Pagrindinė klaida, kurią daro tėvai, norėdami atpratinti vaiką nuo sauskelnių

Net jeigu norite, kad jūsų vaikas kuo greičiau išmoktų naudotis puoduku, labai svarbu per daug nereikalauti nei iš mažylio, nei iš savęs.

1. Neskubėkite pradėti mokyti sėsti ant puoduko


Kiekvienas vaikas būtinus įgūdžius sėsti ant puoduko vysto individualiai. Dėl šios priežasties negalima kalbėti apie „stebuklingą amžių", kai reikia pradėti tualetinius mokymus. Dauguma tėvų mano, kad jų vaikas emociškai ir fiziškai subręsta sėstis ant puoduko nuo dviejų iki dviejų su puse. Kai kurie vaikai tik sulaukę ketverių metų sugeba suvokti ir įgyvendinti naujas su puoduku susijusias užduotis. Tad jeigu pradėsite to mokyti per anksti, vaikas nesupras, ko norite, ir mokymosi procesas užtruks ilgiau nei tai būtų paprastai.


2. Reikia pasirinkti tinkamą laiką mokymui sėsti ant puoduko


Reiktų gerai pagalvoti, koks laikas geriausiai tinka mokyti vaiką sėstis ant puoduko. Jeigu pradėsite tai netinkamu laiku, pavyzdžiui, prieš pat broliuko ar sesutės gimimą, įtemptos darbo savaitės metu, persikraustymo laikotarpiu ar panašiai, tai gali sutrukdyti sklandžiam mokymuisi ir geriems rezultatams. Mažiems vaikams rutina ir sureguliuota kasdienybė yra alfa ir omega. Netikėti įprastų dalykų pokyčiai mažuosius labai greitai sutrikdo, jie patiria įtampą ir gali netgi atsiliepti jų vystymuisi. Todėl patartina palaukti, kol normalizuosis dienotvarkė ir namuose vėl įsiviešpataus ramybė. Tuomet jau galima iš naujo pradėti mokyti mažąjį sėstis ant puoduko.


3. Jokiu būdu nespauskite mažylio


Didžiausia klaida, kurią galite padaryti mokydami vaiką sėstis ant puoduko – spaudimo darymas. Jeigu jūsų vaikas nerodo susidomėjimo likti sausas, neturėtumėte jo spausti. Gali būti, kad jis dar nepribrendo tam, o nervingumas, kurį jam kels spaudimas, gali papildomai veikti jo šlapimo pūslę. Neretai tai baigiasi noro šlapintis slopinimu ar stabdymu. Leiskite savo vaikui pačiam spręsti, koks tempas yra teisingas. Palaikyti vaiką galite istorijomis ir knygomis su paveiksliukais, kurios vaizduoja mokymąsi sėstis ant puoduko.


4. Patys nepasiduokite spaudimui


Neleiskite, kad pratinant vaiką sėstis ant puoduko jus iš vėžių išmuštų „geranoriški" trečiųjų asmenų patarimai. Tokius pastebėjimus kaip „anksčiau vaikai daug greičiau sėsdavo ant puoduko nei dabar!" turėtumėte ignoruoti, nesvarbu kaip dažnai juos girdite iš savo senelių, uošvių ar šiaip pažįstamų žmonių. Atsiminkite, kad tualetinio mokymo metodai per pastaruosius penkiasdešimt metų labai stipriai pasikeitė. Daug taisyklių šiandien nebegalioja, yra pasenusios ar tiesiog nebelogiškos. Ir net jeigu jums draugas ar pažįstamas žmogus aiškina, kad jo sūnus jau prieš pirmą gimtadienį išmoko naudotis puoduku, nepamirškite, kad jūs turite laikytis savojo plano.


5. Mokydami vaiką sėstis ant puoduko nebauskite jo


Jokiu būdu neturėtumėte bausti vaiko, jeigu jam nepavyksta taip išmokti sėstis ant puoduko, kaip jūs įsivaizduojate. Vaiko barimas, jeigu jis prisišlapina į kelnes arba priešinasi sodinimui ant puoduko, ne tik nepadės, bet netgi duos priešingus rezultatus. Jūsų vaikas dar dažnai vietoj puoduko šlapinsis į kelnes. Nesėkmės yra visiškai normalus dalykas ir tai yra dalis vystymosi. Jeigu dėl to pyksite ant vaiko, jis praras motyvaciją mokytis toliau, taip pat, tai gali pakenkti jo pasitikėjimui savimi. Blogiausiu atveju tai gali baigtis tuo, kad vaikas, bijodamas padaryti kažką negerai, apskritai vengs puoduko. Ši puoduko baimė tam tikromis aplinkybėmis gali būti tokia stipri, kad jūsų vaikas ims malšinti norą šlapintis. Tai taip pat gali sukelti skausmingus šlapinimosi stabdymus.


Taigi, išlikite ramūs ir atsipalaidavę, kai jūsų vaikui nepavyks sėkmingai pasinaudoti puoduku. Nesvarbu, kaip stipriai jus tai erzins, į tokias nesėkmes turite žiūrėti kaip įmanoma pragmatiškiau ir nedaryti iš to tragedijos. Nuimkite šlapius drabužius ir kaip įmanoma ramiau apvilkite naujus. Taip pat ir naktimis tai reiktų padaryti kaip įmanoma greičiau ir be įtampos, kad galėtumėte vaiką vėl paguldyti miegoti.


Net jeigu norite, kad jūsų vaikas kuo greičiau išmoktų naudotis puoduku, labai svarbu per daug nereikalauti nei iš mažylio, nei iš savęs. Perdėtas skubėjimas nepadės greičiau atsisakyti sauskelnių, netgi priešingai, vaikas prie puoduko dėl to gali priprasti daug vėliau nei tikimasi. Neabejokite, kad apsiginklavus kantrybe ir supratimu ir jūsų atžala sėkmingai išmoks sėstis ant puoduko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis