleksas. Tarkim, iki nėštumo moteris norėjo mylėtis kasdien ir po kelių nesėkmingų nėštumų ji pastoja dar kartą. Išgirdus posakį: „Nesimylėk-persileisi", kažin ar jai kils noras. 


Jei nėštumas be komplikacijų, gydytojai leidžia mylėtis, o noro nėra, gal verta pasitarti su psichologu?

Kreiptis į psichologą galima, bet kažin ar verta? Nemanau. Veiksnių, kodėl moteris vengia artumo, yra daug, gal priežastys ne tik psichologinės, bet ir hormoninės, fiziologinės. Geriau ruoštis pokyčiams po gimdymo. Tada lytinis gyvenimas, bent jau pirmąjį pusmetį, tikrai būna labai komplikuotas.


Kokiais atvejais besilaukiančioms moterims patariama susilaikyti nuo lytinių santykių?


Tada, kai yra nėštumo patologija, ir bet koks makšties ar gimdos kaklelio dirginimas gali sukelti komplikacijų. Pasitaiko, kad dėl gimdos kaklelio nepakankamumo jis būna praviras, arba kai jis apsiūtas, tada rekomenduojame susilaikyti. Kai nešiojamas ne vienas vaisius, esant placentos pirmeigai arba jei praeityje yra buvę keli priešlaikiniai gimdymai, patariame būti atsargesniems.


Ką reiškia būti atsargesniems?


Mylėtis rečiau ir ne taip agresyviai. Jei yra placentos pirmeiga, bet koks makšties dirginimas - mylėjimasis ar ginekologo apžiūra, yra tas pats, kas miegančiam liūtui tampyti už ūsų. Gerai, jei gerai baigsis, o jei...


Ar būna taip, kad lytiniai santykiai ribojami visus devynis mėnesius?


Patologinio nėštumo metu. Kai nėštumo pradžioje moteriai pamaudžia pilvą, kai kurie gydytojai tai vadina gresiančiu persileidimu ir liepia susilaikyti. Manau, susirūpinti reikėtų tada, jei pakraujuojama, o pilvą per nėštumą maudžia daugeliui moterų.


Galbūt yra tam tikrų pavojingų nėštumo savaičių, kai visoms nėščiosioms reikėtų laikytis „meilės dietos"?

Tokio dalyko nėra. Anksčiau buvo sakoma, kad moters kritiniai nėštumo periodai yra kas keturias savaites - tada, kai tarsi turėtų būti mėnesinės, tai yra 8, 12, 16, 20, 24 ir t. t. savaitėmis. Manyta, kad šiuo metu dažniau būna persileidimų ar pagimdoma prieš laiką. Tačiau tai nepatvirtinta, todėl taip teigti negaliu.


Kokios pozos yra rekomenduotinos per nėštumą?


Svarbiausia - kad nebūtų spaudžiamas pilvas ir kad nebūtų smūgių į pilvą. Visa kita pasirenka pati pora.


Ar gali nėštumas turėti įtakos tam, kad moteris, iki tol jautusi orgazmą, besilaukdama jo nepatiria?


Orgazmo metu gimda, veikiama tam tikrų hormonų, susitraukinėja ir veikia kaip siurblys - susiurbia visą makšties turinį. Per nėštumą gimda yra gal šiek tiek mažiau jautri šiems hormonams. Moterys pripažįsta, kad nėštumo metu rečiau jaučia orgazmą. Tačiau negalima sakyti, kad tai dėl nėštumo, kaip fiziologinės būsenos. Labai svarbi aplinka, atkreipkit dėmesį, kaip aplinkiniai patarinėja besilaukiančiajai: „To nedaryk, to nevalgyk, taip nesielk, būk atsargi..." Esu turėjęs užsienio pacientę, kuri gimdė Lietuvoje ir atvirai kalbėdavo apie šiuos dalykus, pasakojo, kad per visą nėštumą mylėjosi ir jautė orgazmą. Aplinkinių reakcija buvo kritiška, jie stebėjosi, ar tai nekenkia kūdikiui.


Dabar daug kalbama apie vaisiaus jausmus įsčiose. Ką jis jaučia tuo metu, kai tėvai mylisi?


Kalbėti apie tai, ką jaučia vaikas įsčiose, kai tėvai mylisi, yra spekuliavimas, nes mes to nežinome. Aišku, vaiko savijauta priklauso nuo mamos. Jei ji gerai nusiteikusi, tai ir vaiko būsena gera. Bet teigti, kad orgazmo metu vaisius jaučiasi labai gerai ar blogai, negaliu. Reiktų paklausti jo paties. Tai yra toks dalykas, kurio objektyviai nepatvirtinsi.


Galbūt per nėštumą reiktų vengti lytinių santykių, kad į makštį nepatektų infekcija?


Mūsų burnoje bakterijų daugiau negu išmatose. Tačiau susitikę kažkodėl visi bučiuojasi. Nėščios moters gimdos kaklelyje yra gleivių kamštis, kuris saugo, kad nepatektų infekcija. Kai į makštį patenka užkratas, jis sunaikinamas, nes ji sugeba pati išsivalyti. Antra vertus, iš kur toji infekcija gali patekti? Sveiko vyro sperma, šlapimas yra sterilūs, vadinasi, infekcija gali būti tik ant varpos galvutės. Su spiritu jos plauti nereikia, tačiau jei laikomasi elementarios lytinių santykių higienos, kai prieš lytinį aktą apsiplaunama, to pakanka.


Tačiau per nėštumą dažna moteris skundžiasi pienlige. Gal tokiu atveju rekomenduojama naudotis prezervatyvais?


Nėštumo metu pakinta makšties flora, todėl apie pusei visų besilaukiančiųjų nustatomas makšties grybelis. Tačiau tai, ką mes vadiname infekcijos gydymu, užsienyje vadina natūralios būsenos pokyčiu. Prezervatyvą rekomenduočiau esant realiam infekcijos pavojui: kai nuteka vaisiaus vandenys, o vaikas dar neišnešiotas ir mes paliekam jį brandinti gimdoje; kai nėščiajai nustatyta placentos pirmeiga ir ji pakraujuoja. Tačiau kažin ar šiais atvejais pati moteris norės mylėtis. Na, ir dar viena priežastis, kada patarčiau mylėtis su prezervatyvu, kai gimdos kaklelis yra apsiūtas. Jei partneris serga AIDS, savaime suprantama.


Ką daryti, kai per lytinius santykius „kietėja pilvas", jaučiami gimdos susitraukimai?


Tai nieko bloga. Viso nėštumo metu gimda kietėja kartą per valandą, o kai ją dirginam - tuo labiau. Mylimės tam, kad pasiektume orgazmą, o šis skatina gimdą susitraukti.


Jeigu po lytinių santykių pasirodo kraujingų išskyrų, ar reikia kreiptis į gydytoją?


Tai vienas dažniausių atvejų, kodėl moteris atvyksta pasirodyti ginekologui būdama nėščia. Reikia išsiaiškinti priežastį, kodėl kraujuojama. 95-99 proc. visų atvejų būna mechaniškai nubraukta jautri makšties gleivinė (panašiai, kaip patrynę į grubią sieną nusitrintumėte rankos odą). Tačiau kraujo gali pasirodyti ir dėl kitų priežasčių - esant placentos pirmeigai (jei nėštumo pradžia, tai gali būti sunku nustatyti). Po lytinio akto pasirodžius kraujingų išskyrų panikuoti neverta, bet pasirodyti gydytojui reikėtų.


Sakoma, kad spermoje yra medžiagų, skatinančių gimdos susitraukimus ir tuo pačiu metu gimdymą.


Spermoje yra vadinamųjų prostaglandinų, kurie minkština gimdos kaklelį, o gimda nuo jų tampa jautresnė, todėl lytinis aktas ir orgazmas gali sukelti gimdos susitraukimus. Antra vertus, mokslininkai įrodė, kad dirginant makštį skatinama kitos medžiagos gamyba, kuri stiprina gimdos kaklelį ir jos plėves. Tad veikia du priešingi mechanizmai.


Tuomet ar tikslinga gresiant pernešiojimui kuo dažniau mylėtis su vyru?


Patarčiau to nevengti. Kai moteris negimdo po numatyto termino, gydytojai, norėdami paruošti gimdos kaklelį ir pagreitinti gimdymą, naudoja ne ką kita, o mano minėtus prostaglandinus, tik jau sintetinius. Manau, kad natūralus būdas mylintis yra geriau negu dirbtinų prostaglandinų injekcija.


Jeigu per nėštumą moteriai nesinorėjo lytinio artumo, ar tai ženklas, kad panašiai bus ir pagimdžius?


Tokio ryšio nėra. Tik pastebėta, kad po gimdymo moterys labiau lytiškai pasitenkina. Užsienyje atliktas tyrimas rodo, kad orgazmą jautė apie 30 proc. negimdžiusių moterų, po gimdymo šis skaičius padvigubėjo.


Jūsų nuomone, pacientėms svarbūs mūsų aptariami klausimai?


Dauguma nėščiųjų šių klausimų vengia. Tai žinodamas, pats užsimenu, pabrėžiu, kad jei nėštumas įprasta, galima gyventi visavertį lytinį gyvenimą. Iš moterų reakcijos galiu pasakyti, kad joms svarbu apie tai kalbėti, tik iniciatyvos jos pačios nerodo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis