Kodėl maži vaikai serga ausų uždegimu: 3 dažniausios priežastys

Ausies uždegimas - dažna mažų vaikų liga. Kas jį dažniausiai sukelia, klausiame gydytojos Rūtos Maciulevičienės.

Dažniausios ausų uždegimo priežastys yra šios:

 

1. Anatominiai ypatumai


Mažyliams iki penkerių metų labai dažnai bet kuri virusinė viršutinių kvėpavimo takų liga komplikuojasi ausų uždegimu. Ypač tiems, kurie turi tam tikrų anatominių ypatumų, t. y. iš prigimties siaurą Eustachijaus vamzdelį (tai vamzdelis, kuris jungia ausį su nosiarykle ir yra ausies ventiliacinis kanalas). Jeigu jis labai siauras, nosiaryklės gleivinė greitai užburksta, patinsta ir per ją lengvai patenka užkratas iš nosies ir iš nosiaryklės.


Dėl anatominių priežasčių ausies uždegimu daugiausiai serga vaikai iki 5 m., nes jų Eustachijaus vamzdis, jungiantis ausį su nosimi, yra horizontalesnis. Suaugusio žmogaus vamzdelis vertikalesnis. Todėl tai, kas vaiko nosyje, tas ir ausyje. Jeigu yra daug sekreto, ypač pūlingo, pūlingoji sloga laikosi kelias dienas, didžiulė tikimybė, kad užkratas per Eustachijaus vamzdį pateks ir į ausį.

 

2. Adenoidai


Kita priežastis, dėl kurios kai kuriems vaikams nuolat kartojasi ausų uždegimai, yra padidėję adenoidai. Tai limfoidinio audinio masė, kuri yra ertmėje už nosies. Kartais tas audinys gali taip išvešėti, kad užima praktiškai visą ertmę. Tada vaikas kvėpuoja burna, nes per nosį negali. Dėl adenoidų sutrikęs kvėpavimas yra tik viena bėdų. Išvešėję adenoidai uždaro Eustachijaus vamzdžio angą ir sutrikdo ausies ventiliaciją ir sekreto nutekėjimą iš viduriniosios ausies. Todėl ten lengvai patenka užkratas.


Adenoidai yra viena rimčiausių pasikartojančio ausų uždegimo priežasčių. Juos sudaro tas pats audinys, kaip ir tonziles ryklėje. Šis audinys yra būtinas geram mažylio imunitetui, aktyviai funkcionuoja ir auga iki 6 m. Bet kai kuriems vaikams jo išauga per daug. Tokį išvešėjimą dažniausiai paskatina tonzilių ir adenoidų uždegimai. Jeigu juose nuolatos gyvena bakterijos, audinys didėja. Vaikui augant ir artėjant link paauglystės adenoidai pradeda mažėti ir tampa beveik nematomi.


Manoma, kad vystantis imunitetui adenoidus sudarantis audinys yra reikalingas, o vėliau jau nebūtinas. Bet jeigu jis išveši taip, kad tampa anatomine kliūtimi kvėpuoti, vaikui miegant gali atsirasti kvėpavimo sutrikimų, vadinamų miego apnėjomis, ir kartotis ausų uždegimai. Tokiu atveju adenoidai yra šalinami.

 

3. Lėtinė liga


Dar viena ausies uždegimo priežastis yra lėtinis sereotitas. Jis išsivysto todėl, kad nenuteka skysčiai, nes yra užkimštas Eustachijaus vamzdis ir ausis nesivalo. Sereotitas gali būti neskausmingas, bet kaskart dėl jo prasidėjus bakteriniam ausies uždegimui ima varginti skausmas. Ausytėje, kuri yra užkimšta ir nesivalo, greičiau įsiveisia bakterijos. O kol tik skystis kaupiasi būgninėje ertmėje ir viduriniojoje ausyje, ausies neskauda.

 

Ausies uždegimas yra sutrikusios ausies ventiliacijos liga. Nes įprastai ausies būgnelis turi būti ventiliuojamas iš abiejų pusių. Iš išorės per išorinę ausies landą ir iš vidaus per nosį. Jeigu ventiliacija sutrinka, rizika susirgti ausų uždegimu labai padidėja.


Sereotitą galima įtarti, jeigu vaikas neprigirdi, pradeda „kaksėti". Tėvams kažką pasakius ar paklausus, nuolat kartoja: "Ką?, ką?".

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis