Jei ant maisto produkto parašyta „skirta vaikams“, išlikite budrūs – tai gali būti spąstai

 (1)
Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse puikuojasi mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir net užrašai „skirta vaikams". Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikams gaminami produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto

Iniciatyvos „Sveikatai palankus" įkūrėja ir maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad prekybos centruose siūlomiems maisto produktams, kurie esą „skirti vaikams" išskirtinių apribojimų nėra. Į šiuos maisto produktus galima dėti kiek nori cukraus, druskos, riebalų ir net iš dalies hidrintų riebalų, pridėti dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių, kad tik patraukliau atrodytų ir jų daugiau nupirktų. Jie gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų, skaidulinių medžiagų.

Šiuo atveju gamintojas atitinka bendrai tai produkto rūšiai keliamus maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto. Nors kai kurie gamintojai atsižvelgia į mokyklose ir darželiuose vaikų maitinimo organizavimui keliamus reikalavimus, bet jų nėra dauguma ir problema išlieka. Galima daryti išvadą, kad ar gaminamas maisto produktas bus sveikatai palankus ar ne, šiandien didžiausią įtaką turi gamintojo sąmoningumas.

Renkantis maisto produktus vaikams, reikia ieškoti ne spalvotų etikečių, o jas skaityti. Svarbu, kad išsirinktas maisto produktas būtų saugus, kokybiškas ir sveikatai palankus.

Tėveliai turi mokėti skaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją ir žinoti, kokios sudedamosios dalys potencialiai nėra palankios sveikatai, o gamintojai turi ieškoti būdų, kaip keisti žalingas sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, hidrintus riebalus į palankesnius sveikatai.

Kokius maisto produktus rinktis kasdieninei mitybai?

„Pirmiausia, rinkitės grynus maisto produktus: vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno produktus, šviežią žuvį, mėsą, o pirkdami perdirbtus maisto produktus skaitykite etiketes: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją.

Išsirinkite produktą su mažiausiu sudedamųjų dalių sąrašu, kuo mažiau druskos (iki 1 g/100 g), cukraus (iki 10 g/100 g), atmeskite tuos produktus, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų. Vaikams pirkime maistą be dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių", - sako mitybos specialistė R. Bogušienė.

Skaniausi ir sveikiausi užkandžiai – ruošti namuose. Visada galite rinktis, iš kokių sudedamųjų dalių gaminti ir žinote, kokiomis sąlygomis gaminote. Visus užkandžius geriausia gaminti tą pačią dieną arba išvakarėse. Jei nerandate pirkti avižinių sausainių, kurių pagrindą sudarytų avižiniai dribsniai, iškepkite jų vaikams patys, tai pagaminti užtruks tik 5 min.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai

Jums reikės:

- 200 g stambių avižinių dribsnių;
- 200 g smulkiai tarkuotų morkų;
- 2 vnt. bananų;
- 2 kiaušinių;
- 20 g nerafinuoto cukraus;
- cinamono/ ciberžolės.

Gaminimo žingsniai:

Sausus ingredientus išmaišykite su morkomis, o bananus ir kiaušinius išplakite su maišytuvu.

Viską išmaišykite ir dėkite šaukštu ant kepimo popieriaus, kepkite 170 laipsnių temperatūroje, apie 20 min., kol lengvai apskrus.

Dažniausiai į mokyklą ar išvykas paruoštus užkandžius iki valgymo vaikai laiko tiesiog su savimi, kuprinėje. Todėl svarbu įvertinti produktų sudedamąsias dalis, kad jos būtų ne tik sveikatai palankios, bet išliktų kokybiškos ir nebūtų rizikos vaikui apsinuodyti pradėjusiu gesti ar sugedusiu maistu. Patalpų temperatūra, priklausomai nuo metų laiko, svyruoja apie +18 - +25 °C, todėl maisto produktai gali pradėti gesti, nurodytas tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Maisto saugos ir kokybės ekspertės Akvilės Lekavičiūtės patarimai, kas svarbu perkant ir ruošiant vaikams užkandžius priešpiečiams ir pavakariams

Užkandžiams nerekomenduojama rinktis greitai gendančių produktų, kuriems gamintojai nurodo laikymo sąlygas (0- +6)°C.

Perkant maisto produktus, būtinai atkreipkite dėmesį į tinkamumo vartoti terminą ir rinkitės kuo šviežesnius, nevartokite produktų pasibaigus galiojimo laikui. Tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas tokia forma: diena, mėnuo, metai. Jei maisto produktų laikymo trukmė iki 3 mėnesių, t.y. greitai gendantys produktai, tai gali būti nurodyta tik diena ir mėnuo. Jei gali būti laikomi ilgiau nei 3 mėnesius, tačiau ne ilgiau nei 18 mėn., tai pakanka nurodyti tik mėnesį ir metus. Kai produktai gali būti laikomi ilgiau kaip 18 mėn., – pakanka nurodyti tik metus. Gamintojai siekia pagaminti greitai gendančius produktus su kuo ilgesniu tinkamumo vartoti terminu, bet šiam tikslui pasiekti neretai pasitelkiama daugybė maisto priedų, tokių kaip konservantai, antioksidantai. Šie ingredientai neduoda jokios naudos mūsų organizmui.

Būtina įvertinti produktų laikymo sąlygas. Perkant mažesnėse parduotuvėlėse, turgavietėse galima pastebėti ten laikomus greitai gendančius maisto produktus (varškę, sūrį, pieną, įvairius mėsos gaminius), sudėtus tiesiog prekybos salėje. Jeigu reikalinga temperatūra yra (0 - +6)°C, o laikoma daug didesnėje, tai nusipirkus tokių produktų, jie daug greičiau pradės gesti, atsiras pašalinis kvapas, pasikeis produkto konsistencija (skystėja, tirštėja), paviršiuje gali pradėti augti pelėsis, ir toks produktas nebus kokybiškas iki nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos. Nusipirkus aukštai temperatūrai jautrių produktų (pieno produktų, atšaldytos žuvies, mėsos), reikėtų kuo greičiau važiuoti namo ir padėti juos į šaldytuvą. Ypač ši sąlyga aktuali vasarą.

Svarbu vaikus ugdyti, jog pasiimtų užkandžių nepaliktų tiesioginėje saulėje, žiemą nedėtų arti prie radiatorių, nes šiluma ne tik gadina produktų išvaizdą, bet ir greitina jų gedimą. Pavyzdžiui, įdėjus vaisių ar daržovių ir palaikius aukštesnėje kaip +20°C temperatūroje, jie ima greitai vysti, minkštėti, išsiskiria iš jų sultys, jei buvo mažytis puvinio taškelis, jau po kelių valandų jis bus išplitęs.

Ne mažiau svarbu, kur supakuosite užkandžius. Geriausias sprendimas yra specialios švariai išplautos maisto dėžutės. Skirtingus užkandžius rekomenduojama sudėti į atskirus dėžučių skyrelius.

Sveiką, kokybišką ir saugų maistą reikia valgyti tik švariomis rankomis. Mokykite vaikus prieš valgant būtinai plauti rankas arba naudoti vienkartines drėgnas servetėles, ypač jeigu maistas liečiamas rankomis. Liečiant iš aplinkos ant rankų patenka įvairių bakterijų, kurios su maistu gali patekti į organizmą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kas išduoda, kad vaikas galėjo patirti seksualinį smurtą?

Visuomenėje įprasta manyti, kad seksualinę prievartą vaikai patiria užpulti nepažįstamų žmonių. Tačiau tyrimai rodo, kad 90 proc. nukentėjusių vaikų buvo išnaudojami šeimos nario arba kito artimo žmogaus: kaimyno, mokytojo, trenerio ir pan.

R. Bogušienė: kokie pieno produktai sveikiausi vaikams, o kokių geriau atsisakyti

Apie pieno produktus vaikams kalbiname maisto technologę ir mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus" direktorę ir dviejų vaikų mamą Ramintą Bogušienę.

Vasarą suaktyvėjo meningitą sukeliantys virusai

Šiltą vasarą suaktyvėja virusai, sukeliantys infekcinį nervų sistemos susirgimą - meningitą. Jis labiausiai pažeidžia minkštuosius smegenų dangalus. Kauno klinikinės ligoninės pediatrai naujus šios ligos atvejus registruoja kiekvieną savaitę.

Specialistė atskleidžia esminę taisyklę, kaip išsirinkti geriausią priemonę nuo saulės

Kas sveikiau – kai apsaugos nuo saulės filtrai atspindi ar kai sugeria saulės spindulius? O ar žinote, kodėl pamačius, kad kremo nuo saulės sudėtyje yra pažymėta „nano“, verta pagalvoti, ar jo tikrai norite? Ar apskritai esate tikri, kad rinkdamiesi kremą nuo saulės žinote visus svarbius kriterijus? Pagaliau, ar žinojote, kad telefone galite stebėti saulės indeksą ir pagal tai rinktis apsaugą?

3 saulės pavojai, kurie gali baigtis labai liūdnai

Vasarą norime mėgautis šiluma ir saulės dovanomis. Visgi būkime atidūs, ypač, jei auginame mažus vaikus – jų oda ir organizmas nėra pasiruošęs apsiginti nuo saulės keliamų pavojų.

Supimo liga: kodėl ji kamuoja ne visus ir kaip padėti vaikui

Yra vaikų, kurie vemia pavažiavę automobiliu vos kelis kilometrus. Kodėl taip nutinka ir kaip padėti vaikui?

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.