2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys

 (4)
Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai reguliariai gauna šilto ir šviežiai ruošto maisto, neskatinamas užkandžiavimas. Ribojami cukraus, druskos kiekiai, laikomasi draudžiamų maisto produktų ir priedų (konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių) sąrašo. Jame taip pat yra ir iš dalies hidrinti riebalai.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys
© Asmeninio albumo nuotr.

Deja, viešojo maitinimo įstaigose, namuose vaikai valgo skrudintą, spragintą, gruzdintą maistą. Tokie mitybos netolygumai išderina natūralų skonio suvokimą, neformuojami sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Maisto technologė, mitybos specialistė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė inicijavo socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas", kurios metu stengiamasi kompleksiškai mažinti mitybos netolygumus. Jūsų dėmesiui – du sveikatai palankesni patiekalai, kuriais mielai pasidalijo Raminta Bogušienė:

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis ir ciberžole

Be pridėtinio cukraus (tausojantis). Idealiai tinka vakarienei.

Reikia:

Varškė (9 proc. riebumo)100 g

Sorų kruopos 10,5 g

Vanilė 1 g

Bananas 40 g

Kiaušiniai (4 vnt.) 21 g

Kokosų drožlės 10,5 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) 0,5 g

Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisius 16 g

Ciberžolė 1 g

Natūralus jogurtas 30 g

Technologinis aprašymas: sorų kruopas išvirkite: užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir apie 20 min. kaitinkite, kol vandens nebeliks. Palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Į virtuvinį kombainą sukrėskite varškę, bananus ir sutrinkite iki vientisos masės. Galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu. Į varškę suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius. Viską labai gerai išmaišykite.

Formos kraštus patepkite sviestu arba aliejumi. Supilkite varškės masę, įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45–60 min. konvekciniu režimu. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Mažesnėje bus aukštas, bet keps ilgiau. Ant gatavo apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir tiekite su natūraliu jogurtu. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažesnė kaip 75 laipsniai.

Daržovių troškinys

Tausojantis patiekalas. Idealus valgis pietums, kai vieną dieną nevartojama mėsos.

Reikia:

Ryžiai 200 g

Šparaginės pupelės 250 g

Kalafioras 250 g

Morkos 90 g

Pomidorai 100 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas terminiam apdorojimui) 80 g

Vanduo 600 g

Ciberžolė 4 g

Kalendra (maltos sėklos) 6 g

Joduota druska 2 g

Technologinis aprašymas: ryžius perrinkti, perplauti ir užmerkti 20-25 min. Pomidorus nuplauti, nusausinti, nulupti žievelę ir smulkiai supjaustyti. Morkas nuplauti, nulupti ir supjaustyti pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles, kalafiorus nuplauti, kalafiorus susmulkinti žiedynais. Į įkaitintą puodą įpilti aliejaus. Tada sudėti morkas ir kepinti jas vis pamaišant, kol pasikeis spalva (apie 3-4 min). Po to sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įberti druskos, ciberžolės ir pakepinti. Po 3 min. įberti maltos kalendros ir paruoštą sutrintą pomidorą, padidinti ugnį ir 3 min maišant kaitinti. Tada supilti vandenį, vandeniui užvirus sumažinti ugnį ir suberti nusunktus ryžius. Maišant pavirti 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilti likusį karštą vandenį ir virti ant mažos ugnies, kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengti dangčiu ir jo nekilnoti. Taip patroškinti 5-7 min. ir išjungus ugnį dar palaikyti 5-7 min. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažiau kaip + 75°C.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (4)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.