Kaip imunitetą stiprina paukščių saldainiai?

 (1)
Pavasarį, kai esame išsiilgę šviežių daržovių ir vaisių, mitybą galime praturtinti daigintomis sėklomis, kurios patiekalams suteikia puikaus skonio, be to, praturtina mūsų maistą vitaminais, mikroelementais bei kitomis organizmui būtinomis medžiagomis. Daigintose sėklose gausu vitamino E, C ir kitų antioksidantų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių, todėl labai sveika, jei jų valgo visa šeima.
© Olgos Posaškovos

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Sėklos daiginamos vaikų darželyje ant palangės

Vilniuje esančio Augueko namų vaikų darželis "Dūzginėlis" vadovė Ingrida Lauciuvienė sako, kad jų darželyje sėklos daiginamos ir valgomos jau ne vienerius metus. "Pirmą kartą idėją parsivežiau po apsilankymo Berlyno Žaliojoje savaitėje. Pasaulinėje maisto mugėje gražiai dėžutėse supakuotų daigų buvo galima įsigyti pačių įvairiausių rūšių. Kai Lietuvoje lankėsi gydytoja Viktorija Boutenko, jos pavyzdžiu ėmėme plaktis rytais žaliuosius kokteilius, todėl šaltuoju metų laiku pritrūkę žalėsių, ėmėmės daigintis sėklas: grikius, liucernas, saulėgrąžas, ožrages, ridikus, dobilus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip po gimdymo atsikratyti nereikalingų kilogramų?
Dvi gimdas turinti lietuvė: savo istorija noriu padrąsinti kitas mamas

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Į žalius kokteilius dedame daigus, kurie turi žalius lapelius. Juos daiginame net ir grupėse ant palangių, nedidelėse daigyklose. O štai didesnius kiekius želmenų darželio krautuvėlėje daiginame padėkluose, žemėse. Žinių sėmėmės gyvo maisto konferencijoje, kurią organizuoja Ann Wigmore fondas. JAV lietuvės Loretos Vainius mokymuose pasisėmėme žinių, kaip užsiauginti žirnių, saulėgrąžų, kviečių, grikių želmenis. Tik čia labai svarbu pasirinkti tinkamą žemę, sėklas, tada laiku suvartoti, kol lapai nepradėję skilinėti", - pasakoja sveiką gyvenimo būdą propaguojančio vaikų darželio įkūrėja.

Dygstančiose sėklose vitaminų ir mineralų dvigubai daugiau nei nedaigintose

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė sako, kad vykstant biocheminiams ir fioziologiniams procesams, dygstančiose sėklos suaktyvėja visi gyvybiniai procesai, todėl vitaminų C ir E kiekis jose gali padidėti kelis kartus, o krakmolas ir kiti polisacharidai skyla į lengvai virškinamus angliavandenius. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose grūduose taip pat suskyla ir tampa lengvai virškinami bei greičiau įsisavinami.

Dygstančios sėklos yra puikus mineralų šaltinis. Pavyzdžiui, daigintose liucernose daug seleno, kalcio, kalio ir magnio, o lęšių sėklose - geležies. Vertingos daigintos sėklos ir dėl nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių ypač gausu kelias dienas daigintuose linuose, saulėgrąžose, aguonose.

Daiginimui tinka beveik visų augalų sėklos, tačiau dažniausiai tam naudojami kviečiai, miežiai žirniai, lęšiai, avinžirniai, saulėgrąžos, linų sėmenys, grikiai, avižos, rugiai, sojos. Taip pat gali būti daiginama liucernos, dobilai, pupos, ridikėliai", - pabrėžia A.Drumstienė.

VMVT Maisto skyriaus specialistė pataria pirkti maistui daiginti skirtas sėklas. Svarbu, kad jos nebūtų apdorotos termiškai, nes dėl to gali būti praradusios daigumą. Be to, maistui daiginti netinka sėklos, paruoštos sėjai dirvoje. Jos būna beicuotos, apdorotos įvairiais herbicidais, skirtais apsaugoti sėklas ir padidinti jų daigumą dirvožemyje, todėl gali pakenkti sveikatai.

Prieš daiginant, sėklas būtina labai gerai keletą kartų nuplauti tekančiu vandeniu. Tada rekomenduojama jas bent keletą valandų pamirkyti, periodiškai keičiant vandenį. Daiginant taip pat reikėtų kartas nuo karto sėklas perplauti, kad būtų pašalinti nešvarumai, suskilusios sėklų dalys, įsimaišiusios luobelės ir žmonių sveikatai pavojų keliantys mikroorganizmai, bakterijos.

Kaip išmokyti vaikus valgyti sveiką maistą?

Tradiciškai manoma, kad sveikuoliški patiekalai vaikams bus neskanūs, todėl net neverta to išmėginti namuose patiems. Tokiam požiūriui nepritarianti Ingrida Lauciuvienė sako, kad sėklas į vaikų darželio valgiaraščius jie yra įtraukę įvairiausiais pavidalais: "Kartais žaliais daigeliais tiesiog skaniname mūsų keptą duonelę, ant kurios tepamės užtepėlę ir dedame daigų. Kai kurias plakame į kokteilius kartu su vaisiais. Dar beriame į salotas, į sriubas. Net skaniukus vietoj saldainių gaminamės".

Svarbiausia, informaciją apie daigintas sėklas pateikti vaikams patraukliu būdu. Pavyzdžiui, kartą Danutė atvažiavo ir vaikams sako: „Kas norite paukščių saldainių?" Visi apspito ir sulapnojo šermukšnių uogas vienu ypu. O jos juk karčios!
Ingrida Lauciuvienė

Sveikos gyvensenos ekspertė Ingrida Lauciuvienė mano, kad pirmas žingsnis supažindinant vaiką su sveiku maistu ir daigintomis sėklomis - tėvų pavyzdys. „Sėklos maistui mūsų darželyje atsirado po Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės paskaitų. Beje, ji mokė ne tik auklėtojas, virėjas, bet ir vaikus. Po Danutės pamokų vaikai pamėgo sėklas. Svarbiausia, informaciją apie jas pateikti atraktyviu būdu. Pavyzdžiui, kartą Danutė atvažiavo ir vaikams sako: „Kas norite paukščių saldainių?" Visi apspito ir sulapnojo šermukšnių uogas vienu ypu. O jos juk karčios!

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Kitas aspektas - kai patys vaikai daigina, sodina, augina, laukia derliaus, tada jie labai noriai ir ragauja. Jie kartu dalyvauja ir maisto gaminimo pamokose. Todėl natūraliai viską išbando. Mūsų imuninės sistemos varomoji jėga yra fermentai. Jei maiste nėra fermentų, organizmas ima eikvoti savus. O svarbiausias fermentų šaltinis - žalias neapdorotas maistas. Ir beje, vaikai jį mėgsta. Tik dar turime rodyti ir patys savo pavyzdį. Tai yra valgyti tą patį", - sako pašnekovė.

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Parduodamų daigintų sėklų ir želmenų kokybė yra tikrinama

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė sako, kad sudaigintos sėklos vartojamos visos: sėklos, lukštai, daigeliai, šaknelės. Pašalinami tik labai kieti avižų, grikių, saulėgrąžų lukštai. Liucernų, garstyčių, kviečių daiguose prie šaknų atsiranda šakniaplaukiai. Tai natūrali augalo dalis, nors kartais klaidingai supainiojama su pelėsiu.

Didesni daigintų sėklų kiekiai gali būti laikomi uždaruose induose šaldytuve keletą dienų, tačiau prieš vartojant maistui jas reikėtų dar kartą perplauti tekančiu vandeniu.

Kaip imunitetą stiprina <span style="color: #ff0000;"><em>paukščių saldainiai</em></span><span style="color: #ff0000;"><em>?</em></span>
© Olgos Posaškovos

Beje, sėklas galima ne tik namuose daiginti, bet ir įsigyti jau sudaigintų prekybos centruose arba turgavietėse. Nusipirkus sudaigintų grūdų ar sėklų, prieš vartojimą jas taip pat būtina labai gerai nuplauti šiltu tekančiu vandeniu.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Vienos dienos meniu vaikams: rekomenduoja Raminta Bogušienė

Vaikai turi būti maitinami ne tik tam, kad patenkintume jų fiziologinius poreikius ir sotumą. Pasak sveikos mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, vaiko racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankus.

Vaikas kosėja: kaip jam padėti be vaistų ir ar galima kosintį vesti į darželį

Vaikas pradėjo kosėti. Ką daryti, kad pagerėtų jo savijauta, ar vesti į darželį?

Sunegalavo mažylis – kokios arbatos gali padėti?

Arbatas mes dažniausiai įpratę gerti esant žvarbiems orams, tačiau pavasarį ir vasarą jos ne mažiau tinkamos vartoti. Tačiau kokios arbatos tinka kūdikiams iki vienerių metų?

Geležies stokos mažakraujystė: svarbiausia informacija tėvams

VŠĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo „Vaikų ligoninė“ parengta atmintinė tėvams apie geležies stokos mažakraujystę.

Vaikų ligų gydytoja: ar tikrai kuo daugiau vaistų – tuo mažiau ligų?

Gana dažnai tenka pasijusti tarsi turinčiai aiškiaregystės galių: pamačius vaiką ir išgirdus pirmuosius tėvelių žodžius, tolimesnę pasakojimo eigą galiu užbaigti pati.

Vaikas ir odontologas: 5 svarbūs patarimai tėvams

Apsilankymai pas odontologą dažnai kelia nerimą ir baimę ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Paskaitykite mūsų parengtus patarimus, kurie palengvins jūsų apsilankymą pas odontologą su vaiku.

Natūrali, nuo ligų sauganti priemonė, kurią rasime kiekvienuose namuose

Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama "dvokiančiąja rože". Žiemą česnakai – ne tik nepamainomas maisto prieskonis, bet ir vaistas, kuris saugo nuo ligų.

Raminta Bogušienė – apie svarbiausias mitybos taisykles

Iniciatyva „Sveikatai palankus“ šiandien pristato naujas mokymo priemones tiek vaikams, tiek suaugusiesiems – sveikatai palankaus maisto pasirinkimo piramidę ir 6 valgymų lėkštes.

14 faktų apie gripą bei skiepus

Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro specialistai primena svarbiausius faktus apie gripą.

Specialus testas atskleis, ar vaikui reikia antibiotikų

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos reikalų ministerijos (VLK) atkreipia dėmesį, kad 2–7 metų vaikams šeimos gydytojas gali atlikti greitąjį streptokoko antigeno nustatymo testą.

Naudingi patarimai perkantiems mėsą: kuri yra vertingiausia ir sveikiausia

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos. Vieniems, tai kasdienis produktas, kitiems – rečiau valgomas. Tiesa, mitybos specialistai pataria mėsa valgyti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Pirmenybę teikti šviežiai mėsa, atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius, būtinai skaityti ženklinimo etiketes bei tinkamai paruošti.

Vaikų ligos ir tėvų baimės: gydytojos mintys, į kurias verta įsiklausyti

Nuolat tenka girdėti tėvus sakant – „aš bijau…“, „bijome, kad „nenusileistų žemyn“ kosulys“, bijome meningokokinės infekcijos, bijome skiepų ar apskritai „bijome, kad vaikui gali kažkas bloga atsitikti“. Regis baimė yra nuolatinis tėvų, ypač auginančių mažamečius vaikus, palydovas.

3 taisyklės, kurias atminkite užklupus kosuliui

Ką daryti, jei vaikas ima kosėti? Konsultuoja gydytoja pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.

Interviu su vaikų ligų gydytoja apie alergiją ir mitybą

Apie atsakingą jaunų tėvelių požiūrį į alergiškų vaikų mitybą bei gyvenimo būdą kalbame su VšĮ Naujosios Vilnios poliklinikos vaikų ligų gydytoja Tatjana Čumakova.

Rotavirusai, norovirusai, adenovirusai: svarbu žinoti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo sezonu siaučia ne tik gripo ir peršalimo ligų virusai, bet ir virusai, sukeliantys ūmines žarnyno infekcijas, pasireiškiančias pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu.