Vaikų dietologė: kaip nepadaryti klaidų maitinant mažus vaikus?

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų. Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Atminkite – mitybos vaikai išmoksta iš tėvų

Gydytoja D. Čižauskaitė pasakoja, kad visi vaiko mitybos įpročiai susiformuoja pagal tėvus – jei tėvai rečiau vartoja konkrečius maisto produktus, jų nevartos ir vaikas.

„Mažyliai tėvų yra ne tik maitinami, bet ir juos nuolat stebi, tad beaugant mažamečiai tėvelių elgesį pradeda kopijuoti. Jei tėvai valgo mažiau daržovių, tikėtina, kad ne tik jų mažiau duos vaikams, bet ir patys vaikai augdami rečiau galvos apie daržoves kaip apie maisto šaltinį“, – sako D. Čižauskaitė.

„Tą patį pastebime ir su užkandžiais tarp pagrindinių maitinimų, pavyzdžiui, pusryčių, pietų ir vakarienės – jei tėvai patys užkandžiauja, tikėtina, kad prie užkandžių įpras ir vaikai. Jei valgote sveikus užkandžius (daržoves ar vaisius) tai problemų nekyla – tačiau pastebime, kad užkandžiai vaikams neretai būna saldumynai ar konditeriniai gaminiai, kurie gali vaikams pakenkti“, – sako D. Čižauskaitė.

Nepamirškite žuvies

Gydytoja pastebi, kad Lietuvos vaikų racione ji neretai pasigenda žuvies: „Paklausti apie maitinimą žuvimi, tėvai sako, kad šalyje nėra kokybiškos žuvies, tačiau iš tiesų geros žuvies pasirinkti Lietuvoje galima. Jei mažametis nėra alergiškas, mitybai tinka ir šamas, ir lydeka, ir dorada ar kitos šalyje populiarios žuvys“.

D. Čižauskaitė prideda, kad žuvį vaikams geriausia patiekti virtą ar troškintą – gruzdinti ar kepti žuvies gaminiai vienerių-trejų metų vaikams gali pakenkti ne tik dėl aliejaus, bet ir kietų maisto gabalėlių, į kuriuos mažamečio vaiko organizmas reaguoja itin jautriai. Be to, svarbu vaikams duoti jau išrankiotą žuvį be kaulų ar ašakų, kad vaikai valgytų tik pačią žuvies mėsą, net ir be odelės.

Papildomi skysčiai mažiesiems

Gydytoja taip pat pastebi, kad tėveliai neretai teiraujasi, ar mažamečiams reikia duoti papildomų skysčių. Pasak jos, iki maždaug pusės metų amžiaus, pagrindinis skysčių ir maistingųjų medžiagų šaltinis vaikams yra motinos pienas, o įvedus papildomą, pagal amžių pritaikytą maistą, pradedama kartu duoti papildomi skysčiai. "Svarbu prisiminti, kad geriausia vaikui duoti atsigerti praėjus bent 20 minučių nuo paskutinio maitinimo. Vaikui augant, pieno (ar motinos, ar adaptuotų mišinių) poreikis mažėja, o mitybos racionas turi būti plečiamas“, – sako gydytoja dietologė.

„Mažamečių vaikų organizmas dar tik formuojasi, pratinasi ne tik prie maisto, bet ir prie aplinkos, dėl šios priežasties svarbu atminti, kad duodamas maistas turi būti kuo įvairesnis, pilnavertiškesnis ir kuo labiau koncentruotas. Pirmenybę reikėtų teikti mums įprastiems maisto produktams bei mūsų šalyje augančioms daržovėms ir vaisiams“, – pataria D. Čižauskaitė.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie 1-3 metų amžiaus vaikų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas – ne suaugęs!

Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai (4)

Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.

Gydytojas pataria, kodėl svarbu mažylį mokyti valgyti šaukšteliu (1)

Mokymasis valgyti savarankiškai yra ypatingai reikšmingas tolimesnei vaiko raidai ir mitybos įpročiams.

Agnė Gilytė: vaikas nuo mažų dienų turi suprasti maisto skonį

Viena populiariausių stilisčių Lietuvoje, bestseleriu tapusios knygos „Spintologija" autorė ir dviejų berniukų mama Agnė Gilytė savo energija ir charizma stebina kasdien. Veikli moteris pripažįsta, maistas jos šeimos gyvenime yra labai svarbus. Todėl šį kartą Agnė sutiko su mūsų skaitytojais pasidalinti savo patirtimi maitinant vaikus bei laimingo gyvenimo paslaptimis.

Gydytoja dietologė: kaip išmokyti vaikus valgyti tai, kas sveika, o ne tai, ko norisi (1)

Sveikatos specialistai tvirtina, kad norint užtikrinti sveiką mažylių augimą, teisingi mitybos įpročiai yra ypač svarbūs.

Indrė Stonkuvienė: tėvų misija – padėti vaikui išsiugdyti savo skonį (6)

Energinga aktorė, televizijos laidų vedėja ir stiliaus patarimų komandos „Style Support" įkūrėja Indrė Stonkuvienė savo nuoširdumu užburia kiekvieną.

Vaikų dietologė: kaip nepadaryti klaidų maitinant mažus vaikus?

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų. Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.

Vaida Kurpienė: koks gėrimas mažiems vaikams yra sveikiausias?

Maži vaikai yra ypač jautrūs aplinkos temperatūros pokyčiams, be to, daug lengviau nei suaugusieji netenka skysčių. Tai ypač aktualu vasarą, karštomis dienomis.

Dr. Vaidotas Urbonas: koks maistas sustiprina imunitetą (3)

Kaip maitinti vaikus, kad nenusilptų jų imunitetas? Į šį klausimą atsako gydytojas, vaikų gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

Gydytojas: kaip maitinti vaikus, kad jie nepriaugtų antsvorio (12)

Su antsvorio ir nutukimo problema Lietuvoje kasmet vis dažniau susiduria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Gydytoja rekomenduoja: nuo alergijų vaikus apsaugos trys mitybos taisyklės (1)

Netinkamai maitinami mažamečiai vaikai ne tik negauna visų jiems reikiamų maisto medžiagų, bet kartais susiduria ir su odos bėrimu, niežuliu ar pilvo pūtimu.

Gydytoja dietologė įvardija produktus, kurių negalima duoti vaikams iki 3 metų (10)

Kasdien sukate galvą, ką pagaminti savo mažyliui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus, lakstote po namus su šaukštu košės, taip tikėdamiesi, kad vaikas gaus reikiamas kalorijas ir energiją?

Gydytojai perspėja: 1-3 metų vaikų mitybos įpročiai yra labai svarbūs

Gydytojų teigimu, 1-3 metų vaikai yra stumte stumiami į pasaulį, kuriame vyrauja netinkami mitybos įpročiai.

3 saldūs pavojai vaikams, prieš kuriuos tėvai užmerkia akis (9)

„Mano vaikas – tikras smaližius", - draugei pasakoja trejų metų Kasparo mama. „Oho, - nusistebi pašnekovė, - mano Kotryna, kuriai irgi treji, saldainių dar nėra ragavusi".

3 svarbiausi vitaminai vaikui: ką valgyti, kad jų netrūktų (1)

Augančiam vaikui sveika ir pilnavertė mityba yra būtina – tik subalansuotas maistas patenkina vaiko vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį.

Psichologė – apie tėvų klaidas, kurios atgraso vaiką nuo sveiko maisto

„Nemanipuliuokite maistu – nenaudokite jo baudimui ar apdovanojimui“, – sako psichologė Karolina Gurskienė ir aptaria vaikų iki 3 metų mitybos psichologinius aspektus.