Jei ant maisto produkto parašyta „skirta vaikams“, išlikite budrūs – tai gali būti spąstai

 (1)
Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse puikuojasi mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir net užrašai „skirta vaikams". Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikams gaminami produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto

Iniciatyvos „Sveikatai palankus" įkūrėja ir maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad prekybos centruose siūlomiems maisto produktams, kurie esą „skirti vaikams" išskirtinių apribojimų nėra. Į šiuos maisto produktus galima dėti kiek nori cukraus, druskos, riebalų ir net iš dalies hidrintų riebalų, pridėti dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių, kad tik patraukliau atrodytų ir jų daugiau nupirktų. Jie gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų, skaidulinių medžiagų.

Šiuo atveju gamintojas atitinka bendrai tai produkto rūšiai keliamus maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto. Nors kai kurie gamintojai atsižvelgia į mokyklose ir darželiuose vaikų maitinimo organizavimui keliamus reikalavimus, bet jų nėra dauguma ir problema išlieka. Galima daryti išvadą, kad ar gaminamas maisto produktas bus sveikatai palankus ar ne, šiandien didžiausią įtaką turi gamintojo sąmoningumas.

Renkantis maisto produktus vaikams, reikia ieškoti ne spalvotų etikečių, o jas skaityti. Svarbu, kad išsirinktas maisto produktas būtų saugus, kokybiškas ir sveikatai palankus.

Tėveliai turi mokėti skaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją ir žinoti, kokios sudedamosios dalys potencialiai nėra palankios sveikatai, o gamintojai turi ieškoti būdų, kaip keisti žalingas sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, hidrintus riebalus į palankesnius sveikatai.

Kokius maisto produktus rinktis kasdieninei mitybai?

„Pirmiausia, rinkitės grynus maisto produktus: vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno produktus, šviežią žuvį, mėsą, o pirkdami perdirbtus maisto produktus skaitykite etiketes: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją.

Išsirinkite produktą su mažiausiu sudedamųjų dalių sąrašu, kuo mažiau druskos (iki 1 g/100 g), cukraus (iki 10 g/100 g), atmeskite tuos produktus, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų. Vaikams pirkime maistą be dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių", - sako mitybos specialistė R. Bogušienė.

Skaniausi ir sveikiausi užkandžiai – ruošti namuose. Visada galite rinktis, iš kokių sudedamųjų dalių gaminti ir žinote, kokiomis sąlygomis gaminote. Visus užkandžius geriausia gaminti tą pačią dieną arba išvakarėse. Jei nerandate pirkti avižinių sausainių, kurių pagrindą sudarytų avižiniai dribsniai, iškepkite jų vaikams patys, tai pagaminti užtruks tik 5 min.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai

Jums reikės:

- 200 g stambių avižinių dribsnių;
- 200 g smulkiai tarkuotų morkų;
- 2 vnt. bananų;
- 2 kiaušinių;
- 20 g nerafinuoto cukraus;
- cinamono/ ciberžolės.

Gaminimo žingsniai:

Sausus ingredientus išmaišykite su morkomis, o bananus ir kiaušinius išplakite su maišytuvu.

Viską išmaišykite ir dėkite šaukštu ant kepimo popieriaus, kepkite 170 laipsnių temperatūroje, apie 20 min., kol lengvai apskrus.

Dažniausiai į mokyklą ar išvykas paruoštus užkandžius iki valgymo vaikai laiko tiesiog su savimi, kuprinėje. Todėl svarbu įvertinti produktų sudedamąsias dalis, kad jos būtų ne tik sveikatai palankios, bet išliktų kokybiškos ir nebūtų rizikos vaikui apsinuodyti pradėjusiu gesti ar sugedusiu maistu. Patalpų temperatūra, priklausomai nuo metų laiko, svyruoja apie +18 - +25 °C, todėl maisto produktai gali pradėti gesti, nurodytas tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Maisto saugos ir kokybės ekspertės Akvilės Lekavičiūtės patarimai, kas svarbu perkant ir ruošiant vaikams užkandžius priešpiečiams ir pavakariams

Užkandžiams nerekomenduojama rinktis greitai gendančių produktų, kuriems gamintojai nurodo laikymo sąlygas (0- +6)°C.

Perkant maisto produktus, būtinai atkreipkite dėmesį į tinkamumo vartoti terminą ir rinkitės kuo šviežesnius, nevartokite produktų pasibaigus galiojimo laikui. Tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas tokia forma: diena, mėnuo, metai. Jei maisto produktų laikymo trukmė iki 3 mėnesių, t.y. greitai gendantys produktai, tai gali būti nurodyta tik diena ir mėnuo. Jei gali būti laikomi ilgiau nei 3 mėnesius, tačiau ne ilgiau nei 18 mėn., tai pakanka nurodyti tik mėnesį ir metus. Kai produktai gali būti laikomi ilgiau kaip 18 mėn., – pakanka nurodyti tik metus. Gamintojai siekia pagaminti greitai gendančius produktus su kuo ilgesniu tinkamumo vartoti terminu, bet šiam tikslui pasiekti neretai pasitelkiama daugybė maisto priedų, tokių kaip konservantai, antioksidantai. Šie ingredientai neduoda jokios naudos mūsų organizmui.

Būtina įvertinti produktų laikymo sąlygas. Perkant mažesnėse parduotuvėlėse, turgavietėse galima pastebėti ten laikomus greitai gendančius maisto produktus (varškę, sūrį, pieną, įvairius mėsos gaminius), sudėtus tiesiog prekybos salėje. Jeigu reikalinga temperatūra yra (0 - +6)°C, o laikoma daug didesnėje, tai nusipirkus tokių produktų, jie daug greičiau pradės gesti, atsiras pašalinis kvapas, pasikeis produkto konsistencija (skystėja, tirštėja), paviršiuje gali pradėti augti pelėsis, ir toks produktas nebus kokybiškas iki nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos. Nusipirkus aukštai temperatūrai jautrių produktų (pieno produktų, atšaldytos žuvies, mėsos), reikėtų kuo greičiau važiuoti namo ir padėti juos į šaldytuvą. Ypač ši sąlyga aktuali vasarą.

Svarbu vaikus ugdyti, jog pasiimtų užkandžių nepaliktų tiesioginėje saulėje, žiemą nedėtų arti prie radiatorių, nes šiluma ne tik gadina produktų išvaizdą, bet ir greitina jų gedimą. Pavyzdžiui, įdėjus vaisių ar daržovių ir palaikius aukštesnėje kaip +20°C temperatūroje, jie ima greitai vysti, minkštėti, išsiskiria iš jų sultys, jei buvo mažytis puvinio taškelis, jau po kelių valandų jis bus išplitęs.

Ne mažiau svarbu, kur supakuosite užkandžius. Geriausias sprendimas yra specialios švariai išplautos maisto dėžutės. Skirtingus užkandžius rekomenduojama sudėti į atskirus dėžučių skyrelius.

Sveiką, kokybišką ir saugų maistą reikia valgyti tik švariomis rankomis. Mokykite vaikus prieš valgant būtinai plauti rankas arba naudoti vienkartines drėgnas servetėles, ypač jeigu maistas liečiamas rankomis. Liečiant iš aplinkos ant rankų patenka įvairių bakterijų, kurios su maistu gali patekti į organizmą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.

10 faktų apie kiaušinius: ar visus žinojote?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai pristato 10 svarbiausių faktų apie kiaušinius.

„Slapti pirkėjai“ ragaus ne tik ligoniams, bet ir darželinukams bei mokiniams tiekiamo maisto

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tikrins ne tik ligoniams, bet ir mokiniams tiekiamą maistą.

Arbatos kūdikiams ir mažyliams, kad jie augtų sveiki

Pasitelkus žinomo Lietuvos pediatro doc. Algimanto Vingro žinias bei patirtį, sukurtos kūdikiams ir mažyliams subalansuotos, specialios receptūros GURGIO, PUKSIO, KNIURKIO, ŽVARBIO arbatėlės.

Kur ir kaip tinkamai laikyti vaistus namuose

Vonios spintelėje. Miegamajame, komodoje prie lovos. Viename iš virtuvėje esančių stalčių. Dėžutėje ant lentynos. Tai - kelios dažniausios vietos, kur žmonės laiko vaistus. Tačiau vaistai - ne saldainiai, kad juos būtų galima laikyti bet kur, bet kaip, bet kokiomis sąlygomis. Ką vertėtų žinoti?

Kai vaiko organizmui ima trūkti skysčių

Įvairios augalų dalys (lapai, žiedai, šaknys, vaisiai) buvo ir tebėra vartojamos nuo gilios senovės. Ir nors mokslui nuolat tobulėjant sukuriama vis efektyvesnių vaistų, vaistažolės, kaip gamtos dovanos žmogui, vis dar išlaiko savo vertę.

„Šlykštukai“ – žaislai iš nuodų?

Viešojoje erdvėje plintanti „pasidaryk pats“ mada gaminti žaislus, vadinamus išmaniuoju plastilinu ar šlykštukais (angliškai slime) iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nekaltai.