Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Vaikai džiaugiasi galėdami kurti stebuklus iš smėlio nė nesusimąstydami apie jame tykančius pavojus. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: kad šie vaikų žaidimai nesibaigtų liga, suaugusieji turėtų pasirūpinti vaikų smėlio dėžių apsauga nuo gyvūnų.

Žmogui pavojingi, šunims ir katėms – ne

Šunų ir kačių organizme įvairūs parazitai gali gyventi nesukeldami jokių infekcinės ligos požymių. Tačiau kai šie gyvūnai netinkamai prižiūrimose ar visai neprižiūrimose vaikų smėlio dėžėse atlieka savo gamtinius reikalus, rausia smėlį ar tiesiog gulinėja šildydamiesi prieš saulutę, dėžėse jie palieka ir kai kurių ligų sukėlėjus.

Šunys ir katės dažniausiai platina Echinococcus genties kaspinuočius, toksoplazmų cistas, toksokarų kiaušinėlius, kurie patekę į žmogaus organizmą, sukelia rimtus pažeidimus.

„Žmonės šiomis ligomis užsikrečia, kai ligų sukėlėjai per burną patenka į žarnyną. Dažniausiai jie patenka nuo nešvarių rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų", – aiškina SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Pakalniškienė.

Susirgus šunų ir kačių platinamomis užkrečiamosiomis ligomis, gali vystytis sunkūs sveikatos sutrikimai.

Šių ligų simptomai gali būti įvairios alerginės reakcijos, pilvo skausmai, tačiau tokius simptomus gali sukelti ir kitos priežastys.

Norint patvirtinti šių ligų diagnozę reikia atlikti kraujo serologinius tyrimus, todėl pajutus tokius simptomus J. Pakalniškienė pataria nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

„Mūsų šalyje dažniausiai registruojamos echinokokozė, toksokarozė ir toksoplazmozė, kurias platina šunys ir katės. Vien pernai Lietuvoje registruota po 49 toksokarozės ir toksoplazmozės atvejus bei 53 echinokokozės atvejai. Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad sergamumas echinokokoze didėja – praėjusiais metais sergamumo šia liga rodiklis buvo didžiausias per pastarųjų 10 metų laikotarpį", – sako J. Pakalniškienė ir priduria, kad pagrindinės priemonės apsisaugoti nuo šių ligų yra elementari higiena bei tinkama gyvūnų priežiūra.

Smėlį reikia keisti ir tikrinti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad smėlis viešose vietose įrengtose vaikų žaidimų aikštelių smėlio dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį, o jei prireikia, pavyzdžiui, jei jis užterštas parazitais, šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis, ir dažniau.

Smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinių, todėl pakeitus ar atnaujinus smėlį, jei jo tiekėjas nepateikė smėlio parazitologinio tyrimo rezultatų, turi būti atliekamas šis tyrimas.

Kai smėlio dėžės nenaudojamos, saugant smėlį nuo užteršimo jos turi būti uždengiamos.

Šių reikalavimų privalo laikytis visi už žaidimų aikštelių priežiūrą atsakingi ir jas eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys arba šių aikštelių savininkai – savivaldybės, gyventojų bendrijos, ugdymo ir kitos įstaigos, kurių teritorijoje yra smėlio dėžė.

„Mūsų specialistai reguliariai vertina smėlio dėžių, esančių ugdymo įstaigų teritorijoje, būklę, tačiau yra ir tokių smėlio dėžių, kurias nežinia kas įrengė ir nepaiso jų priežiūros taisyklių, todėl savo ir savo vaikų sveikata privalo rūpintis ir patys tėveliai", – primena NVSC specialistė Ginreta Valinčiūtė.

Kad vaikas smėlio dėžėje būtų saugus:

- Smėlio dėžę reikia įrengti saulėtoje vietoje ir kartas nuo karto perkasti smėlį.

- Smėlį keisti ar atnaujinti reikia kiekvieną pavasarį. Jei jis užterštas šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis – iš karto.

- Prižiūrėkite smėlio dėžėje žaidžiantį mažylį, kad jis nekištų pirštukų ar žaislų į burną.

- Nenaudojamą smėlio dėžę reikia uždengti uždangalu su neslidžiu paviršiumi.

- Neleiskite vaikui žaisti neprižiūrimose ar netinkamai prižiūrimose smėlio dėžėse.

- Pasirūpinkite, kad į vaikų smėlio dėžę nepatektų jokie gyvūnai.

- Grįžę iš lauko, švariai nusiplaukite rankas ir nuplaukite jas vaikui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis