Kaimo vaikai „įlindę“ į kompiuterius, nes jiems trūksta gyvo bendravimo

Kad miesto vaikai vasaromis vyksta stovyklauti į kaimą, rodos, yra įprasta, tačiau, kad kaimo vaikams tai pasirodys neįprasta, to nesitikėjome, – taip pasakoja penktus metus iš eilės į stovyklas kaimo vaikus kviečianti teatro „Teatriukas“ įkūrėja ir stovyklos vadovė Dalia Mikoliūnaitė.

Šiemet penktus metus iš eilės kviečianti kaimo vaikus į kūrybines dienos stovyklas Molėtų rajone, Drąsių kaime teatro „Teatriukas“ įkūrėja ir stovyklos vadovė Dalia Mikoliūnaitė teigia, kad skirtingai nuo pačios įsivaizdavimo ir prisiminimų iš vasarų kaime, šiuolaikiniai vaikai tarpusavyje bendrauja minimaliai, o didžiausią dienos laiko dalį praleidžia prie kompiuterių, tačiau jau pirmosios kūrybinės stovyklos metu pamatėme, kad vaikai linkę bendrauti, tik trūksta veiklų ir žmonių, kurie su jais užsiimtų.

Šiemet aplinkinių kaimų bendruomenės jau laukia kasmetine tradicija tapusios „Teatriuko“ stovyklos, kuri vyks liepos 16-20 dienomis, o užsiėmimai ir žaidimai suksis apie Aitvarus.

Organizatorių nuotr.

„Visame pasaulyje aitvarai asocijuojasi su laisve, energija ir teigiamomis emocijomis, o mūsų mitologinėje kultūroje aitvarai turi kur kas daugiau prasmių, tad stovyklos metu kartu su vaikais sieksime jas atrasti per įvairias meno ir veiklos formas,“ – teigia stovyklos vadovė.

Stovykla vaikus pasitiks dar gausesne programa bei padidėjusiu vaikų būriu, kuris, anot stovyklos rengėjų, nuo pirmosios padidėjo net dvigubai – iki 30 vaikų, o stovyklos vadovų tarpe ir dvi savanorės - užaugusios ankstesnių metų stovyklautojos. Mažieji stovyklautojai susirinks iš Giedraičių, Dubingių, Visalaukės ir apylinkių.

Kaip ir kasmet, pagrindiniu smuiku stovykloje grieš kūrybingumas, o programą sudarys patys įvairiausi kūrybiniai užsiėmimai, kuriuos praves žinomi Lietuvos kultūrinio pasaulio atstovai. Su pedagogais ir keliautojais Edvinu ir Greta Petkevičiais lipdysime molinį aitvarų namą, su režisiere Agne Sunklodaite ir kompozitoriumi Deividu Gnedinu kursime mini filmus ir juos įgarsinsime, o su aitvarų specialistu Jonu Kriščiūnu gaminsime aitvarus. Teatro ir kūrybiško mokymosi edukologė Kristina Jakubauskaitė–Veršelienė surinks ir pritaikys žaidimų programą, režisierius Žilvinas Ramanauskas praves kūrybiškumo dirbtuves.

Organizatorių nuotr.

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, prie stovyklos prisijungs ir svečiai iš užsienio, viena jų – maisto tinklaraštininkė ir rašytoja iš Airijos June Molloy, kuri aiškinsis, ką valgo mažieji aitvarai ir bandys atkartoti jų receptus. Taip pat numatoma ir tradicinė paskutiniosios dienos atvirų durų popietė, į kurią kviečiamos stovyklautojų šeimos, draugai, visa bendruomenė.

Organizatoriai džiaugiasi, kad vasaros stovyklos tapo kasmetine vasaros tradicija bei taip pat neslepia turintys planų platesnei veiklai. Anot „Teatriuko“ meno vadovo Žilvino Ramanausko, regione ypatingai svarbi kultūrinė, socialinė veikla vaikams, jaunimui, tad planuojama „Teatriuko“ sodyboje Drąsiuose įkurti pastoviai veikiantį vaikų dienos centrą su kūrybinėmis veiklomis. Tam jau ruošiama infrastruktūra, kuriama programa.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis