Klausiame gydytojos: kaip suplanuoti vaiko lytį?

Ar įmanoma suplanuoti vaiko lytį? Šis klausimas ramybės neduoda jau daugeliui kartų. Teorijų yra įvairių. Kuo tikėti, o kuo - ne, klausiame gydytojos ginekologės.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Iš „Tavo vaiko" žurnalo skaitytojos laiško:

„Pirmą kartą mums su vyru nebuvo labai svarbu, kas gims - berniukas ar mergaitė. Tačiau jau pradėjimo akimirką žinojau, kas bus. Tikiu teorija, kad jei pasimylima prieš ovuliaciją, tai bus mergaitė, jei per ją, lauk berniuko. Pirmas mums gimė sūnus. Galbūt taip sutapo, vis dėlto atrodo, kad ši teorija veikia. Žinau, kad ir daugiau moterų pavyko šiuo būdu suplanuoti vaikelio lytį. Dabar planuojame antrą nėštumą, viliuosi, kad pavyks suplanuoti mergaitę. Nemanau, kad bus lengva. Tačiau pažaisti su likimu visada įdomu. Bent jau su draugėmis yra apie ką padiskutuoti, ką aptarti."

TAIP PAT SKAITYKITE:

Austėja Landsbergienė: ar tėvai turi padėti vaikams ruošti namų darbus?

Jus nustebins atsakymas į klausimą, ar tėvai savo vaikus myli vienodai

Ar tai įmanoma, klausiame akušerės ginekologės genetikės Ingridos Kravčenkienės.

Taip, šiais laikais kūdikio lytį išties galima suplanuoti. Tai priklauso nuo to, kokias technologijas naudosime. Tarkim, jei naudosime dirbtinio apvaisinimo techniką, tai prieš įsodinant apvaisintą kiaušinėlį galima paimti mažą gemalo gabaliuką ir nustatyti lytį. Kadangi apvaisinami paprastai keli gemaliukai, galima įsodinti norimos lyties.

Galima išbandyti:

Ovuliacijos teorija

Liaudyje buvo tikima, kad jei susiruošę paleisti gyvybę į pasaulį, po pagalve pasidėsime kirvį, duonos kampą, gims berniukas. O jei šaukštą, tai gims mergaitė. Sakoma, kad tikimybė natūraliu būdu suplanuoti kūdikio lytį yra 50 ir 50, t. y. jums gali gimti arba berniukas, arba mergaitė. Vis dėlto jei atsižvelgtume į natūralias vyro spermos judėjimo galimybes, išties galime kalbėti rimčiau.

Pirmiausia reikia prisiminti, kas lemia vaikelio lytį. Vaikelio lytis priklauso nuo vyro spermos, t.y. jos pajėgumų. Moteris yra ta pasyvioji pusė, nes jos kiaušialąstė išsprogsta iš kiaušinėlio ir laukia, kol ją pasieks spermijai. Ji būna vaisinga parą.

Spermijai dažniausiai būna gyvybingi iki 3 d. Jie yra dviejų rūšių - turintys vyriškąjį ir turintys moteriškąjį pradą. Ir jie lenktyniauja, kurie pirmieji pasieks tikslą ir apvaisins kiaušialąstę.

Turintys vyriškąjį pradą spermijai yra mažesni, todėl judresni, gyvybingesni, greičiau pasiekia tikslą. Turintys moteriškąjį pradą šiek tiek didesni, todėl lėtesni, kartu jie atsparesni, ilgiau išgyvena. Taigi, jei planuojame berniuką, reikėtų mylėtis ovuliacijos dieną. Turintys vyriškąjį pradą spermijai judresni, todėl greitai pasieks tikslą.

Planuojant mergaitę, reikėtų mylėtis 2-3 d. prieš ovuliaciją. Tada didesnė tikimybė, kad spermijai, turintys vyriškąjį pradą, bus jau pakankamai prisibėgioję ir „nugaišę", o moteriškieji pasieks tikslą.

Naudojantis šiuo būdu, labai svarbu mokėti tinkamai apskaičiuoti ovuliacijos dieną.

I būdas. Gamta taip sukūrė moteris, kad jos labiausiai mylėtis nori per ovuliaciją. Tomis dienomis, kai palankiausia pastoti, makšties gleivės būna skaidrios, tąsios, t. y. per vidurį ciklo. Jei mėnesinių ciklas reguliarus, jei tęsiasi 28 dienas nuo pirmos iki paskutinės kraujavimo dienos (28 d. - paskutinė kraujavimo diena), tai tada ovuliacija dažniausiai įvyksta 13 mėnesinių ciklo dieną. Jei ciklas trumpesnis arba ilgesnis, tarkim, 30 d., tada galima skaičiuoti kitaip. Ovuliacija dažniausiai įvyksta iki mėnesinių likus 14 d. Taigi 30-14=16. Vadinasi, jūsų ovuliacija įvyksta 16 mėnesinių ciklo dieną.

II būdas. Galima skaičiuoti pagal bazinę kūno temperatūrą. Kūno temperatūrą reikia matuoti tiesiojoje žarnoje arba makštyje paprastu arba elektroniniu termometru iš ryto neatsikėlus iš lovos ir geriau tuo pačiu metu. Moteris turi būti pailsėjusi ir miegojusi ne mažiau kaip 6 val. Iki ovuliacijos bazinė kūno temperatūra nuolat mažėja, paskui ji staiga nukrinta ir vėl pakyla. Šis reiškinys ir parodo, kad ovuliacija jau įvyko. Kad būtų aiškiau, galima nusibraižyti grafiką.

III būdas. Paprasčiausias, bet gana brangus. Vaistinėje nusipirkti ovuliacijos testą (kainuoja apie 50 Lt).

Vadinamąją ovuliacijos teoriją lyg ir galima pagrįsti moksliškai. Tačiau ir ji turi įvairių genetinių „kabliukų". Yra pastebėta, kad yra vyrų, kurie turi daugiau vyriškojo prado spermotozoidų. Ir jų giminėje iš kartos į kartą gimsta berniukai. Taigi jei jūsų vyras turi daug brolių ir daug dėdžių iš tėvo pusės, jau galima įtarti, kad jis genetiškai gali būti linkęs turėti berniuką. Apie mergaites mokslas nutyli.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis