UNICEF: beveik 37 mln. vaikų pasaulyje yra pabėgėliai

Dėl konfliktų, smurto ir kitų krizių rekordinis skaičius vaikų pasaulyje priversti palikti savo namus. JT Vaikų fondas UNICEF penktadienį pranešė, kad 2021-ųjų pabaigoje tokių vaikų buvo 36,5 mln. Tai didžiausias skaičius nuo Antrojo pasaulinio karo.

13,7 mln. vaikų išvyko iš savo šalies, beveik 22,8 mln. – tapo pabėgėliais savo šalyse.


Lyginant su 2020-aisiais, pabėgėlių vaikų skaičius išaugo 2,22 mln. Rekordinis skaičius yra tiesioginis ilgų konfliktų Afganistane ar Jemene padarinys. Apie 7,3 mln. vaikų 2021-aisiais liko be namų dėl gamtos katastrofų. UNICEF paragino vyriausybes visame pasaulyje stiprinti pabėgėlių, migrantų ir vaikų apsaugą.


Į minėtą statistiką dar nepateko namus praradę Ukrainos vaikai. Dėl Rusijos invazijos nuo vasario 2 mln. vaikų paliko šalį, 3 mln. tapo pabėgėliais pačioje Ukrainoje.


Be to, vaikus ir jų šeimas iš gimtųjų vietų veja ekstremalūs orai, pavyzdžiui, sausra Somalio pusiasalyje ir potvyniai – Indijoje, Bangladeše ir Pietų Afrikoje.


Daugiau kaip trečdalis išvarytų vaikų gyvena Afrikoje į pietus nuo Sacharos (3,9 mln. arba 36 proc.), ketvirtadalis Europoje ir Centrinėje Azijoje (2,6 mln. arba 25 proc.), 13 proc. (1,4 mln.) – Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis