Harvardo psichologų taisyklės vaikus auginantiems tėvams

Laikai keičiasi, o su naujais laikais ateina nauji įpročiai, elgesio modeliai ir požiūris, kurie labai skiriasi nuo to, prie ko mes buvome įpratę vaikystėje.

Šiuolaikiniai vaikai nuo mažens susipažinę su naujausiomis technologijomis, ir mums atrodo, kad jos jiems trukdo gyventi taip, kaip mes gyvenome vaikystėje – eiti žaisti į lauką, bendrauti, smagiai leisti laiką su draugais.

Visi šie pokyčiai yra didelis iššūkis šiuolaikiniams tėvams, kuriems, jų vaikų nuomone, vaikystėje nepasisekė, nes jie negalėjo naudotis šiuolaikinių moderniųjų technologijų privalumais.

Žinoma, visos šeimos skirtingos, ir kiekviena kasdien susiduria su skirtingomis problemomis, bet svarbiausia yra tai, kad šiuolaikiniai tėvai augina savo vaikus visiškai kitaip, nei buvo auginami patys, todėl jie abejoja dėl naujų auklėjimo metodų ir nerimauja, kokie bus jų rezultatai.

Ar mano vaikas išmoks būti brandžiu žmogumi, kuris nepaisydamas nieko eina į priekį? Ar išmoks gerų manierų, ar išmoks laisvai ir atvirai bendrauti su kitais žmonėmis ir megzti su jais ryšį? Visiems tėvams rūpi panašūs klausimai: ar aš viską darau teisingai, nieko nepraleidžiu? Ar mano vaikas gyvenime bus sėkmingas?

Harvardo universiteto psichologams kilo tie patys klausimai ir galiausiai jie išsiaiškino, kad yra keli dalykai, kurie yra labai svarbūs kiekvieno vaiko gyvenime. Užauginti vaiką, kuris mokės gerai prisitaikyti šiame pasaulyje, yra ne taip sunku, kaip mums gali atrodyti.

Harvardo psichologų išskirtos taisyklės:

1. Kokybiškas laiko leidimas su vaiku

Neužtenka vien fiziškai būti su vaiku – reikia jam skirti visą savo dėmesį. Tai reiškia, kad jokie nauji išmanieji įrenginiai nepakeis ryšio su tėčiu ar mama, kurio jam iš tiesų reikia. Jei su vaiku atvirai bendrausite, atidžiai jo klausysitės ir kartu su juo darysite tai, kas jam patinka, vaikas ne tik jus labiau mylės, bet ir mokysis būti dėmesingu ir empatišku žmogumi, o vaikystę prisimins kaip teigiamą patirtį.

Tai yra viso auklėjimo pagrindas. Vaikui labiausiai reikia ryšio su realiu žmogumi, su kuriuo galėtų kalbėtis, dalintis idėjomis ir patirtimis, net jei jis pats sąmoningai to ir nesuvokia.

Paklauskite vaiko, kaip praėjo diena ir atidžiai jį išklausykite, aptarkite su juo jam kilusias dilemas – tačiau stenkitės nemoralizuoti ir nesidalinti pamokomis iš savo gyvenimo, nes jam reikia patirti savo gyvenimą iš savo perspektyvos. Išsiaiškinkite, ką jis labiausiai mėgsta veikti, ir pasistenkite išmokti žaisti jam patinkančius žaidimus – jam patiks dalintis su jumis savo džiaugsmais.

Prieš miegą paskaitykite vaikui knygą (arba paskaitykite kartu dienos metu, jei bus tokia nuotaika). Būdami su vaiku skirkite jam visą dėmesį ir pripažinkite jo emocijas.

Praktiniai patarimai:

  • Skirkite kažkiek laiko kasdien pažaisti su vaiku jo mėgstamus žaidimus;

  • Prieš miegą paskaitykite jam knygą ir aptarkite, ką perskaitėte;

  • Kasdien paklauskite, kaip praėjo jo diena, klausimai gali būti, pavyzdžiui, tokie:
    Kas šiandien labiausiai patiko? O kas buvo sunkiausia?
    Ką gero šiandien tau kas nors padarė? O ką gero tu padarei kitiems?
    Ką šiandien naujo išmokai – darželyje, kieme, mokykloje?

2. Būkite savo vaikui moraliniu pavyzdžiu ir gyvenimo patarėju.

Vaikai daugiausiai mokosi iš aplinkos, ypač kol dar yra visai maži. Jūsų elgesys formuoja juos kaip žmones. Štai kodėl reikia atidžiai stebėti savo manieras ir veiksmus ir būti pasirengusiems pripažinti savo klaidas. Parodykite vaikui, kad jis jums rūpi, ir kad jūs pripažįstate savo klaidas ir stengiatės, jei įmanoma, jas ištaisyti.

Rezultatas, kokį norite matyti savo vaiką, priklauso nuo jūsų pastangų. Būkite teisingi, sąžiningi, rūpinkitės savimi. Tai matydamas, vaikas įgis tokius pačius įpročius. Svarbiausia su vaiku viską aptarti, pripažinti savo klaidas, ypač tas, kurios susijusios su vaiku, ir atvirai apie tai kalbėtis.

Labai svarbu rodyti vaikui geras manieras, kuklumą ir sąžiningumą. Taip jis jausis ramiau, išmoks įžvelgti teigiamus problemų aspektus.

Vaikas sieks į jus lygiuotis tik tuo atveju, jei jūs pelnysite jų pasitikėjimą ir pagarbą. Tai pasieksite parodydami savo vaikui, kad jūs esate žmogus – su visais privalumai ir trūkumais.

Praktiniai patarimai:

  • Pripažinkite savo klaidas, atsiprašykite už jas ir parodykite, kad kitą kartą stengsitės jų nebekartoti.

  • Pasakykite vaikui, kaip planuojate išvengti tokios pačios klaidos, ir ką iš jos išmokote.

  • Skirkite laiko sau ir išnaudokite šį laiką tikslingai – pasikraukite energijos. Jums prireiks šios energijos, kad būtumėte dėmesingesni kitiems ir galėtumėte jais pasirūpinti.

3. Mokykite vaiką rūpintis kitais ir nustatykite aukštus etinius standartus.


Jūsų vaikui reikia išmokti teisingai megzti santykius ir ryšį su kitais žmonėmis. Jei vaikas išmoks galvoti ne vien apie savo laimę ir naudą, bet ir apie kitų, mokysis nebūti savanaudžiu, ateityje jam tai labai pravers. Harvardo mokslininkų tyrimo išvadose teigiama: „Labai svarbu, kad vaikai iš tėvų ir globėjų girdėtų, kad rūpintis kitų gerove ne mažiau svarbu, nei savo pačių. Nors daug tėvų ir globėjų sako, kad jiems svarbiausia, kad vaikas užaugtų dėmesingu kitiems, vis dėlto jie retai tai sako vaikams."

Labai svarbu nustatyti vaikams aukštus etinius lūkesčius. Būtinai pastebėkite tinkamą jų elgesį. Mokykite juos teisingai elgtis net tada, kai sunku, ir patys būkite pavyzdžiu. Taisyklė paprasta: tai, ką jiems sakote, privalote įrodyti savo veiksmais.

Vaikui visada reikia priminti, kad jis turi atsakomybių ir įsipareigojimų, ir kad juos būtina vykdyti. Tai galioja visiems vaikams, nepriklausomai nuo amžiaus: buities darbai, mokyklos įsipareigojimai, manieros, draugai ir pažadai.

Priminkite jiems, kad šiame pasaulyje ne viskas sukasi vien aplink juos, kad yra dar ir kiti žmonės, kurie turi su jais susijusių lūkesčių, ir kad jiems reikia juos įgyvendinti, nes tai jų jėgoms.

Praktiniai patarimai:

  • Pakeiskite kasdien jiems kartojamus žodžius iš „Svarbiausia, kad tu būtum laimingas" į „Svarbiausia, kad būtum geras žmogus ir būtum laimingas".

  • Jei vaikas nusprendė mesti būrelį ar draugystę su kažkuo, paskatinkite jį prieš priimant galutinį sprendimą viską gerai apsvarstyti. Tegul pamąsto, kokios gali būti tokio sprendimo pasekmės, paraginkite jį prieš viską metant visų pirma pabandyti išspręsti problemą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis