Stebuklingi žodžiai, kurių vaikui reikia kaip oro

Kasdienėje rutinoje kartais užmirštame sakyti savo vaikams paprastus, bet jiems labai svarbius, kone stebuklingus, žodžius.

AŠ TAVIMI PASITIKIU

Vaikai labai noriai stengiasi pateisinti jiems parodytą pasitikėjimą. Tik žinodami, kad jais tikima, jie, savo ruožtu, gali pasitikėti patys savimi ir kitais. Jeigu tėvai nuolat abejoja savo vaiku – „Vargu, ar tau pavyks“, „Tu to tikrai nesugebėsi“ – mažasis žmogus galiausiai įsižeidęs užsidarys savyje, pasijaus nesuprastas, paliktas. Dėl to dažniau kartokite vaikui, kad juo pasitikite.

DŽIAUGIUOSI, KAD TAVE TURIU

Maži vaikai tiki, kad būtent jie yra pasaulio variklis, jiems atrodo, kad saulė pateka todėl, kad jie to nori ir lygiai mano esantys atsakingi už visa kita, pavyzdžiui, už šeimyninius rūpesčius, nelaimingus atsitikimus, barnius. Tuo labiau vaikui reikalingas įsitikinimas, kad jūs este laimingi dėl to, kad jį turite. Jokiu būdu negalima leisti sau pasakyti: „Dėl tavęs turiu visko atsisakyti“ ar „Jeigu ne tu, tai…“

AŠ TAVE MYLIU

Vaikai turi tikėti tuo, kad yra mylimi dėl jų pačių, dėl to jokiu būdu negalima sieti šio jausmo su kokiomis nors sąlygomis: „Iš pradžių sutvarkyk kambarį“, arba su tuo, ką vaikas daro: „Tu man sumelavai, aš daugiau tavęs nebemyliu“. Vaikas supras, jeigu jam pasakysite: „Aš tave labai myliu, bet tai, kad muši broliuką – labai negerai“.

AŠ TAVE SUPRANTU

Pametė pliušinį meškiuką, išdavė draugas, bijo tamsos – visa tai vaikui didelis sielvartas. Tokiais atvejais mažyliui reikalinga užuojauta ir paguoda. Mėginimai pažvalinti žodžiais: „Tai viso labo žaislas“, „Kam tau tie niekai“ ar „Vaiduokliai neegzistuoja“ – vaikui nesuprantami. Tokie paaiškinimai yra iš suaugusių pasaulio, pagrįsti patirtimi, kurios vaikas dar neturi.

TAU VISKAS PAVYKS

Paskatinimai ir pritarimas vaikui būtini. Žodžiai „Tavo piešinys šiandien labai ryšių spalvų“, „Aš žinojau, kad tau pavyks“ ar „Mes su tėčiu labai džiaugiamės tavo pasisekimais“ įkvepia mažylį. Iš kitos pusės, tokie apibūdinimai kaip „terlius“, „verksnys“ ar pareiškimai „Amžinai tu pralaimi“ arba „Tu visai nemoki duoti grąžos“ gali ilgam sugriauti pasitikėjimą savimi.

MES VISADA SU TAVIMI

Kad ir kas atsitiktų, mano tėvai visada man padės – toks žinojimas padeda įveikti viską. Kasdienėje maišatyje ne visada yra galimybė atidėti viską į šalį ir užsiimti tik vaiku. Tačiau mes galime jį paguosti: „Įdomu! Tuojau baigsiu savo reikalus ir tada bus laiko, kad papasakotum man viską“. Vaikui tai bus suprantamiau nei pasakymas „Palauk, dabar negaliu“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis