Pirmosios kūdikio Kalėdos: svarbūs patarimai tėvams

Jei jūsų mažylis gimė 2023-aisiais metais, jūs savo didžiausią ir gražiausią dovaną jau gavote. Šios žiemos šventės jums bus kitokios – jūs tapote tėvais, o jūsų dėmesio centre – kūdikis.

Kaip elgtis, kad šios dienos prabėgtų maloniai, lengvai ir nesukeltų streso? Kas kūdikiui suteiks ramybės ir pastovumo, o kas lengvai gali išbalansuoti visą jo dienotvarkę?


Mažiau yra daugiau


Gali būti, kad seniau jūs prieš šventes pagamindavote dešimtis patiekalų, skrupulingai sutvarkydavote namus ir išradingai supakuodavote visą krūvą dovanų. Teks susitaikyti, kad dabar tam gali visai nelikti laiko. Jei jūsų kūdikiui vos keli mėnesiai – šiais darbais neapkraukite savo pečių. Juk daugelis jų – visai neprivalomi ir be jų šventės nebus prastesnės. Jei skubėsite, lėksite, nervinsitės, kad kažko nespėjate – vaikutis tai pajus ir taip pat taps neramus. Be to, šiuo metu visas jūsų dėmesys turėtų būti skirtas naujam šeimos nariui, jo harmonijai, o ne dvylikai Kūčių patiekalų.


Švenčių vieta


Gerai apgalvokite, kur norite praleisti Kūčias ir Kalėdas. Gali būti, kad jums dar nesinorės šurmulio ir didelių žmonių susibūrimų, todėl pasirinksite savo namus. Kitiems, atvirkščiai, daug paprasčiau bus važiuoti ten, kur viskas bus paruošta ir jų nekantriai lauks, pavyzdžiui, mažylio seneliai. Jei šeimos susibūrimas vyksta jums nežinomoje vietoje, pavyzdžiui, sodyboje, įsitikinkite, kad ten bus tinkamos sąlygos kūdikiui (pakankamai šilta, turėsite atskirą kambarį miegui).


Atsisakykite ilgų kelionių


Kūdikiai labai jautriai reaguoja į tolimas keliones automobiliu. Įvertinkite tai, kad žiemą gali būti pavojingos oro sąlygos, jums gali būti nepatogu mažylį pamaitinti, ilgas laikas automobilyje ir po to vaiko nešimas į lauką – didina peršalimo ligų tikimybę. Gal artimiesiems bus paprasčiau atvykti pas jus?


Negriaukite dienotvarkės


Jei jūsų kūdikis jau turi aiškų miego, valgymo ir būdravimo režimą – stenkitės jį gerbti ir prie jo prisitaikyti. Tai bus naudinga ne tik mažyliui, kuriam stabilumas ir aiškumas suteikia saugumo jausmą, tačiau ir jums. Tinkamiausias laikas keliauti – vaiko miegas.


Turėkite omenyje, kad kelios dienos pas senelius, per kurias kūdikis pakeičia savo dienotvarkę ar jos tiesiog nebelieka, jums gali reikšti kelis mėnesius darbo, bandant ją sugrąžinti. Taip pat tai gali būti neramaus mažylio miego ir irzlumo priežastis.


Venkite masinių susibūrimo vietų


Žiemos šventės dažniausiai sutampa ir su didesniu žmonių sergamumu. Šeimos gydytojai jums patars šiuo laikotarpiu atsisakyti masinių susibūrimo vietų. Į dovanų paieškas leiskitės be vaiko arba tai padarykite internete. Dideli prekybos centrai, koncertai, masiniai renginiai miestuose – pavojingiausios vietos, iš kurių galite grįžti su ligomis. Taip pat griežtai laikykitės higienos – kiekvieną kartą grįžę į namus, kruopščiai plaukite rankas ir tai paprašykite padaryti jus lankančius svečius.


Mamos valgiaraštis


Kūdikius maitinančios savo pienu mamos žino, kad jų mityba turi labai didelės įtakos mažylio gerai savijautai (pilvo pūtimui). Jei jūsų vaikas jautrus jūsų valgomam maistui, pasistenkite „nepaslysti" ir per šventes. Atsisakykite to, kas, jūsų nuomone, dirgina mažylio virškinimo sistemą. Geriau vienos šventės be silkių, mišrainių ir saldumynų, tačiau ramios jūsų bei kūdikio naktys.


Dovanos


Tikėtina, kad artimieji ir draugai klausinės, ko jūsų mažylis nori dovanų. Vaikas iki metų neatsimins tų dovanų, tačiau momentinį džiaugsmą tikrai patirs. Rinkitės tokius žaislus, kurie būtų naudingi jo lavinimui ir jam praverstų nebūtinai tą dieną, tačiau ir vėliau. Jei jums kažko trūksta iš būtiniausių kūdikio priežiūros daiktų, taip ir sakykite artimiesiems. Mažylis tikrai nesupyks gavęs patalynės komplektą, gultuką ar pirmųjų valgymo įrankių rinkinį.


Personažai


Kūdikis dar nesidomi įvairiausiais personažais, todėl nesistenkite jam jų primigtinai rodyti. Gali būti, kad, nuneštas į susitikimą su Kalėdų Seneliu, jis tik labai išsigąs ir ims verkti. Pirmosios šventės turėtų būti kuo ramesnės, jaukesnės, su pačiais artimiausiais žmonėmis ir be kūdikį gąsdinančių pramogų.


Pirmosios tradicijos


Gimus kūdikiui, jūsų šeima gali tęsti jau turimas tradicijas, tačiau galite atrasti ir naujų. Net mažiausius kūdikius sužavės namuose jaukiai žybsinti eglutė, šventinė muzika, gardžių kepinių kvapai. Nepamirškite šeimyninės nuotraukos prie eglutės. Gal jūsų nauja tradicija bus visiems vilkėti šventinius megztinius?


Naujųjų metų vakarėlis


Tikėtina, kad vienaip Naujuosius sutikdavote, kai dar neturėjote vaikų, o visai kitaip tai darysite dabar. Triukšmingus vakarėlius ir ilgą pasisėdėjimą restorane turės pakeisti namų erdvė (bent kol jūsų vaikas paaugs). Jums patogiausia bus švęsti ten, kur ramiai bei saugiai kūdikį galėsite užmigdyti ir jo klausytis (su mobiliąja aukle). Geriausia tokioms pirmosioms mažylio šventėms rinktis šeimos narių ar artimiausių draugų ratą, kad jaustumėtės patogiai, kai kūdikį reikės nuolat maitinti ir migdyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis