2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys

 (4)
Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai reguliariai gauna šilto ir šviežiai ruošto maisto, neskatinamas užkandžiavimas. Ribojami cukraus, druskos kiekiai, laikomasi draudžiamų maisto produktų ir priedų (konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių) sąrašo. Jame taip pat yra ir iš dalies hidrinti riebalai.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys
© Asmeninio albumo nuotr.

Deja, viešojo maitinimo įstaigose, namuose vaikai valgo skrudintą, spragintą, gruzdintą maistą. Tokie mitybos netolygumai išderina natūralų skonio suvokimą, neformuojami sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Maisto technologė, mitybos specialistė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė inicijavo socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas", kurios metu stengiamasi kompleksiškai mažinti mitybos netolygumus. Jūsų dėmesiui – du sveikatai palankesni patiekalai, kuriais mielai pasidalijo Raminta Bogušienė:

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis ir ciberžole

Be pridėtinio cukraus (tausojantis). Idealiai tinka vakarienei.

Reikia:

Varškė (9 proc. riebumo)100 g

Sorų kruopos 10,5 g

Vanilė 1 g

Bananas 40 g

Kiaušiniai (4 vnt.) 21 g

Kokosų drožlės 10,5 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) 0,5 g

Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisius 16 g

Ciberžolė 1 g

Natūralus jogurtas 30 g

Technologinis aprašymas: sorų kruopas išvirkite: užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir apie 20 min. kaitinkite, kol vandens nebeliks. Palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Į virtuvinį kombainą sukrėskite varškę, bananus ir sutrinkite iki vientisos masės. Galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu. Į varškę suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius. Viską labai gerai išmaišykite.

Formos kraštus patepkite sviestu arba aliejumi. Supilkite varškės masę, įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45–60 min. konvekciniu režimu. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Mažesnėje bus aukštas, bet keps ilgiau. Ant gatavo apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir tiekite su natūraliu jogurtu. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažesnė kaip 75 laipsniai.

Daržovių troškinys

Tausojantis patiekalas. Idealus valgis pietums, kai vieną dieną nevartojama mėsos.

Reikia:

Ryžiai 200 g

Šparaginės pupelės 250 g

Kalafioras 250 g

Morkos 90 g

Pomidorai 100 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas terminiam apdorojimui) 80 g

Vanduo 600 g

Ciberžolė 4 g

Kalendra (maltos sėklos) 6 g

Joduota druska 2 g

Technologinis aprašymas: ryžius perrinkti, perplauti ir užmerkti 20-25 min. Pomidorus nuplauti, nusausinti, nulupti žievelę ir smulkiai supjaustyti. Morkas nuplauti, nulupti ir supjaustyti pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles, kalafiorus nuplauti, kalafiorus susmulkinti žiedynais. Į įkaitintą puodą įpilti aliejaus. Tada sudėti morkas ir kepinti jas vis pamaišant, kol pasikeis spalva (apie 3-4 min). Po to sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įberti druskos, ciberžolės ir pakepinti. Po 3 min. įberti maltos kalendros ir paruoštą sutrintą pomidorą, padidinti ugnį ir 3 min maišant kaitinti. Tada supilti vandenį, vandeniui užvirus sumažinti ugnį ir suberti nusunktus ryžius. Maišant pavirti 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilti likusį karštą vandenį ir virti ant mažos ugnies, kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengti dangčiu ir jo nekilnoti. Taip patroškinti 5-7 min. ir išjungus ugnį dar palaikyti 5-7 min. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažiau kaip + 75°C.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.