Tai vienas paprasčiausiai paruošiamų kepinių, visada skanus, kiek sveikesnis už daugumą kitų, visada pavykstantis ir labai praverčiantis, kai pyrago reikia čia ir dabar.
Be to, tai puikus bananų sunaudojimo būdas – kai jie jau nuberti rudais taškais ir ketina tuoj tuoj išsibraukti iš valgomų dalykų sąrašo.
Bananų duoną puikiai galima kepti ne tik pailgoje kekso, bet ir keksiukų formelėse – bent mano vaikams tokia dar labiau patinka ir niekada ilgai namie neužsibūna.
Reikės:
2 kiaušinių;
3 didelių bananų;
75 ml aliejaus;
1 šaukšto natūralaus jogurto (galima keisti grietine);
100 g cukraus;
200 miltų;
1 šaukštelio cinamono;
1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
1-2 saujų migdolų (nebūtinai).
Kepame bananų duoną:
1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą, arba keksiukų popierėlius, kuriuose sudėsime į keksiukų kepimo formą, lengvai patepame aliejumi. Silikoninės formos dar labiau paspartina bananų duonos gamybą – jų riebalais tepti nereikia.
2. Bananus nulupame, supjaustome stambiai gabalėliais ir sutriname – galima šakute, bet labai patogu bulvių grūstuve. Visai iki vientisos košės nebūtina trinti, skaniau kai lieka pavienių banano gabalėlių. Į bananus mušame kiaušinius, pilame aliejų, cukrų, dedame jogurto šaukštą ir išmaišome.
3. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Beriame juos į pasiruoštą drėgną bananų mišinį ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome migdolus – sveikus arba pasmulkintus per pusę. Migdolai labai paskanina bananų duoną, tačiau jei tarp valgytojų bus mažylių, saugiau pyragą kepti be riešutų.
4. Masę pilame į paruoštą kepimo formą ir kepame – keksiukai iškeps per 25-30 minučių, bananų duonai prireiks 35-40 minučių.