Kaip imunitetą stiprina paukščių saldainiai?

 (1)
Pavasarį, kai esame išsiilgę šviežių daržovių ir vaisių, mitybą galime praturtinti daigintomis sėklomis, kurios patiekalams suteikia puikaus skonio, be to, praturtina mūsų maistą vitaminais, mikroelementais bei kitomis organizmui būtinomis medžiagomis. Daigintose sėklose gausu vitamino E, C ir kitų antioksidantų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių, todėl labai sveika, jei jų valgo visa šeima.
© Olgos Posaškovos

Sėklos daiginamos vaikų darželyje ant palangės

Vilniuje esančio Augueko namų vaikų darželis "Dūzginėlis" vadovė Ingrida Lauciuvienė sako, kad jų darželyje sėklos daiginamos ir valgomos jau ne vienerius metus. "Pirmą kartą idėją parsivežiau po apsilankymo Berlyno Žaliojoje savaitėje. Pasaulinėje maisto mugėje gražiai dėžutėse supakuotų daigų buvo galima įsigyti pačių įvairiausių rūšių. Kai Lietuvoje lankėsi gydytoja Viktorija Boutenko, jos pavyzdžiu ėmėme plaktis rytais žaliuosius kokteilius, todėl šaltuoju metų laiku pritrūkę žalėsių, ėmėmės daigintis sėklas: grikius, liucernas, saulėgrąžas, ožrages, ridikus, dobilus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip po gimdymo atsikratyti nereikalingų kilogramų?
Dvi gimdas turinti lietuvė: savo istorija noriu padrąsinti kitas mamas

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Į žalius kokteilius dedame daigus, kurie turi žalius lapelius. Juos daiginame net ir grupėse ant palangių, nedidelėse daigyklose. O štai didesnius kiekius želmenų darželio krautuvėlėje daiginame padėkluose, žemėse. Žinių sėmėmės gyvo maisto konferencijoje, kurią organizuoja Ann Wigmore fondas. JAV lietuvės Loretos Vainius mokymuose pasisėmėme žinių, kaip užsiauginti žirnių, saulėgrąžų, kviečių, grikių želmenis. Tik čia labai svarbu pasirinkti tinkamą žemę, sėklas, tada laiku suvartoti, kol lapai nepradėję skilinėti", - pasakoja sveiką gyvenimo būdą propaguojančio vaikų darželio įkūrėja.

Dygstančiose sėklose vitaminų ir mineralų dvigubai daugiau nei nedaigintose

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė sako, kad vykstant biocheminiams ir fioziologiniams procesams, dygstančiose sėklos suaktyvėja visi gyvybiniai procesai, todėl vitaminų C ir E kiekis jose gali padidėti kelis kartus, o krakmolas ir kiti polisacharidai skyla į lengvai virškinamus angliavandenius. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose grūduose taip pat suskyla ir tampa lengvai virškinami bei greičiau įsisavinami.

Dygstančios sėklos yra puikus mineralų šaltinis. Pavyzdžiui, daigintose liucernose daug seleno, kalcio, kalio ir magnio, o lęšių sėklose - geležies. Vertingos daigintos sėklos ir dėl nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių ypač gausu kelias dienas daigintuose linuose, saulėgrąžose, aguonose.

Daiginimui tinka beveik visų augalų sėklos, tačiau dažniausiai tam naudojami kviečiai, miežiai žirniai, lęšiai, avinžirniai, saulėgrąžos, linų sėmenys, grikiai, avižos, rugiai, sojos. Taip pat gali būti daiginama liucernos, dobilai, pupos, ridikėliai", - pabrėžia A.Drumstienė.

VMVT Maisto skyriaus specialistė pataria pirkti maistui daiginti skirtas sėklas. Svarbu, kad jos nebūtų apdorotos termiškai, nes dėl to gali būti praradusios daigumą. Be to, maistui daiginti netinka sėklos, paruoštos sėjai dirvoje. Jos būna beicuotos, apdorotos įvairiais herbicidais, skirtais apsaugoti sėklas ir padidinti jų daigumą dirvožemyje, todėl gali pakenkti sveikatai.

Prieš daiginant, sėklas būtina labai gerai keletą kartų nuplauti tekančiu vandeniu. Tada rekomenduojama jas bent keletą valandų pamirkyti, periodiškai keičiant vandenį. Daiginant taip pat reikėtų kartas nuo karto sėklas perplauti, kad būtų pašalinti nešvarumai, suskilusios sėklų dalys, įsimaišiusios luobelės ir žmonių sveikatai pavojų keliantys mikroorganizmai, bakterijos.

Kaip išmokyti vaikus valgyti sveiką maistą?

Tradiciškai manoma, kad sveikuoliški patiekalai vaikams bus neskanūs, todėl net neverta to išmėginti namuose patiems. Tokiam požiūriui nepritarianti Ingrida Lauciuvienė sako, kad sėklas į vaikų darželio valgiaraščius jie yra įtraukę įvairiausiais pavidalais: "Kartais žaliais daigeliais tiesiog skaniname mūsų keptą duonelę, ant kurios tepamės užtepėlę ir dedame daigų. Kai kurias plakame į kokteilius kartu su vaisiais. Dar beriame į salotas, į sriubas. Net skaniukus vietoj saldainių gaminamės".

Svarbiausia, informaciją apie daigintas sėklas pateikti vaikams patraukliu būdu. Pavyzdžiui, kartą Danutė atvažiavo ir vaikams sako: „Kas norite paukščių saldainių?" Visi apspito ir sulapnojo šermukšnių uogas vienu ypu. O jos juk karčios!
Ingrida Lauciuvienė

Sveikos gyvensenos ekspertė Ingrida Lauciuvienė mano, kad pirmas žingsnis supažindinant vaiką su sveiku maistu ir daigintomis sėklomis - tėvų pavyzdys. „Sėklos maistui mūsų darželyje atsirado po Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės paskaitų. Beje, ji mokė ne tik auklėtojas, virėjas, bet ir vaikus. Po Danutės pamokų vaikai pamėgo sėklas. Svarbiausia, informaciją apie jas pateikti atraktyviu būdu. Pavyzdžiui, kartą Danutė atvažiavo ir vaikams sako: „Kas norite paukščių saldainių?" Visi apspito ir sulapnojo šermukšnių uogas vienu ypu. O jos juk karčios!

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Kitas aspektas - kai patys vaikai daigina, sodina, augina, laukia derliaus, tada jie labai noriai ir ragauja. Jie kartu dalyvauja ir maisto gaminimo pamokose. Todėl natūraliai viską išbando. Mūsų imuninės sistemos varomoji jėga yra fermentai. Jei maiste nėra fermentų, organizmas ima eikvoti savus. O svarbiausias fermentų šaltinis - žalias neapdorotas maistas. Ir beje, vaikai jį mėgsta. Tik dar turime rodyti ir patys savo pavyzdį. Tai yra valgyti tą patį", - sako pašnekovė.

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Parduodamų daigintų sėklų ir želmenų kokybė yra tikrinama

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė sako, kad sudaigintos sėklos vartojamos visos: sėklos, lukštai, daigeliai, šaknelės. Pašalinami tik labai kieti avižų, grikių, saulėgrąžų lukštai. Liucernų, garstyčių, kviečių daiguose prie šaknų atsiranda šakniaplaukiai. Tai natūrali augalo dalis, nors kartais klaidingai supainiojama su pelėsiu.

Didesni daigintų sėklų kiekiai gali būti laikomi uždaruose induose šaldytuve keletą dienų, tačiau prieš vartojant maistui jas reikėtų dar kartą perplauti tekančiu vandeniu.

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Beje, sėklas galima ne tik namuose daiginti, bet ir įsigyti jau sudaigintų prekybos centruose arba turgavietėse. Nusipirkus sudaigintų grūdų ar sėklų, prieš vartojimą jas taip pat būtina labai gerai nuplauti šiltu tekančiu vandeniu.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ekonomiški ir ekologiški SWING akinių rėmeliai – judriems ir sumaniems vaikams

Akinių rėmeliai nudažyti tik augaliniais dažais. Akinių rėmeliai, sveriantys tik kelis gramus ir puikiai prisitaikantys prie vaiko veido formos. SWING akinių rėmeliai – tai puikus tėvų pasirinkimas sumaniems bei judriems vaikams, kuriems reikalinga akių korekcija ir judesio laisvė.

R. Bogušienė: kiek vandens per dieną reikia išgerti vaikams

Viešojoje erdvėje vis dar gajūs mitai: mažiems vaikams duodamą vandenį reikia virinti, šviežiai spaustos sultys yra geriau nei vanduo. Ar tikrai?

Gydytojas Vaidotas Urbonas griauna mitus apie vaikų mitybą (16)

Kodėl vaikai dažnai būna išrankūs maistui? Kaip paskatinti jų apetitą ir padėti pamėgti sveiką maistą?

Įvardijo 5 vaikų nemėgstamiausias daržoves (1)

Vis daugiau tėvų Lietuvoje neramina tai, kad jų vaikai valgo nepakankamai daržovių ir vaisių.

Dar viena svari priežastis leisti vaikui auginti šuniuką (7)

Šunį auginantys vaikai rečiau patiria nerimą. Tokią tyrimo išvadą padarė mokslininkai, tyrę keturkojų augintinių įtaką vaikų sveikatai.

5 sveiki patiekalai vaikams: vienos dienos meniu FOTO (17)

Pristatome straipsnių apie atsakingą vaikų auklėjimą ir kūrybingą lavinimą seriją, parengtą bendradarbiaujant su LEGO ® DUPLO® ir LEGO ® kaladėlių rinkinių vaikams gamintoju LEGO Group.

Gydytojas griauna mitus apie vaikų mitybą (10)

Kiek tėvų, tiek ir nuomonių, kokį maistą turėtų valgyti jų vaikas. Tačiau problemos atsiranda tuomet, kai sprendimus dėl vaiko mitybos raciono tėvai priima vadovaudamiesi nepagrįstais ir dažnai net klaidinančiais mitais.

Specialistės patarimai, kaip išsirinkti geriausias virtas dešreles (24)

Virtų dešrelių pasiūla parduotuvėse yra didžiulė. Kaip nesuklysti renkantis?

Tyrimą apie vaikų mitybą pristatęs dr. V. Urbonas: kuo užkandis paprastesnis, tuo jis sveikesnis

Tėvai nerimauja dėl cukraus, tačiau nesusilaiko nedavę vaikams saldėsių. Tokius lietuvių šeimos įpročius atskleidė Baltijos šalyse atliktas tyrimas apie vaikų užkandžiavimą.

Skauda pilvą: priežastis gali būti labai netikėta

Pilvo skausmas yra įvairių ligų simptomas (požymis), jo priežastys būna įvairios.

Kiek miego reikia skirtingo amžiaus vaikams

Miegas – kiekvieną parą pasikartojanti organizmo ramybės būsena.

Išdygo karpa: ką daryti pirmiausia (73)

Karpos – virusų sukelta odos liga. Užsikrečiama tiesiogiai nuo jų turinčio žmogaus arba per užkrėstus daiktus, ypač jei oda pažeista.

Ar reikia bijoti antibiotikų? Tiesa ir mitai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiuo metu gripo epidemija paskelbta daugiau nei trečdalyje šalies savivaldybių. Poliklinikose netrūksta ligonių ir ypač jų daug prie vaikų gydytojų kabinetų.

Kuo naudingos šaltyje džiovintos uogos

Visi esame girdėję, kad uogos – tai natūralūs vitaminai. Kiek šiame teiginyje tiesos?

Trys R. Bogušienės patarimai, kad vaikai pamėgtų sveiką maistą

Dažnai mamos skundžiasi: „mano vaikas nieko nevalgo", „mano vaikas valgo tik sveikatai nepalankų maistą".