Lietuvoje ir Amerikoje gimdžiusi Giedrė abu kartus ieškojo dulos pagalbos

Lietuvė Giedrė su šeima šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje, o kalbiname ją todėl, kad moteris turi dvi įdomias gimdymo patirtis - Lietuvoje ir JAV. Abu kartus gimdant Giedrei talkino gimdyvės padėjėja – dula.

Giedre, supažindinkite su savo šeima.

Dukrytei Jukai treji su puse metų, sūnui Stasiui – vieneri su puse. Gyvename su vyru Karoliu šiuo metu Londone, o vėliau planuojame kraustytis į Kaliforniją, kur šilčiau ir auga patys skaniausi persikai.

Pirmasis jūsų gimdymas buvo Amerikoje. Gal galite papasakoti, kokios ten yra gimdymo pasirinkimo galimybės?

Mūsų dukra Juka gimė Ričmonde, Virdžinijos valstijoje. Ričmonde gyvuoja sena gimdymo su dula tradicija, apskritai, Amerikoje gimdymo galimybės labai skiriasi nuo lietuviškų. Pradedant nuo to, kad gimdymas namuose su pribuvėja yra įteisintas ir moterys gali nevaržomai rinktis, kur sulaukti vaikelio: namuose, gimdymo namuose ar ligoninėje. Pastarojoje ir gimė mūsų dukra.

Gimdyti namuose man buvo nedrąsu, o kas, jei kas nors bus ne taip ir nespėsime pasiekti ligoninės? Tai buvo pirmasis gimdymas, daug nežinios. Kartu buvome išgąsdinti, kad Amerikoje labai didelis cezario pjūvių skaičius. Kadangi norėjau pabandyti gimdyti natūraliai, reikėjo šalia žmogaus, kuris padėtų sudaryti gimdymo planą, padėtų ir patartų ligoninėje. Taip pasirinkau gimdymą su dula.

Iki gimdymo su dula matėmės 4 ar 5 kartus. Didelę dalį nėštumo mes gyvenome Niujorke, o mūsų pasirinkta dula buvo Ričmonde, tai bent kartą per porą savaičių pasikalbėdavome skaipu. Bendravimas su dula buvo artimas ir kartu labai informatyvus. Artėjant gimdymui, man kildavo įvairiausių klausimų, pavyzdžiui, į kuriuos kursus eiti, ką valgyti, o ko – ne, kokius pratimus daryti, kad vaikelis tinkamai pasisuktų į gimdymo poziciją, ką pasiimti į ligoninę ir pan.

Kaip atrodė pats gimdymas, kuriame dalyvavo dula?

Viskas prasidėjo perkant ledus maisto prekių parduotuvėje. Sąrėmiai nesilpnėjo, tad grįžusi namo paskambinau dulai. Ji paprašė Karolio matuoti intervalus nuo sąrėmio iki sąrėmio. Po matavimų buvo aišku, kad šią naktį važiuosime gimdyti Jukos.

Dula Sarah pirmiausia atvažiavo pas mus į namus. Po kelių valandų besitęsiančių sąrėmių namuose ant kamuolio, vėliau duše, nusprendėme visi važiuoti į ligoninę. Į dulas amerikiečiai medikai žiūri labai palankiai. Jie pripratę, kad gimdyme dalyvauja ne tik vyras, bet ir dula. Dažnai Lietuvoje poros klausia, ar dalyvaujant dulai, vyras nėra nustumiamas į antrą planą. Atvirkščiai. Dula padeda vyrui integruotis į gimdymą, pataria, kaip padėti savo moteriai efektyviausiai.

Ar viskas vyko taip, kaip įsivaizdavote, ar pateisino dulos pagalba jūsų lūkesčius?

Mūsų lūkestis buvo gimdymas, kurį norėsis vėliau prisiminti. Tai pasiteisino 100 proc. Pirmą kartą gimdant sunku įsivaizduoti, kas tavęs laukia. Nesitikėjau, kad gimdymas gali trukti taip ilgai, kad sąrėmiai gali taip nuvarginti. Buvo minučių, kai atrodė, kad daugiau nebegaliu ir reikia nuskausminamųjų. Tokiais momentais yra labai svarbu, kad šalia būtų žmogus su patirtimi, kuris padrąsintų.

Ar brangiai kainuoja dulos paslaugos JAV?

Dulos kaina priklauso nuo jos patirties. Kaina gali būti nuo 300 iki 700 ar daugiau JAV dolerių. Amerikoje vienas populiariausių dulos paieškos įrankių yra portalas Doulamatch.net. Kai kurios dulos turi savo socialinius tinklus.

Abu kartus su dulos pagalba gimdžiusi Giedrė sako, kad jos lūkesčiai dėl pagalbos gimdymo metu pasiteisino su kaupu. K. Koso nuotrauka

Antrasis Jūsų gimdymas vyko Lietuvoje: kodėl nusprendėte vėl gimdyti su dula?

Tai, kad pavyko pirmą kartą pagimdyti natūraliai, be nuskausminamųjų - didelis dulos nuopelnas. Norėjau, kad sūnaus gimdyme Lietuvoje taip pat šalia būtų moteris, kuri padėtų gimdymo, o ypač sąrėmių metu.

Gavau keletą dulų rekomendacijų. Ingula buvo pirmoji dula, su kuria susipažinau gyvai. Jai iškart pajutau simpatiją ir daugiau nebeieškojau.

Kriterijai, renkantis dulą, gali būti labai įvairūs. Man norėjosi rasti tokią, su kuria gimdymo metu jausčiausi jaukiai ir betarpiškai. Dulos su patirtimi Lietuvoje rasti nesitikėjau, nes tuo metu, kai gimdžiau, Lietuvoje buvo tik ruošiama pirmoji dulų karta.

Kaip vyko jūsų gimdymas Lietuvoje: kokia buvo dulos pagalba jo metu ir ar gimdyme dalyvavo vyras?

Taip, Karolis dalyvavo abiejuose gimdymuose, ir tai buvo nuostabu. Manau, moteriai yra labai svarbu jausti, kad jos vyras šalia. Tačiau vyras nėra gimdymo ekspertas, o akušerė ar gydytojas neturi laiko masažuoti gimdyvės kiekvieno sąrėmio metu, nes jų laukia eilė kitų gimdyvių su savo poreikiais. Tokioje situacijoje dula yra nepakeičiamas žmogus, kuris gimdymo metu yra tam, kad padėtų moteriai ar vyrui, kai reikia, bet kartu sugebėtų likti nuošalyje, kuomet vyras ir moteris nori intymių akimirkų.

Tai, kad pirmą kartą pavyko pagimdyti natūraliai, be nuskausminamųjų - didelis dulos nuopelnas, tvirtina Giedrė. K. Koso nuotrauka

Kokia buvo lietuvių medikų reakcija į dulą šalia jūsų?

Iš medikų girdėjau įvairių nuomonių apie dulas. Manau, kad priešintis naujovėms yra labai žmogiška. Lankiausi ir Santariškių ligoninėje, ir Baltijos - Amerikos klinikoje, bendravau su Vilniaus gimdymo namų personalu. Tačiau gimdyti pasirinkau gimdymo namus Antakalnyje, kurie man pasirodė lanksčiausi ir atviriausi naujovėms.

Kai gimdžiau sūnų, tai buvo bene vienintelė gimdymo vieta Vilniuje, kur moteris galėjo gimdyti jai patogia poza, o ne būti verčiama gultis ant nugaros. Be to, Antakalnis turi nuostabią akušerę - Oksaną Kimso.

Koks yra pagrindinis skirtumas tarp jūsų abiejų gimdymų, žinant, kad jie vyko skirtingose pasaulio dalyse?

Pirmasis gimdymas buvo nežinia. Antrasis – ramybė.

Kovo 22-28 d. švenčiama pasaulinė dulų savaitė (World Doula Week). Daugiau informacijos apie gimdymo padėjėjas Lietuvoje – Dula.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis