Vaikyste kvepiantis trupininis pyragas

Jei staiga, tarsi Pilypas iš kanapių, prieš mane išdygtų nedraugiškas ateivis ir lieptų išsirinkti vieną vienintelę skanėstų rūšį, kurią tegalėsiu valgyti, ilgai negalvodama pasirinkčiau pyragus. Jei tas ateivis būtų kaip reta bjauraus būdo ir iš pyragų leistų išsirinkti tik vieną vienintelį, dvejonių būtų daugiau, bet turbūt rinkčiausi trupininį.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Šio pyrago ir mano ilgametė draugystė prasidėjo dar mokyklos laikais, kada už 12 kapeikų bufete galėjai įsigyti gerą gabalą to trupininio džiaugsmo. O geriausią trupininio receptą aptikau Gustavo receptų knygoje.

Labai jį pamėgo ir vaikai, todėl jis mūsų gimtadienių šventėse visados nekantriai laukiamas. Daugybę kartų kepdama, aš Gustavo trupininį truputį pakeičiau ir savo virtuvės variantą pateikiu jums:

Reikės:

200 g sviesto;

2 kiaušinių;

100 g cukraus;

1 arbatinio šaukštelio maltos vanilės;

apie 500 g miltų;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės bruknių uogienės.

Kaip gaminti?

Sviestą supjaustome gabalėliais, įmušame kiaušinius, suberiame cukrų bei vanilę ir išmaišome. Į kitą indą persijojame miltus kartu su kepimo milteliais. Miltų ir kepimo miltelių mišinį po truputį beriame į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę. Maišome šaukštu, o kai miltų suberiame didžiąją dalį, imame minkyti rankomis, kad neliktų sviesto gabaliukų. Miltų minkydami beriame tiek, kad tešla nebeliptų prie rankų.

Išminkytą tešlą padaliname į dvi dalis (viena turi būti kokiais 10-15 procentų didesnė už kitą) ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1,5-2 valandoms, o galima palikti ir kitai dienai.

Kepimo formą patepame aliejumi ir į ją stambia tarka sutarkuojame didesniąją dalį tešlos. Paskirstome kiek rankomis, kad tešla būtų įsitaisiusi formoje lygiu sluoksniu. Ant šio sluoksnio tolygiai paskirstome bruknių uogienę, o ant uogienės sutarkuojame likusią, mažesniąją tešlos dalį.

Pyragą šauname į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol viršus gražiai paruduoja. Iškeptą pyragą apibarstome miltiniu cukrumi, o kai kiek pravėsta - supjaustome ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Laukiate svečių? Paruoškite jiems šį užkandį (2)

Užgriuvo svečiai? Labai greitai pagaminamas, bet labai skanus užkandis pakerės ne vieno svečio širdį.

Benedikto kiaušinis su skaniuoju sumuštiniu

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, patiektą ant skanaus sumuštinio, pasakoja TAVO VAIKO fotografė Nendrė - Indrė Voicechovičienė.

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (10)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos blynai (1)

Vaikai paprastai mėgsta blynus, tačiau ne visada mėgsta valgyti mėsą. O jeigu pabandžius sujungti tai į vieną ir pagaminti mažųjų pietums ar vakarienei vištienos blynų? Pabandom!