Gydytoja pataria, kaip žindyti sergantį kūdikį

Gydytoja neonatologė dr. Eglė Markūnienė atsako į aktualius klausimus apie sergančio kūdikio žindymą.

Kai kūdikis apžioja spenelį, lieka vienintelis kvėpavimo šaltinis – nosis, o jei ji užkimšta? Kaip pažindyti kūdikį, kai jis sloguoja?


Sloga – tai būklė sukelianti nemažai nepatogumų suaugusiam žmogui, o kūdikiui tai tikrai rimta problema. Kai kūdikis valgo iš krūties ar buteliuko, jam tenka kvėpuoti tik per nosytę, o jei ji užgulta, pilna sekreto, mažylis jaučiasi labai nelaimingu.


Ar reikia prieš žindymą bandyti nosį atkimšti, išvalyti? Kaip?


Prieš maitinant sloguojantį kūdikį, reikia išvalyti jo nosytę. Koks būdas geriausias, pamatysite juos išbandę. Susikaupusį sekretą iš nosytės galima bandyti pašalinti išsiurbiant nedideliu guminiu balionėliu (balionėlis įspaudžiamas ir galiukas įkišamas į nosytę, atleidus balionėlis išsipučia ir ištraukia sekretą.) Galima sekretą išsiurbti minkštu plonu vamzdeliu, kurio viduryje yra rezervuaras. Vienas vamzdelio galas įkišamas į kūdikio nosytę, kitą galą apsižioja mama ar tėtis ir švelniai siurbia. Sekretas patenka į rezervuarą ir jame kaupiasi. Galima panaudoti susuktą vatos gabalėlį. Sukamaisiais judesiais bandoma ištraukti sekretą iš nosytės. Dažnai vata sudirgina nosiaryklėje esančius receptorius ir kūdikis „skaniai" nusičiaudo. Pats tokiu būdu jis tarsi išpučia sekretą. Po tokio pirminio nosytės išvalymo tinka praplauti nosytę jūros arba bent virintu vandeniu. Įlašinus kelis lašiukus ar įpurškus vandens, kartojamos aukščiau aprašytos procedūros. Po valymo gleivinės paburkimui sumažinti galima įlašinti sumažintos koncentracijos kūdikiams tinkamų nosies lašų (dėl vaistukų naudojimo pasitarkite su savo šeimos gydytoju). Praėjus 5-10 minučių po šių procedūrų, mažylį galima bandyti maitinti.


Sloguojantį kūdikį geriau žindyti sėdint, stengiantis kiek labiau pakelti galvutę, krūtinėlę. Galima žindyti priglaudus kūdikį prie krūties vertikaliai. Taip lengviau nuteka sekretas į nosiaryklę. Dirbtinai maitinamą kūdikį taip pat būtina imti ant rankų, nemaitinti gulinčio. Jo padėtis maitinimo metu turėtų būti taip pat kuo vertikalesnė.


Ar galima suretinti žindymus, jei kūdikis sloguoja, ar, atvirkščiai, žindyti daug dažniau, bet po truputį?


Jeigu nosytė vis tiek trukdo mažyliui valgymo metu efektyviai kvėpuoti, reikia daryti dažnas pertraukėles. Taigi, kūdikis žindomas dažniau, bet trumpiau. Taip pat ir su kūdikiu, maitinamu iš buteliuko. Jokiu būdu negalima retinti žindymo, nes gausios sekrecijos iš nosytės metu reikia daugiau skysčių kūdikiui, o dažnesnis, bet trumpesnis žindymas būtent ir patenkina sloguojančio ir karščiuojančio kūdikio poreikius. Jei dirbtinai maitinamas kūdikis trumpesnio ir dažnesnio maitinimo metu suvalgo jam paskaičiuotą normą, tarpuose reiktų duoti gerti arbatėlių.


Ar sloguojantį kūdikį galima nešti į lauką, maudyti? Gal grynas oras, vonios garai geriau atkemša nosį?


Vos tik pasirodžius slogytei, 2-3 dienas, reiktų pabūti namie. Bet jei mažylis nesukarščiuoja, reiktų tęsti įprastą gyvenimą: eiti į lauką, maudytis. Namuose, ypač pradėjus šildymo sezoną, oras būna labai sausas, o slogos atveju reiktų stengtis namų orą drėkinti. Kartais padeda garų inhaliacijos. Tam galima pasidaryti garų „palapinę" arba panaudoti inhaliatorių, kurį galima įsigyti vaistinėje. Jis pravers visiems šeimos nariams kosint, sloguojant.


Ar galima kūdikiui sloguojant pieną nusitraukti ir maitinti iš buteliuko, nes per čiulptuką lengviau traukiasi ir kūdikiui nepritruks oro?


Sloguos atveju, jei išvalius nosytę, pasigarinus, sulašinus vaistukų, trumpiau, bet dažniau žindant, kūdikis vis tiek nepajėgia pavalgyti, geriau pamaitinti iš šaukštelio, puodelio ar švirkšto. Mokslo įrodymai rodo, jog iš buteliuko valgyti kūdikiui yra sunkiau, nei iš krūties, nes jam tenka nugalėti buteliuke esantį neigiamą slėgį. Krūtyje tokio slėgio nėra. Atvirkščiai daugumos mamų pieno atpalaidavimo refleksas toks aktyvus, jog pienelis tiesiog sustumiamas vaikui į burnytę, tik spėk ryti. Naujagimystės laikotarpiu, kol vaikas mokosi žįsti, gali pasirodyti, jog jiems labiau patinka ar lengviau valgyti iš buteliuko. Taip atsitinka todėl, kad vaikas turi susivokti, kaip gauti maistą iš buteliuko ar krūties. Iš krūties pienas gaunamas banguojant liežuviu, o iš buteliuko – pliaukšint liežuviu. Taip, kaip mums – vieniems geriau sekasi matematika, kitiems lietuvių kalba. Taip ir naujagimiams, kuriems geriau ir greičiau pavyko gauti pieno pliaukšint liežuviu, nei banguojant – renkasi pastarąjį būdą. O štai bandant antrą mėnesį kūdikiui pasiūlyti valgyti iš buteliuko, tenka ilgai padirbėti, kol jam pavyksta iš jo gauti maisto.


Kiek trunka kūdikių sloga? Kada sunerimti, jei ji ilgai užsitęsė?


Paprastai sloga trunka 7-10 dienų. Jei ji trunka ilgiau, verta pasitarti ir pasirodyti šeimos gydytojui. Dažnai su sloga gali būti ir ausyčių uždegimai. Žinoma, šiai ligai būdingi ir savi simptomai. Jei kūdikis žvalus, gerai valgo ir miega, bet iš nosytės vis pasišalina sekretas, labai baimintis dėl to tikrai nereikėtų.


Kai kuriems kūdikiams ir nesloguojant nosis būna užkimšta, jie kvėpuoja švokždami. Kodėl? Kaip pamaitinti?


Nosytės užsikimšimas, šnarpščiantis kvėpavimas be slogos dažniausia pasitaiko pirmą gyvenimo mėnesį (naujagimystės laikotarpiu) arba, kai labai sausas namų oras. Naujagimis gimsta iš vaisiaus vandenų. Jo gleivinė devynis mėnesius buvo drėgmėje, todėl kai kada labai išdžiūsta nosies gleivinė, kol galų gale mažylis prisitaiko prie naujos aplinkos. Pagalba – nosytės drėkinimas fiziologiniu tirpalu ar jūros ar virintu vandeniu kas 2-3 val. Aplinkos oro drėkinimas. Dažniausiai šnarpšiantis kvėpavimas kūdikiui maitintis netrukdo. Daugiau tai kelia nerimą tėvams. Visada savo nerimu verta pasidalinti su šeimos gydytoju. Jis apžiūrės vaikelį ir pasakys, kiek tai rimta.


Kaip žindyti kosėjantį kūdikį?


Jei bežįsdamas kūdikis sukosi, reikia jį atitraukti nuo krūties ir leisti išsikosėti. Tada vėl bandyti maitinti. Galioja ta pati dažnesnio, trumpesnio žindymo taisyklė. Kosintiems kūdikiams reikia skystinti sekretą. Todėl geriausia čia tinka garų „palapinės" arba inhaliatoriai, iš kurių eina šiltas, drėgnas garas, kuriuo mažylis turėtų kvėpuoti apie 20 minučių.


Kokie karščiuojančio kūdikio žindymo ypatumai? Gal karščiuojantys kūdikiai valgo daug mažiau ir tai normalu? Kiek maitinimų gali praleisti krūtimi maitinamas sergantis kūdikis?


Karščiavimo metu kūdikis taip pat maitinamas dažniau, bet trumpiau. Karščiuojantį kūdikį visada turi apžiūrėti šeimos gydytojas. Būtina stebėti ar neryškėja skysčių trūkumo požymiai (pirmiausia išdžiūsta gleivinės). Sergantis kūdikis gali neturėti apetito, bet krūtį trumpam, kad gauti šlakelį skysto pienelio, jie dažniausiai ima. Ligos metu, reiktų stengtis nenaudoti žinduko, o pasiūlyti krūtį. Tokiu būdu, jis nusiramins ir žįsdamas krūtį gaus dar papildomą pieno gurkšnelį.


Gal karščiuojantys, sergantys kūdikiai daugiau valgo naktį?


Negaluojantis kūdikis dažniausiai būna neramesnis tiek dieną, tiek naktį, dažniau nori žįsti, kad atsigertų ar nusiramintų. Ne veltui net liaudies dainose apdainuotos bemiegės motinų naktys, prarymotos prie lopšio...


Dr. Eglė MARKŪNIENĖ, gydytoja neonatologė, www.sveikapradzia.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis