Kas yra antioksidantai ir kaip užtikrinti, kad jūsų mityba būtų subalansuota?

Galbūt girdėjote, kad antioksidantai yra svarbi jūsų mitybos dalis – bet kas tai yra ir ką jie daro? Paprastai sakant, antioksidantai subalansuoja vadinamuosius oksidantus arba laisvuosius radikalus, kurie yra potencialiai kenksmingos molekulės. Kartu šios molekulės padeda stabilizuoti elektronų, supančių mūsų atomus – vienetų, sudarančių mūsų ląsteles, skaičių. Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį sudėtingame biocheminiame procese.

Kas yra laisvieji radikalai?


Norėdami sužinoti, kas yra antioksidantai, pirmiausia turime suprasti, kas yra tie laisvieji radikalai.


Mūsų ląstelės sudarytos iš atomų. Atomai yra apsupti elektronų. Atomai yra stabilūs, kai išoriniame apvalkale esantys elektronai yra poromis. Jei atomas praras elektroną, tas atomas taps nestabilus. Kad atgautų stabilumą, jis pašalins elektroną nuo kito atomo, su kuriuo jis liečiasi. Taip susidaro laisvieji radikalai. Šie laisvieji radikalai paims elektronus iš bet kurios vietos, net iš jūsų pačių sveikų ląstelių, o tai gali pakenkti. Laisvieji radikalai dažnai siejami su odos senėjimu, vėžiu, demencija ir kitomis ligomis.


Antioksidantai gali lengvai paaukoti elektroną, kad stabilizuotų laisvąjį radikalą, patys netapdami nestabiliais. Kai antioksidantai atiduoda dalį savo elektronų, kad patenkintų laisvuosius radikalus, jie sugrąžina molekulių pusiausvyrą.


Antioksidantai yra medžiagos, kurios gali neutralizuoti laisvuosius radikalus - chemines dalis, kurios gali pakenkti ląstelėms. Laisvieji radikalai yra produktas normalios ląstelių veiklos, bet jie taip pat gali būti sukurti per įvairius išorinius procesus, tokius kaip rūkymas arba UV spinduliai.


Kas yra oksidacinis stresas?


Kai nėra pakankamai antioksidantų laisviesiems radikalams neutralizuoti, gali atsirasti disbalansas, vadinamas „oksidaciniu stresu“.


Oksidacinis stresas – tai disbalansas arba skirtumas tarp reaktyviųjų deguonies rūšių, kurias gamina mūsų ląstelės per medžiagų apykaitos procesus, vykstančius mūsų ląstelėse, ir mūsų antioksidacinės apsaugos gebėjimo sąveikauti ir gesinti šiuos reaktyvius produktus.


Priešnuodis: antioksidantai


Antioksidantai yra būtini sveikam kūno funkcionavimui. Jie padeda apsaugoti mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos, prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo, širdies sveikatos gerinimo, odos sveikatos palaikymo ir dar daugiau.


Antioksidantai taip pat gali padėti sulėtinti senėjimo procesą, mažinant laisvųjų radikalų sukeltą oksidacinį stresą, kuris yra vienas iš senėjimo veiksnių.


Antioksidantų, oksidacinio streso priešnuodžio, galima rasti mūsų mityboje. Daržovės ir vaisiai yra puikus antioksidantų šaltinis. Geriausiai žinomi antioksidantai yra vitaminas C, vitaminas E, selenas, karotinai, likopenas ir kt., jų yra daugelyje riešutų, šviežių vaisių ir daržovių.


Kur yra antioksidantų?


Antioksidantai yra randami įvairiuose maisto produktuose, ypač daržovėse, vaisiuose, riešutuose, prieskoniuose ir kviečių gemaluose. Antioksidantai gali būti vitaminai (pvz., C ir E vitaminai), mineralai (pvz., selenas) ir fitochemikalai (pvz., flavonoidai, kurie suteikia vaisiams ir daržovėms spalvą).


Taip pat antioksidantų gausu ir šiuose produktuose:


  • Uogos. Mėlynės, avietės, braškės ir šaltalankių uogos yra ypač turtingos antioksidantais.
  • Šokoladas. Tamsusis šokoladas yra geras antioksidantų šaltinis.
  • Artišokai. Artišokai yra vieni iš gausiausiai antioksidantų turinčių daržovių.
  • Raudonasis vynas. Raudonasis vynas gali būti geras antioksidantų šaltinis.
  • Riešutai ir sėklos. Migdolai, graikiniai riešutai, linų sėklos ir chia sėklos turi daugybę antioksidantų.


Antioksidantai yra svarbūs mūsų sveikatai, padeda kovoti su ląstelių pažeidimais ir gali prisidėti prie ilgesnio ir sveikesnio gyvenimo. Įtraukiant į savo mitybą daugiau antioksidantų turinčių maisto produktų, galime pagerinti savo sveikatą ir gerovę. Tačiau, svarbu prisiminti, kad per didelis antioksidantų kiekis taip pat gali būti kenksmingas, todėl visada geriau siekti subalansuotos mitybos, o ne perteklinio vienos medžiagos vartojimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis