z

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys

 (4)
Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai reguliariai gauna šilto ir šviežiai ruošto maisto, neskatinamas užkandžiavimas. Ribojami cukraus, druskos kiekiai, laikomasi draudžiamų maisto produktų ir priedų (konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių) sąrašo. Jame taip pat yra ir iš dalies hidrinti riebalai.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys
© Asmeninio albumo nuotr.

Deja, viešojo maitinimo įstaigose, namuose vaikai valgo skrudintą, spragintą, gruzdintą maistą. Tokie mitybos netolygumai išderina natūralų skonio suvokimą, neformuojami sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Maisto technologė, mitybos specialistė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė inicijavo socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas", kurios metu stengiamasi kompleksiškai mažinti mitybos netolygumus. Jūsų dėmesiui – du sveikatai palankesni patiekalai, kuriais mielai pasidalijo Raminta Bogušienė:

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis ir ciberžole

Be pridėtinio cukraus (tausojantis). Idealiai tinka vakarienei.

Reikia:

Varškė (9 proc. riebumo)100 g

Sorų kruopos 10,5 g

Vanilė 1 g

Bananas 40 g

Kiaušiniai (4 vnt.) 21 g

Kokosų drožlės 10,5 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) 0,5 g

Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisius 16 g

Ciberžolė 1 g

Natūralus jogurtas 30 g

Technologinis aprašymas: sorų kruopas išvirkite: užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir apie 20 min. kaitinkite, kol vandens nebeliks. Palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Į virtuvinį kombainą sukrėskite varškę, bananus ir sutrinkite iki vientisos masės. Galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu. Į varškę suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius. Viską labai gerai išmaišykite.

Formos kraštus patepkite sviestu arba aliejumi. Supilkite varškės masę, įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45–60 min. konvekciniu režimu. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Mažesnėje bus aukštas, bet keps ilgiau. Ant gatavo apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir tiekite su natūraliu jogurtu. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažesnė kaip 75 laipsniai.

Daržovių troškinys

Tausojantis patiekalas. Idealus valgis pietums, kai vieną dieną nevartojama mėsos.

Reikia:

Ryžiai 200 g

Šparaginės pupelės 250 g

Kalafioras 250 g

Morkos 90 g

Pomidorai 100 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas terminiam apdorojimui) 80 g

Vanduo 600 g

Ciberžolė 4 g

Kalendra (maltos sėklos) 6 g

Joduota druska 2 g

Technologinis aprašymas: ryžius perrinkti, perplauti ir užmerkti 20-25 min. Pomidorus nuplauti, nusausinti, nulupti žievelę ir smulkiai supjaustyti. Morkas nuplauti, nulupti ir supjaustyti pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles, kalafiorus nuplauti, kalafiorus susmulkinti žiedynais. Į įkaitintą puodą įpilti aliejaus. Tada sudėti morkas ir kepinti jas vis pamaišant, kol pasikeis spalva (apie 3-4 min). Po to sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įberti druskos, ciberžolės ir pakepinti. Po 3 min. įberti maltos kalendros ir paruoštą sutrintą pomidorą, padidinti ugnį ir 3 min maišant kaitinti. Tada supilti vandenį, vandeniui užvirus sumažinti ugnį ir suberti nusunktus ryžius. Maišant pavirti 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilti likusį karštą vandenį ir virti ant mažos ugnies, kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengti dangčiu ir jo nekilnoti. Taip patroškinti 5-7 min. ir išjungus ugnį dar palaikyti 5-7 min. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažiau kaip + 75°C.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.