Pirmą kartą „Mamų mugės" duris pravėrusi Beata Nicholson buvo nustebinta

Kiek kainuoja naujos ir kokybiškos vaikiškos prekės, žino kiekviena mažylius auginanti šeima. Rūbai, kuriuos vaikas greitai išauga, žaislai, kurių namuose neretai prisikaupia dėžės, gerokai patuština šeimų pinigines. Galbūt todėl du kartus per metus Vilniuje vykstanti „Mamų mugė" visada sulaukia milžiniško jaunų tėvų dėmesio ir tampa vienu laukiamiausiu sezono įvykiu.

Rugsėjo 21-24 dienomis Vilniuje verslo centre „Gariūnai" vykstanti "Mamų mugė“ yra didžiausia Baltijos šalyse vaikiškų (iki 14 m.) ir nėščiųjų prekių komiso ir labdaros mugė, kurioje už simbolinę kainą galima parduoti išaugtus ir nebenaudojamus vaikiškus drabužius bei daiktus, taip pat įsigyti savo vaikams tinkamus. Vienas didžiausių mugės privalumų yra tai, kad dalyviams patiems prekiauti nereikia. Jie tik pristato tvarkingai sužymėtus daiktus, o visą darbą atlieka komanda, bendruomenė ir savanoriai. Renginio idėją į Lietuvą iš JAV, kur tada gyveno, parvežusi Jurga Barbora Jauniškienė kiekvieną kartą džiaugiasi augančia muge – daugėja ir norinčiųjų parduoti savo vaikų daiktus, ir juos pirkti.

Netelpa visi norintys

„Didžiausias mūsų džiaugsmas, kad mugė vis auga ir auga, tačiau šiemet sustabdėme dalyvių skaičių, nes negalėjome priimti visų norinčiųjų. 1500 dalyvių, kurie pridavė savo daiktus „Mamų mugei" , ir 150 000 daiktų mugėje – tai yra mūsų riba šiandien. Pavasarį teks galvoti, ką daryti, kad tilptų visi norintys. Galvosime, ar daryti naujų daiktų papildymą po kelių mugės dienų, ar ilginti mugės laiką, kad prekyba vyktų ne penkias dienas, kaip dabar, o, pavyzdžiui, dešimt. Pirmą kartą nepakliuvo apie 500 dalyvių, norėjusių pristatyti savo daiktus. Mugė auga, daiktų pasiūla didėja, turime naujų iššūkių", - sako mugės organizatorė ir vadovė Jurga Barbora Jauniškienė.

"Mamų mugės" mama - jos įkūrėja ir vadovė Jurga Jauniškienė.
DELFI / Domantas Pipas

Kaip sakė pašnekovė, visų daiktų parduodama apie 70 procentų. Štai vien rūbų už 1 eurą parduodama apie 30 000 vienetų, už 2 eurus – 20 000, už 3 eurus – 15 000, už 4 – 10 000. Jeigu rūbą parduodanti šeima įvertino 6 eurais – jų parduodama iki 1000 vienetų. Visą šią pardavimų statistiką galima rasti „Mamų mugės" puslapyje, kad dalyvis įsivaizduotų, kokių kainų paklausa yra didžiausia ir galėtų tinkamai įvertinti savo daiktus. Šeimos, pristačiusios prekes, jei jų neparduoda, gali po mugės jas paaukoti labdarai. Visos paaukotos prekės bus atiduotos socialiai remtiniems vaikams ir našlaičiams.

19 km per dieną

Nuo rugsėjo 21 dienos „Mamų mugėje" vyksta atvira prekyba, kuomet apsipirkti ateiti gali visi norintys. Išvakarėse pirmieji mugėje apsipirkti gali komandos nariai ir savanoriai, be kurių šio milžiniško renginio nebūtų.

Būtent jais labiausiai ir didžiuojasi Jurga Barbora Jauniškienė: „Mugė vyksta du kartus per metus, todėl atrodytų, kad yra sunku suburti tuos pačius žmones, keičiasi jų gyvenimo situacija – kas įsidarbina, kas pagimdo vaikų... Tačiau mane labiausiai džiugina, kad susiformavo nuostabus kolektyvas ir didžioji dalis darbuotojų bei savanorių sugrįžta vėl ir vėl. Turime nedaug naujokų, visi kiti yra gerai pažįstami, kuriuos jau atpažįsta mugės pirkėjai.

Yra žmonių, kurie kaskart mielai dirba „Mamų mugės" kasoje, nors yra baigę du aukštuosius, yra žmonių, kurie specialiai pasiima atostogas savo darbe, kad galėtų čia pabūti, yra netgi atvažiavusiųjų iš kitų miestų, kurie apsigyvena viešbutyje".

Tačiau pašnekovė patikina, kad darbas mugėje nėra iš lengvųjų. Ji pati, būdama vadove, „Mamų mugėje" per dieną nueina 10 kilometrų, o darbuotojų žingsniamačiai priskaičiuoja dar daugiau – ir po 19 km per dieną.

Laisvadieniai darbe ir savanorystė „Mamų mugėje"

Jau ketvirtoje „Mamų mugėje" atvykstantiems pirkėjams šypsosi Rima Karosaitė. Moterį mes sutikome plušančią daiktų saugykloje, kur apsipirkusieji gali kelioms valandoms palikti savo daiktus. Rima sako, kad čia ateiti ją traukia ypatinga renginio dvasia ir bendruomeniškumas.

Rita dirba jau ne pirmoje "Mamų mugėje" . "Tai ne tik mugė, tai - socialinis reiškinys", - įsitikinusi ji.
DELFI / Domantas Pipas

„Džiaugiuosi, kad mažus vaikus turinčios mamos čia gali apsipirkti pigiai, be to, taip palaikoma saikingo vartojimo ir ekologijos idėjos. Drabužiai vaikams greitai susidėvi, mažyliai juos greitai išauga, todėl įsigyti daiktų pigiau, negu parduotuvėse, apsimoka finansiškai. Tai socialinis reiškinys, didelė pagalba šeimoms. Man čia gera dėl pačios „Mamų mugės" misijos ir draugiško kolektyvo", - sakė Rima Karosaitė. Kad galėtų pabūti čia, moteris savo darbe pasiėmė kelis laisvadienius.

To paties daikto kainos skiriasi

Jau trečius metus mugėje apsiperka ir 8 metų Kamilės mama Dovilė. Moteris šiemet išleido 62 eurus, už kuriuos įsigijo 21 daiktą – du stalo žaidimus, žiemines pirštines, sportinę aprangą, keturis megztukus, penkerias kelnes, suknelių, vaikišką skėtį ir knygų. „Atėjusi pirmiausia keliavau prie knygų stendo, nes dukrytė išmoko skaityti ir kol kas labai mielai skaito knygas. Iš viso pirkau 6 knygas, kurių kainos svyravo nuo 2,5 iki 6 eurų. Nustebino viena pasakų knyga. Jos buvo du egzemplioriai: vieną mama buvo įkainojusi 6 eurais, o kita analogiška knyga kainavo 3 eurus. Vadinasi, viskas priklauso nuo pridavusių daiktus šeimų geranoriškumo – kiek jos įvertina savo daiktus". Dovilė pastebėjo, jog kai kurie rūbai buvo pervertinti ir kainavo brangiau, negu nauji prekybos centruose per išpardavimą, tačiau visa mugė jai paliko gerą įspūdį.

DELFI / Domantas Pipas

Beata Nicholson liko maloniai nustebinta

Trijų vaikų mama Beata Nicholson iš „Mamų mugės" išėjo nešina didžiuliu maišu pirkinių. „Atvažiavau iš ankstaus ryto, kad galėčiau atiduoti labdarai savo vaikų daiktus ir tuo pačiu apsipirkau. Pirmą kartą dalyvauju „Mamų mugėje" Lietuvoje, esu buvusi panašiose mugėse Didžiojoje Britanijoje. Esu nerealiai nustebinta, kiek čia yra visko už gerą kainą. Dabar auginu trečią vaiką ir turiu daiktų, kurie likę nuo vyriausiosios Izabelės. Tiems daiktams jau 11 metų – yra ir drabužėlių, ir žaislų, ir vežimėlis. Daiktai vaikams yra brangūs, o be to, su vienu komplektu rūbų galima užauginti tris ar keturis vaikus. Mano vaikai turėjo tam tikrų daiktų, tada juos atidavėm sesės vaikams, tada ji - draugių vaikams, o po to jie vėl sugrįžo pas mane. Labai palaikau „Mamų mugės" idėją ir atsakingą vartojimą. Pirkti arba parduoti daiktus per skelbimus ne visi turi laiko, o tokia mugė yra puiki platforma. Susipažinau su čia dalyvaujančiomis savanorėmis, šaunuolės jos. Labai patiko idėja, kad daiktai atiduodami labdarai, nes kartais mamos gal ir norėtų padovanoti savo vaikų daiktus, bet, kaip ir aš, nežino, kur juos vežti".

Beata mielai atvėrė savo pirkinių krepšį, kuriame buvo Kalėdų senelio apranga Hariui, striukė Jurgiui, striukė ir marškiniai Izabelei, megztinis, striukė, kepurės, batai Hariui. „Išleidau 56 eurus ir nupirkau didžiulį maišą daiktų. Jeigu būčiau pirkusi naujus, būtų išėję vos keli maži rūbai", - sako Beata Nicholson.

Ar Beatos neblaškė kitų pirkėjų žvilgsniai, juk ne vienas, ko gero, pagalvojo, kad kas jau kas, o Beata galėtų sau leisti ir naujus rūbus firminėse parduotuvėse pirkti? „ Labai džiaugiuosi, kad galiu panaudoti daiktą, kuris jau buvo panaudotas. Aš neperku padėvėtų daiktų, čia gal buvo mano pirmas kartas, nes daug turėjau vaikams daiktų, kuriuos atidavė sesė, draugės. Esu įsitikinusi, kad daiktai turi tarnauti žmogui, o ne žmogus daiktams. Ir čia puikus pavyzdys, kaip daiktai tarnauja žmogui, ir ne vienam žmogui, o daugeliui šeimų. Palaikau tokią idėją".

Jūsų dėmesiui - mūsų įspūdžiai iš prasidedančios "Mamų mugės", kuri rugsėjo 21-24 dienomis vyksta Vilniuje, verslo centre „Gariūnai":

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis