Kokio amžiaus vaikui laikas eiti į darželį ir mokyklą?

Kada metas vaikui pradėti lankyti vaikų darželį ir mokyklą? Apie tai su psichologe Jūrate Bortkevičiene kalbėjome Delfi TV konferencijoje.

Psichologė Jūratė Bortkevičienė
Psichologė Jūratė Bortkevičienė
DELFI / Karolina Pansevič

Kokio amžiaus vaikui reikia pradėti lankyti ugdymo įstaigą?Yra įvairių nuomonių, dauguma psichologų pateikia, kad tinkamiausias amžius yra nuo trejų metų.

Aš iš savo praktikos manau, kad lengviausiai adaptuojasi vaikai iki 2 metų.

Dvimetinukams visas pasaulis keičiasi, jie greitai priima pokyčius. Trejų metų vaikai yra brandūs ir išsiskyrimą sunkiau išgyvena. Tačiau svarbiausia čia – ne vaikų amžius, o tėvai, kaip jie yra pasiruošę išsiskirti su vaiku?

Tai yra išsiskyrimas, kai tu patiki savo vaiką kitam – šiuo atveju pedagogui. Tai tarsi kita „mama", kuri bus didžiąją laiko dalį su vaiku. Daug tėvelių negali su tuo susitaikyti, tada vaikui sunkiau adaptuotis. Tų mamų, kurios pasitiki auklėtoja, žino, kad darželis yra vaiko ugdymo, o ne auklėjimo įstaiga, vaikai adaptuojasi lengvai. Auklėtojai ir mokytojai neturi auklėti mūsų vaikų, jie turi juos ugdyti. Vaikai vaikų darželyje sužino naujų dalykų, piešia, dėlioja, žaidžia, patiria gyvenimą, to reikia kiekvienam vaikui. Vieno amžiaus, kuris tinkamiausias pradėti lankyti darželį, nėra, daug kas priklauso nuo tėvų, kada jie pasiruošę atiduoti vaiką.

Į mokyklą Lietuvoje einama nuo 7 metų, tačiau yra tėvų, kurie pageidauja ir anksčiau leisti, pavyzdžiui, šešerių.

Yra vaikų, kurie šešerių gali eiti į mokyklą. Tačiau yra atvejų, kai labiau to nori tėvai, o ne vaikas. Tėvai argumentuoja, kad vaikas moka skaičiuoti, skaityti ir rašyti. Tai nereiškia, kad jis turi kitų kompetencijų, kurių reikia pirmokui. Jis sunkiai sukoncentruoja dėmesį, greitai pavargsta, sunkiai įsitraukia į veiklą, yra jautrus.

Kad būtų išsiaiškinta, ar vaikas yra subrendęs mokyklai, reikia konsultuotis su psichologais ir pedagogais, ir tėveliai neturėtų nusiminti, jei išvada būtų tokia – palaukti dar vienus metus, kol sukaks 7 metai. Nes tėvai gali supykti: „Ot specialistas, nieko jis nesupranta". ..

Tačiau tikrai yra vaikų, kurie pasiruošę į mokyklą eiti šešerių, ir jei tada neišeis, vėliau jų motyvacija mokytis gali sumažėti.

Ar reikia 5 metų vaiką skatinti mokytis skaityti, rašyti ir ruošti mokyklai?

Tik jeigu vaikas to nori pats. Kaip tai suprasti? Vaikas rodo iniciatyvą pats: „Kokia čia raidė? Kas čia parašyta?" Kartais vaikas nerodo iniciatyvos. Jo klausi, kokia čia raidė? O jis atsako, kad jam neįdomu. Tai nereiškia, kad vaikas niekada neišmoks skaityti, tiesiog jam ne laikas, tam ir yra mokykla.

Parodykite jam - „Čia tavo vardo raidė, o čia - mano vardo raidė", „Oho, kaip čia įdomiai parašyta..." Svarbu sudominti vaiką ir motyvuoti, bet ne versti per prievartą. Dabar madinga vaikams sakyti: „Paskaityk knygą ir gausi pažaisti planšetę", net ikimokyklinukams taip sakoma. Baru taip darančius tėvelius. Skaitymas nėra bausmė ar blogis. Tai malonumas, dovana. Skaitymas turi būti apdovanojimas, o ne planšetė.

Ar reikia vaikus skatinti skaityti? Juk yra kitų būdų mokytis, tiesiog mokyklose jų trūksta, todėl ten akcentuojamas tradicinis būdas skaityti popierines knygas.

Manau, mokykloje keičiasi požiūris, pereinama ir prie elektroninių knygų. Nėra skirtumo, kaip skaityti – popierinę knygą ar elektroninę. Kiti nemėgsta skaityti elektroninių. Kiekvienas pasirenka savo. Vaiko versti skaityti negalime, galime tik sudominti jį. Sudominti reikia ir savo pavyzdžiu. Jei tėvai neskaito, ir vaikas nemato pavyzdžio namuose, jis kažin ar pats skaitys knygas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis