Vaisiaus alkoholinis sindromas: ką svarbu žinoti

Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, vystymosi, augimo ir elgesio sutrikimų priežastis.

Šis sindromas sukelia vaikui sunkių, nesugrąžinamų pakenkimų. Kiekvienas toks atvejis yra tarsi žmogiškoji tragedija, kuri vis tik gali būti užkirsta. Deja, visuomenė vis dar tyli apie vaisiaus alkoholinį sindromą (VAS), ir jau pats laikas keisti tokį požiūrį.


Vaisiaus alkoholinis sindromas (arba alkoholinė embriopatija) suprantamas kaip vaikų sutrikimas, sukeltas dėl pernelyg didelio ar ilgalaikio alkoholio vartojimo nėštumo metu.


Vaikai, gimę su vaisiaus alkoholiniu sindromu, pasižymi tam tikrais specifiniais bruožais:


- maža galvos apimtis (mikrocefalia);


- raukšlės akių kampučiuose;


- siauras akių plyšys;


- žema nosies nugarėlė;


- trumpa, plokščia nosis;


- plona viršutinė lūpa;


- trumpas latakas (filtras) tarp viršutinės lūpos ir nosies;


- sulėtėjęs augimas ir per mažas svoris.


Daugelyje atvejų stebimi tik maži nukrypimai nuo normalaus vystymosi spektro. Tai galioja taip pat ir elgesio savybėms bei uždelstam psichiniam vystimuisi:


- hiperaktyvumas;


- nesugebėjimas sukaupti dėmesį;


- mokymosi sunkumai;


- sutrikusi smulkioji motorika;


- nesugebėjimas prisitaikyti prie naujų sąlygų;


- uždelstas psichinis vystymasis;


- kalbos sutrikimai;


- klausos sutrikimai;


- mitybos sutrikimai.


Priklausomai nuo to, kaip mama vartoja alkoholį, yra išskiriamos įvairios alkoholio pakenkimo vaikui formos ir sunkumo laipsniai. Sunkiais atvejais pasitaiko ne tik širdies, lyties organų ar inkstų vystymosi sutrikimų, bet ir smegenų pakenkimų. Diagnozei labai svarbu motinos anamnezė, susijusi su alkoholio vartojimu, nes nėra tokio laboratorinio testo, kuris leistų lengvai nustatyti ar prognozuoti VAS. Alkoholio vartojimą motinos dažniausiai slepia, todėl pakankamai sunku tai išsiaiškinti.


Kaip dažnai pasitaiko VAS?


Iš visų nėštumo metu vartojamų medžiagų alkoholis yra labiausiai paplitęs ir turi didžiausią medicininę reikšmę. Nors VAS yra dažniausiai pasitaikantis sutrikimas, sukeltas piktnaudžiavimu medžiagomis, apie jį vis dar stengiamasi nutylėti. Prancūzijos tyrimų išvados skelbia, kad trys naujagimiai iš tūkstančio yra pakenkti alkoholio. Būsimam vaikeliui labai svarbu, kad kiekvienoje nėštumo fazėje moteris stipriai ribotų arba geriausiai visai atsisakytų vartoti alkoholį.


Kiek alkoholio yra per daug?


Nėra tiksliai žinomas išgerto alkoholio kiekis, nuo kurio vystosi vaisiaus sutrikimai, todėl pakankamai sunku nurodyti ribas, kiek suvartoti alkoholio yra rizikinga ir kiek ne. Lemiamą poveikį kūdikiui turi ne tik kasdien išgerto alkoholio kiekis, bet ir skirtinga individuali vaiko ir motinos tolerancija alkoholiui. Jau įrodyta, kad VAS serga tie naujagimiai, kurių motinos nėštumo metu labai stipriai išgėrinėdavo. Taip pat yra pastebėta, kad net reliatyviai maži alkoholio kiekiai (nežymus išgėrinėjimas) sukelia vaisiui minimalius neurologinius pakenkimus. Pagal didžiąsias europietiškas studijas net 120 gramų gryno alkoholio per savaitę turi nepalankių efektų embriono svorio augimui.


Kaip veikia alkoholis dar negimusį vaikelį?


Tyrimais įrodyta, kad riziką sukelia ne tik per konkretų laiko tarpą suvartotas alkoholio kiekis, bet ir gėrimo būdas: pvz., moteris, kuri išgeria kasdien po vyno taurę, visą savaitę sukelia mažesnę riziką savo būsimam vaikeliui nei ta, kuri išgeria septynias taures iškart.


Tėvo vaidmuo


Iki šiandien visi tyrimai labiau orientuoti į tai, kokią riziką vaisiui sukelia motinos alkoholio vartojimas. Tačiau daugelis studijų jau įrodė, kad alkoholikų tėvų vaikai dažnai turi intelektualinių gabumų sutrikimų ir dar dažniau yra hiperaktyvūs nei negeriančių tėvų. Šie tyrimai įrodyti, remiantis įvaikinimu, todėl galima teigti, kad kognityvinių funkcijų sutrikimai ir hiperaktyvumas yra ne tik socialinės aplinkos priežastis. Suprantama, kad tėvo alkoholio vartojimas neveikia vaisiaus taip, kaip mamos maistas per virkštelę. Tačiau bandymai parodė, kad alkoholizuotų vyriškos lyties gyvūnų palikuonys turėjo mažesnes išgyvenimo galimybes ir pasižymėjo sunkesniu brendimu. Taigi tėvo alkoholio vartojimas neveikia vaisiaus tiesiogiai, bet stipriai pablogina sėklos kokybę. Stipriai išgeriantis tėvas dėl deformuotos sėklos savo palikuonis gali paveikti žalojančiai, tačiau apie tai vis dar nutylima ir VAS laikomas kol kas tik moteriškos lyties problema.


Pagalba vaikams, sergantiems VAS


Sergančių VAS vaikų išgijimas neįmanomas, nors įvairūs sklaidos trūkumai gali būti pašalinami ar sumažinami operaciniu būdu. Nėra tokių vaistų, kurie ištaisytų įvairiapusį vystymosi atsilikimą. Laimei, daugelio organų vystymasis iškart po gimimo nesibaigia. Tai ypač reikšminga smegenų brandai. Nors ir nėra gydymo, vystymosi eigoje galima pasiekti nuostabių pagerėjimų.


VAS yra visos visuomenės, o ne tik moterų problema


Jau nuo senų senovės alkoholis yra vyrų gėrimas ir svaiginimosi priemonė. Visose kultūrose, kuriose yra paplitęs alkoholio vartojimas, vyrai geria daugiau nei moterys. Savaime suprantama, kai moterys viešumoje geria per daug, jų alkoholizmas pastebimas daug greičiau nei vyrų. Galiausiai tai priveda prie to, kad moterys slepia išgeriančios dideliais kiekiais ir todėl tik po ilgo laiko tarpo joms suteikiama reikiama pagalba.


Informacijos šaltinis: leidinys „Alkoholis ir nėštumas“, straipsnio autorius – dr. Aurelijus Veryga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis