2 lietuviškos uogos, kurių nauda neįkainojama

 (9)
Medicinos mokslų daktaras doc. vaistininkas Juozas Vasiliauskas aptaria, kuo naudingos mums ir mūsų vaikams dvi itin populiarios uogos - juodieji serbentai ir avietės.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Juodasis serbentas: vitaminų šaltinis

„Vaistams" tinka ir laukinio, ir sukultūrinto juodojo serbento lapai bei vaisiai. Iš lapų gaminami nuovirai ir užpilai, iš uogų – nuovirai, sultys, uogienės, morsas.

Serbentų lapus reikia skinti, kai žydi, t. y. birželio–liepos mėnesiais. Juos džiovinti pavėsyje gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje esant 25–30 laipsnių temperatūrai. Gerai išdžiovinti lapai yra žalios spalvos ir kvapūs.

Uogos renkamos, kai prinoksta, o tai nutinka liepos–rugpjūčio mėnesiais. Skinamos be žiedynkočių rankomis ir džiovinamos specialioje džiovykloje esant 60–65 laipsnių temperatūrai. Tinkamai išdžiovinti serbentų vaisiai yra raukšlėti, nesulipę, rūgščiai saldaus skonio.

2 lietuviškos uogos, kurių nauda neįkainojama
© Vida Press

Serbentų lapai skatina šlapintis ir prakaituoti, taip pat gerina antinksčių veiklą. Nuovirų rekomenduojama vartoti esant inkstų ir šlapimo takų uždegimams, jie lengvina spazminį kosulį.

Serbentų uogos tonizuoja, valo kraują, šlapimą, skatina prakaituoti. Turi daug vitaminų, todėl rekomenduojamos vartoti sergant avitaminoze, mažakraujyste, išsekus po ligos, profilaktiškai nuo peršalimo ligų.

Avietė: peršalus

Močiučių vadinama uogų uoga. Paplitusios drėgnuosiuose miškuose, pamiškėse, auginamos soduose, tačiau daugiau gydomųjų galių turi laukinės avietės.

Avietės žydi birželio–liepos mėnesiais, uogas subrandina liepą–rugpjūtį, tada jas ir reikia rinkti. Uogos skinamos be žiedsosčio ir taurelės, t. y. nutraukiamos, lieka tik tuščias uogos „kibiriukas". Jas galima trumpai padžiovinti saulėje ir tada džiovinti džiovykloje paskleidus plonu sluoksniu esant 50–60 laipsnių temperatūrai. Tinkamai išdžiovintos uogos turi būti pilkai raudonos spalvos, kvapios, nesulipusios.

2 lietuviškos uogos, kurių nauda neįkainojama
© Vida Press

Aviečių lapus reikia skinti pasirinktinai, t. y. kad augalas neliktų „nuogas", be lapų. Lapus džiovinkite pavėsyje gerai vėdinamoje patalpoje arba specialioje džiovykloje esant 40–45 laipsnių temperatūrai.

Aviečių uogos skatina prakaituoti, šlapintis, mažina skausmą ir karščiavimą. Arbatas rekomenduojama gerti keliskart per dieną vos pajutus pirmuosius peršalimo požymius. Avietės turi antibakterinių savybių, slopina uždegimus. Tinka ir viduriuojant.

Aviečių lapų nuoviras padeda atsikosėti, o sergant angina juo rekomenduojama skalauti gerklę.

Birželio mėnesio (Nr. 6) TAVO VAIKO žurnale skaitykite:

Tendencija: motinystė „be saldiklių“

Greit pavargsta

Išnešioti, bet gimę laiku

Vaikui – vieni
Nestabdyk iniciatyvos

Vaikas - „pasaulio bamba“
Kas tuomet?

Išsamus žurnalo anonsas – ČIA.

Žurnalo prenumerata geriausiomis sąlygomis – ČIA.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.

3 pagrindiniai vaikų peršalimo simptomai ir kaip juos įveikti

Bijoti vaikų peršalimo nereikia – tai normali imuninės sistemos vystymosi dalis.

5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Šunų terapija vaikams: kokios veislės labiausiai tam tinka

Tinklaraštį „Švelni tėvystė“ rašanti medicinos psichologė Milda Kukulskienė pasakoja apie keturkojus terapeutų padėjėjus – šunis.

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (3)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.