7 frazės, kurias mylintys tėvai turėtų sakyti kasdien

Kaip rodo patirtis, vaikus peikiame ir barame dažniau, negu juos drąsiname ar skatiname. Kaip tą padaryti? Jūsų dėmesiui – 7 pozityvios frazės, kurias vaikams turėtume sakyti kuo dažniau.

1. „Aš tavim tikiu"


Viena moteris pasidalijo savo įžvalgomis šiuo klausimu. Savo trimečiui ji sakydavo: „Aš tavimi tikiu." Ir vieną dieną šis tikėjimas grįžo jai kaip bumerangas. Moteris ilgai negalėjo rasti buto raktų. Nusivylusi ji klestelėjo ant sofos, nes, kaip jai atrodė, jau išieškojo visus namų kampus. Staiga ji pajuto, kaip kažkas tampo už kelnių klešnės: „Mamyte, aš žinau, kad sugebėsi rasti raktus. Aš tikiu tavim!" Šie žodžiai moteriai praktiškai suteikė antrą kvėpavimą. Ji atstūmė komodą nuo sienos ir rado raktus. Taigi, frazė „Aš tavim tikiu" tikrai turi motyvavimo galią.


2. „Niekada nepasiduok"


Šia fraze galima palaikyti vaiką, pasakant ją šiek tiek žaismingu tonu, paskatinti vaiką rasti išeitį iš konkrečios situacijos. Kaip pavyzdį ir vėl galima paminėti moterį ir jos 3 m. sūnų. Jiems kartu dėliojant dėlionę, berniukas atkakliai mėgino įsprausti vieną dėlionės detalę ten, kur ji netiko. Vaikas net kartojo: „Niekaip nepavyksta, niekaip nepavyksta." Mama tokiu atveju turėtų sakyti: „Taip, tu nepasiduodi, tačiau galbūt dabar tu kažką darai neteisingai. Tokiu atveju tau reikėtų sustoti, apgalvoti tai, ką darai, ir sugalvoti naują veiksmų planą. Jei niekas nesikeičia, nepaisant visų tavo pastangų, tau reikėtų rasti naują kelią - sugalvok naują strategiją, kad pasiektum norimą rezultatą." Vaikui reikia paaiškinti, kad nepasiduoti yra svarbu, bet kartais reikia keisti taktiką.


3. „Mokomės iš klaidų"


Vaikas turėtų suprasti, kad sunkumai ir klaidos - normalu. Pamėginkite jį išmokyti nesijaudinti dėl neesminių dalykų. Svarbu jam tai priminti ne tik po to, kai patiria nesėkmę, bet ir prieš svarbius gyvenimo įvykius. Tai jį padrąsins.


4. „Kiekvienas profesionalas kažkada buvo mokinys, kaip tu dabar"


Labai svarbu vis priminti vaikui, kad kiekvienas sėkmingas žmogus, kuris yra kažko pasiekęs, gyvenimo pradžioje toks nebuvo. Lai vaikas auga suvokdamas, kad klysti yra normalu. Pralaimėti - taip pat normalu. Kovoti - normalu. Vaikas turi suprasti, kad tai tik tiltas, padedantis įveikti kliūtis ir pasiekti savo tikslą. Leiskite vaikui suprasti, kad atkaklumas ir pastangos siekiant tikslo yra daug svarbiau nei tobulumas.


5. „Pralaimėjimas – pamoka"


Kalbėkitės su vaiku apie tai, ką reiškia šis pasakymas. Paaiškinkite, kad jam (jai) svarbu siekti savo tikslo, o kiekvienas išbandymas, kiekviena patirtis yra pamoka, ir kad pralaimėjimas yra galimybė išmokti pamoką ir sugalvoti naują strategiją.


Tačiau nereikėtų rinktis pralaimėjimo. Reikia rinktis norą mokytis, augti, paleisti tai, iš ko mes išaugome, mylėti save už atkaklumą ir tikėti savo jėgomis.


6. „Iš kiekvienos mėlynės ir nubrozdinimo reikia pasimokyti"


Kaskart, kai vaikas padaro kažką ne taip, pakliūna į nemalonią padėtį, paklauskite jo, ko tai jo išmokė, ir kokios patirties jis įgijo. Pasikalbėkite su juo apie tai, paaiškinkite, kad mes visi mokomės iš savo klaidų, įgytų mėlynių ir nubrozdinimų. Išmokykite jį po kiekvienos tokios patirties padaryti išvadas.


7. „Tu saugus, apgaubtas meilės ir rūpesčio"


Prisiminkite savo vaikystę – kada jautėtės saugus ir mylimas? Tokiomis akimirkomis vaikas jaučia ramybę ir harmoniją su savimi ir viskuo, kas jį supa. Labai labai svarbu, kad vaikas augtų atmosferoje, kurioje vyrauja meilė ir rūpestis, kad jis jaustųsi saugus. Tai suteikia pasitikėjimo savimi, suteikia drąsos ir stiprybės. Kiekvieną vakarą guldydami savo atžalą miegoti, priminkite jam: „Tu esi saugus, apgaubtas meilės." Šiuos žodžius tarkite švelniai ir ramiai, kad jie ilgam liktų jo prote, net tada, kai jis jau bus paaugęs, kad galėtų juos prisiminti streso ar nelaimės akivaizdoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis