Pirmieji vaiko metai: svarbiausi raidos požymiai kiekvieną mėnesį

Nors pirmaisiais savo gyvenimo metais vaikas atrodo labai gležnas, o atsiranda ir manančių, kad šiuo periodu jis tik valgo bei miega, tačiau kūdikių raidos specialistai pataria atidžiai stebėti vaiko reakcijas, stimulus į aplinką, sudaryti jam tinkamas sąlygas vystytis tiek fiziškai, tiek emociškai.

Kokie svarbiausi raidos požymiai kiekvieną kūdikio mėnesį iki jis tampa vaiku (jam sueina vieneri metai)? Kaip tėveliai gali laiku pastebėti tam tikrus sutrikimus ir mažyliui padėti? Kuo suaugusieji gali prisidėti ir kokią aplinką sukurti, kad kūdikiui būtų lengviau mokytis naujų dalykų? Štai kiekvieno mėnesio apžvalga.


1 MĖNUO


Po pirmųjų savo gyvenime savaičių kūdikis paprastai jau spardosi, judina rankytes ir kojytes, gali jas sulenkti bei ištiesti. Sulaukęs mėnesio, paguldytas ant pilvo, šiek tiek sugeba pakelti galvytę, tačiau tik momentiškai ją išlaiko. Svarbu stebėti, kad kūdikis nebūtų suglebęs. Paguldytas ant nugaros, mėnesio laiko kūdikis galvytę suka ne tik į šonus, tačiau sugeba ją trumpai išlaikyti vidurio linijoje. Taip pat ir kumštukai vis labiau atsipalaiduoja. Pradeda formuotis ir socialiniai įgūdžiai – mažylis jau gali jus stebėti. Sakoma, kad būtent 4–5 savaičių mažyliai pirmą kartą tėvams padovanoja šypsenas (specialistai teigia, jog sąmoningas šypsojimasis atsiranda tik maždaug trečią mėnesį).

Kaip šiuo laikotarpiu kūdikį lavinti? Galite jam rodyti ryškų, pavyzdžiui, raudoną daiktą. Tikėtina, kad jis akimis bandys jį sekti. Lovytėje ar ten, kur kūdikis būna paguldytas, iš šonų padėkite juodos ir baltos spalvos paveiksliukų, mažyliams patinka juos stebėti.


2 MĖNUO


Paguldytas ant pilvo, mažylis jau pakelia galvytę, o pakeltas ant rankų, išlaiko ją vienoje plokštumoje su kūnu. Stebėkite, kad jis galvos labai smarkiai neriestų (90 laipsnių kampu), nes tai gali būti padidėjusio tonuso požymis. Labai svarbu pastebėti, kad kūdikis jau reaguoja į garsus ir žmonių balsus, juos seka žvilgsniu. Jį sudominti turėtų įvairūs grojantys ar visokius garsus skleidžiantys žaislai. Galite pastebėti, kad statomas kūdikis vis mažiau žingsniuoja, tačiau tai patikrins ir mažylį prižiūrinti gydytoja. Ar pastebėjote, kad vaikas jau atrado savo burną ir į ją vis dažniau kišasi kumščius? Tai visiškai normalu. Galite jam į rankas duoti kramtuką ar barškutį.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Kuo daugiau su juo bendraukite, kalbėkite, jam dainuokite ar niūniuokite lopšines. Pastebėsite, kaip ir jis vis daugiau „guguos" ir įsitrauks į pokalbį. Šiam laikotarpiui itin būdingas ilgas balsių tarimas „aaa", „eee", „uuu" ir pan.


3 MĖNUO


Svarbiausias pasiekimas, atsiradęs po trečiojo mėnesio – kūdikis tvirtai laiko galvytę apie minutę. Šiuo laikotarpiu būtina mažyliui suteikti galimybę kuo daugiau „sportuoti" – guldykite jį ant pilvuko, kad tvirtėtų jo raumenys. Įgimta atsispyrimo ir žingsniavimo reakcija jau turėtų būti išnykusi, todėl, kūdikį pastačius, jo kojos lenkiasi. Tokio amžiaus mažylis jau gerai sekioja jūsų rodomus daiktus, taip pat jį pradeda dominti įvairūs ryškūs daiktai, žaislai. Stebėkite, ar jo delniukai jau labiau atsipalaidavę, jis jų nuolat nelaiko sugniaužtų. Didėja ir garsų, kuriuos skleidžia pats vaikas, diapazonas: nuo „gugavimo" iki džiaugsmingo šūkavimo ar kažko panašaus į juoką.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Vietose, kur jis guli, pakabinkite jo dėmesį patrauksiančių žaislų. Kai jis „sportuoja" ant pilvuko – priešais padėkite įdomių daiktų, kad jam būtų stimulas kelti galvą. Nepamirškite daug bendrauti ir kalbėtis, pabandykite vaiką prajuokinti įvairiomis grimasomis ar netikėtais garsais.


4 MĖNUO


Jūsų kūdikis labai greitai stiprėja ir didėja jo fizinės galimybės. Paguldytas ant pilvo, jis imituoja plaukimo veiksmus, tvirtai išlaiko 90 laipsnių kampu pakeltą galvą ir gali net pradėti verstis į vieną ar kitą pusę. Kai kurie, kai juos stato, jau remiasi kojomis. Tokio amžiaus mažylis sparčiai demonstruoja savo socialinius įgūdžius. Jis atsako įvairiais garsais į suaugusiųjų balsą, motyvuotai griebia vieną ar kitą daiktą, netgi gali rinktis iš dviejų jūsų rodomų žaislų. Jo žodyne atsiranda vis daugiau naujų garsų, kurie neretai virsta tėveliams itin mielu krykštavimu. Šiuo laikotarpiu turite pastebėti, kad mažylis jau gerai atpažįsta jam artimus žmones, jų veidus ir kiek atsargiai reaguoja į svetimus. Taip pat – jis pradeda domėtis savo atvaizdu veidrodyje, aktyviai pažįsta savo kūno dalis.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Žaiskite kuo daugiau garsų ir dainavimo-lytėjimo žaidimų. Tam puikiai tinka delniuko mankšta, pirštukų dainelės, masažas su pakutenimais ir kūno dalių įvardijimu.


5 MĖNUO


Šiuo laikotarpiu pastebėsite, koks kūdikis judrus ir nekantrus. Jam labai norisi kuo greičiau pažinti pasaulį, judėti, spurdėti. Tai labai gerai matosi, kai jį paguldote ant pilvuko: kelia rankas, krūtinę, energingai „plaukia", kartais gali ir apsiversti nuo pilvo ant nugaros, pasiremdamas ranka. Taip pat – jis sąmoningai siekia jam patinkančių daiktų, išmoksta rinktis ir reikalauti. Kai kurie penkių mėnesių kūdikiai jau noriai sėdasi, stengiasi kuo ilgiau išsilaikyti tokioje padėtyje. Žaidimai su mažyliu tampa vis aktyvesni. Jis ne tik kišasi kojas ir rankas į burną, tačiau ten keliauja ir visi kiti, jį dominantys, daiktai. Būkite budrūs, kad vaiką supanti aplinka būtų jam saugi ir į rankas nepatektų pavojingi daiktai. Penkių mėnesių kūdikio kalba tampa dar įvairesnė ir spalvingesnė – jis čiauška, atkartoja suaugusiųjų grimasas ar skleidžiamus garsus, vis dažniau vienas „plepa" su savimi.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Mažyliui vis įdomesnė tampa jį supanti aplinka, todėl pats metas vežimėlį su lopšiu pakeisti į sportinuką (įvertinus kūdikio gebėjimą sėdėti), kuriame galima dairytis, stebėti pro šalį einančius žmones, gyvūnus, gamtą. Pasivaikščiojimų metu kuo daugiau kalbėkite ir pasakokite, kas jus supa, parodykite įvairius objektus.


6 MĖNUO


Šis laikotarpis labai svarbus ne tik pačiam kūdikiui, kuris supranta, kad pasaulis jam tampa vis lengviau pažįstamas, paragaujamas, paliečiamas, tačiau ir tėveliams – jiems reikia tapti itin budriems bei priimti naujus iššūkiu, pavyzdžiui, primaitinimą. Paguldytas ant pilvo mažylis jau puikiai laikosi abiem rankomis, kartais net sugeba viena jų pagriebti norimą daiktą, vis aktyviau stumiasi į priekį, kas panašėja į šliaužimą. Šešių mėnesių kūdikis jau vartosi nuo pilvo ant nugaros ir atvirkščiai, jei to nedaro – pasitarkite su šeimos gydytoju, gal jam reikalingos mankštos ar masažai. Kai kurie šešių mėnesių vaikai jau puikiai sėdi, kiti – dar tik mokosi, bando. Stebėkite, kaip vaikas elgiasi su jam duodamais daiktais ir žaislais. Jis turėtų drąsiai, motyvuotai visu delnu imti tai, kas jam įdomu. Taip pat – daugelis mažylių jau sugeba iš vienos rankos į kitą perimti žaislus.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Skatinkite jį judėti, bandykite sudominti įvairiais čiužančiais, garsus skleidžiančiais žaislai. Kuo daugiau kalbėkitės su vaiku, pasakokite jam kiekvieną savo veiksmą, neužmirškite, kad jis socialiai jau aktyvus žmogus, todėl bandykite jį prajuokinti. Jei mažyliui sunkiai sekasi sėdėti, galite kasdien atlikti pratimus, stiprinančius jo raumenis.


7 MĖNUO


Kūdikis jau turėtų verstis nuo nugaros ant pilvo – tai labai svarbus jos fizinės raidos pasiekimas. Prilaikant kojas, mažylis jau griebia už jūsų rankos ir bando sėstis. Daugelis septynių mėnesių kūdikių jau gerai sėdi, tačiau nereikia išsigąsti, jei jam dar tai nesiseka. Pastatytas – spyruokliuoja kojomis. Ši mankštelė jam labai naudinga. Svarbus naujas etapas – valgymas. Kūdikis jau pažįsta, kas yra maistas, jį ryja. Vis dažniau jam į rankas duokite šaukštelį, tai ne tik labai naudinga jo smulkiosios motorikos lavinimui, tačiau ir pamažu formuoja teisingus valgymo įpročius. Pastebėsite, kad jūsų vaiko kalba vis panašėja ne tik į garsus, tačiau ir skiemenis ar ne žodžius. Galite išgirsti pavienių „ma-ma", „te-te".


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Žaiskite su juo kuo daugiau tokių žaidimų kaip „ku-kū". Taip pat rinkitės veiklas, skatinančias smulkiosios motorikos raidą. Pavyzdžiui, duokite skirtingus lytėjimo pojūčius sukeliančių daiktų: kankorėžį, kempinėlę, medžiagos skiautę, medžio žievės, folijos, čiužančio popieriaus ir pan. Kūdikiui bus labai smagu tyrinėti, pažinti, džiaugtis naujai atrastais garsais, kuriuos skleidžia šie daiktai.


8 MĖNUO


Šį mėnesį visi gebėjimai įgauna pagreitį. Vaikas vis lengviau, pagriebęs už jūsų pirštų, atsisėda. Gulėdamas ant pilvo – aktyviai „plaukia", juda. Įvairūs daiktai jam tampa tik dar lengviau pasiekiami, nes jo reakcija greitėja. Šiuo laikotarpiu tėveliai turėtų pasirūpinti, kad namuose neliktų daiktų, kuriuos mažylis lengvai galėtų ant savęs užsiversti, pavyzdžiui, sunkių gėlių vazonų. Suteikite mažyliui kuo daugiau galimybių būti savarankiškam. Tai itin palanku valgymo metu. Duokite jam šaukštelį, leiskite pačiam į rankas imti gertuvėlę. Nors netvarkos namuose bus tikrai daug, tačiau kūdikio raidai tai labai naudinga.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Galite pradėti rūšiavimo ir dėliojimo žaidimus. Tam naudokite tiek buityje randamus daiktus – dėžes, dėžutes, buteliukus, sagas, šiaudelius, makaronus, akmenėlius, kaštonus (tik įsitikinkite jų saugumu ir stebėkite, kad mažylis neužspringtų), tiek specialius žaislus. Šiuo laikotarpiu kūdikis pradės aktyviai domėtis televizorių ir telefonų ekranais, tačiau verčiau nuo jų susilaikyti ir jo dėmesį nukreipti į spalvotas knygeles.


9 MĖNUO


Sulaukę devynių mėnesių, daugelis kūdikių jau ne tik šliaužia, tačiau ir ropoja. Su šiuo etapu į namus atkeliauja daugiau chaoso ir netvarkos, bet, tuo pačiu – su mažyliu galite žaisti daugiau įvairesnių žaidimų. Kūdikis taip pat jau tvirtai sėdi. Svarbūs pasikeitimai įvyksta ir stovėjimo raidoje – mažylis, suaugusiųjų prilaikomas, jau gali tokioje padėtyje išbūti apie pusę minutės su tvirtai į žemę įremtomis pėdutėmis. Vis labiau ryškėja vaiko charakterio bruožai, jis jau puikiai pažįsta svetimus žmones ir atitinkamai į juos reaguoja, stiprėja prieraišumas artimiesiems. Dideliais šuoliais tobulėja ir kalba – skiemenavimas vis panašėja į pirmuosius žodžius.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Kuo daugiau su juo žaiskite grindų lygmenyje: kartu ropokite, pasigaminkite tunelius iš kėdžių ar dėžių. Taip pat leiskite kūdikio rankoms kuo daugiau dirbti – nebemaitinkite vaiko, tegul jis tai daro šaukšteliu ar pirštais, tačiau pats.


10 MĖNUO


Atsiminkite, kad šiuo laikotarpiu kai kurie kūdikių pasiekimai gali skirtis. Nors daugelis jau puikiai ropoja, tačiau būna vaikučių, kurie tiek ropoti, tiek vaikščioti pradeda vėliau. Normalu, kad devynių mėnesių kūdikis jau kimbasi į baldus, stojasi ir, pasiremdamas į daiktus, juda. Šiuo laikotarpiu atsiranda ir kitas svarbus pasiekimas – „pincetinis" daiktų ėmimas smiliumi bei nykščiu. Būtent šiuo laikotarpiu galite į savo dienos veiklą įtraukti rūšiavimo žaidimus su kruopomis, makaronais ar pupelėmis (aišku, būtina kūdikį stebėti ir kartu su juo užsiimti šiomis veiklomis). Tokio amžiaus vaikas tampa pašnekovu, jis ne tik pradeda suprasti, ką jūs sakote, tačiau ir vis aktyviau atkartoja mamos tariamus garsus, skiemenis.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Pasirūpinkite, kad jūsų vaiką namuose suptų kuo daugiau įdomių daiktų, neapsiribokite tik žaislais, tegul jis atranda puodus, krausto drabužių stalčius, dėlioja šiaudelius ir t.t. Tokio amžiaus mažyliai pamažu pradeda atpažinti ir skirti jiems artimus žmones, todėl namuose galite pasidaryti nuotraukų žaidimą.


11 MĖNUO


Kai kurie kūdikiai, laikydamiesi už suaugusiojo rankos, jau eina. Taip jie mokosi žengti pėda po pėdos, teisingai dėlioti kojas. Tokia mankšta mažyliui labai naudinga. Kitas būdas mokytis vaikščioti – stumdukai, į kuriuos atsirėmęs vaikas taip pat mokosi pamažu judėti į priekį. Šiuo laikotarpiu labai tobulėja ir vaiko smulkiosios motorikos įgūdžiai, jam vis lengviau pavyksta pagriebti net labai smulkius daiktus, jis puikiai į rankas ima maisto produktus, pavyzdžiui, gabalėlį banano laiko ir valgo, pats sugeba išlaikyti ir teisingai panaudoti gertuvėlę. Vienuolikos mėnesių kūdikis jau puikiai supranta, ką jūs sakote, reaguoja į sudrausminimą ar pagyrimą. Muzikos garsai jį kviečia šokti, o tėčio ar mamos balsas priverčia nusišypsoti.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Namuose ant sienų pakabinkite įvairiausių įdomių daiktų ar tiesiog paveikslėlių – tai bus stimulas vaikui stotis ir savarankiškai judėti.


12 MĖNUO


Štai ir jūsų kūdikis žengia pirmuosius žingsnius į vaikystę. Dabar jo pasiekimai ir raida vystysis dar greičiau ir jums labiau pastebimai. Tai itin išryškės, kai pasyvusis žodynas virs aktyviuoju. Normalu, kad vienerių sulaukęs mažylis jau taria bent kelis paprastus žodžius (pavyzdžiui: „mama", „tete", „baba", „mano" ir t.t.). Tokio amžiaus mažylis jau fiziškai gana stiprus. Jis puikiai sėdi. Daugelis jau ir vaikšto arba jau stojasi bei bando eiti. Turėtumėte pastebėti, kad kūdikis jau supranta jūsų kvietimą ateiti ar tikslingai reaguoja į kitus jam pažįstamus pasakymus. Pavyzdžiui, jei sakote, kad „eikime į lauką", jis keliauja prie durų.


Kaip šiuo laikotarpiu lavinti kūdikį? Suteikite jam galimybę pažinti kuo daugiau lavinamųjų žaislų. Kartu statykite ir griaukite bokštus, dėliokite kaladėles, verkite žiedus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis