5 skirtingi mamų tipai: kokia esate jūs

Visos mes esame skirtingos: vienos - griežtesnės, kitos - atlaidesnės. Vienos labiau atsipalaidavusios, kitos - įsitempusios. Sužinokite, į kokius penkis tipus skirstomos jaunos mamos, ir kokiam priklausote jūs.

Hiperglobojanti mama


Dažnai šioms mamoms yra būdingas didelis nerimo jausmas. Jos nepasitiki, baiminasi, bijosi dėl kūdikio nuo pirmų dienų. Bijo, ar jis nepamirš kvėpuoti naktį, ar nepasprings manų koše, ar nesusižeis žengdamas pirmą žingsnį. Šios mamos siekia visais įmanomais būdais apsaugoti vaiką nuo pavojų.


Tokios mamos namuose dažnai vyrauja ideali tvarka ir švara. Viskas yra jos rankose ir kontroliuojama, ir tokios mamos vaikui jau nuo mažų dienų trūksta laisvės.


Ne, ši mama nelinki vaikui blogo, atvirkščiai, linkėdama jam tik geriausio, ji skiria visas jėgas ir laiką jo lavinimui, ugdymui. Tokių mamų vaikai gali būti ramūs ir rimti, paklusnūs namuose ir puikiai besimokantys mokykloje.


Koks pavojus augant su šio tipo mama?


Pernelyg didelis noras globoti ir padaryti viską už vaiką lemia tai, kad vaikas auga tarsi šiltnamyje, o užaugęs gali tapti pasyvus ir nesugebantis kovoti su iškylančiomis problemomis.


Rūpestis vaiku gali peraugti į maniją: tokia mama neleis draugauti su jai nepatinkančiais draugais, ribos vaiko judėjimo laisvę. Mama išrinks vaikui ne tik mokyklą, bet ir universitetą, profesiją, gyvenimo draugą. Šio tipo mama dažnai užaugina infantilius, nesugebančius galvoti savo galva ir priimti sprendimus savarankiškai, žmones.


Patarimas šioms mamoms


Atleiskite „vadeles" ir atsipalaiduokite augindamos vaiką. Leiskite jam pačiam rinktis, įsiklausykite į jo nuomonę, gerbkite vaiko asmenybę.


Nuolat užsiėmusi mama


Vaikas šios mamos vertybių sąraše tikrai nėra pirmoje vietoje, nors kalbėdama su aplinkiniais moteris ir gali teigti, kad „vaikas jai - viskas". Augindama vaikus ši mama nepamiršta kitų gyvenimo dalykų: studijų, pomėgių, draugų, karjeros darymo. Ši mama skiria savo vaikui dėmesio, deja, per mažai.


Skirtingai, negu ką tik prieš tai buvęs tipas, ši mama savo vaikams suteikia visišką veiksmų laisvę. Vaikai turi apsčiai laisvo laiko pasaulio pažinimui. Kadangi mama nuolat užsiėmusi, šis vaikas daug ko išmoksta savarankiškai. Užaugęs toks vaikas mokės spręsti problemas pats, nekvies meistro, kai reiks įkalti vinį, tačiau ir šiuo atveju yra dėl ko sunerimti.


Koks pavojus augant su šio tipo mama?


Vaikas, kuris dažnai būna vienas, ilgainiui ima jaustis vienišas ir niekam nereikalingas. Mama, kuri skiria mažai dėmesio vaikams, nes užsiėmusi kitais reikalais, neturėtų to pamiršti.


Patarimas šioms mamoms


Kruopščiai susiplanuokite dienotvarkę, kad joje liktų pakankamai dėmesio ir vaikams. Nereikia kraštutinumų, taip, jūs turite turėti savo pomėgių ir gimus vaikui, tačiau nei stačia galva pasinerti tik į motinystę, nei strimgalviais bėgti nuo jos, užsiimant kitais reikalais, nėra sveika.


Shutterstock nuotr.



Autoritarinė mama


Šio tipo mamos kažkuo primena hiperglobojančias mamas, tačiau dar blogiau. Šio tipo mama kišasi į visas vaiko gyvenimo sritis, kontroliuoja viską, ką tik įmanoma, kartais - net vaiko mintis. Vaikas auga it narve, iš kurio nėra kelio į laisvę.


Tokios mamos yra apsigimusios manipuliatorės, ypač neblogai joms sekasi manipuliuoti vaiko kaltės jausmu. Autoritarinių mamų vaikai nuolat nepasitiki savimi, yra nesavarankiški ir dažnai užaugę nesugena užmegzti gerų santykių, susikurti sėkmingo asmeninio gyvenimo.


Kartais vaikas gali atvirai konfrontuoti su tokia mama, paaugęs gali netgi bandyti nutraukti ryšius su ja, išeiti iš jos kontrolės lauko, bet ne visada tai pasiseka.


Patarimas šioms mamoms


Atleiskite pančius, kuriais esate suvaržiusi vaiką, leiskite jam įkvėpti gryno oro. Atminkite,kad vaikas - ne jūsų nuosavybė, ir savo gyvenimo kelią jis renkasi pats.


Mama - draugė


Tokia mama pasisako už demokratišką vaiko auklėjimą, kuris remiasi tarpusavio pasitikėjimu ir pagarba. Mama nepakelia balso kalbėdama su vaiku, o jeigu taip kartą atsitiko, būtinai atsiprašo ir paaiškina, kodėl yra blogai nusiteikusi.


Tokia mama neslepia esanti savo vaikams draugė: pasakoja jiems savo pačias slapčiausias mintis, kalbasi su vaikais apie jų pirmąsias meiles.


Augti su tokia mama vaikui komfortiška, tačiau ir čia yra tam tikrų povandeninių srovių. Pavyzdžiui, itin atsainus požiūris į vaiko auklėjimo ir visiško autoriteto namuose nebuvimas. Tada, kai mama paprašys vaiko kažką padaryti (išsivalyti dantis, eiti gulti anksčiau), vaikas ims atsikalbinėti ir manipuliuoti. Vaikas nejučia tokią mamą ima vertinti panašiai kaip savo draugus.


Patarimas šio tipo mamoms


Nustatykite aiškias bendravimo su vaiku ribas ir taisykles, šeimoje laikykitės vieningų auklėjimo taisyklių su vyru, ir prisiminkite, kad ir kokie jūsų būtų draugiški santykiai su vaiku, jūs nesate jo bendraklasė, o esate mama.


Mama - žvaigždė


Ji - šeimos dėmesio centre. Ji yra svarbiausia, gražiausia, protingiausia. Net kai gimsta mažas kūdikėlis, ši nuostata nepasikeičia. Tokiai mamai vaikas - tarsi trofėjus jos pasiekimų kolekcijoje, savotiškas aksesuaras jos ypatingame gyvenime. Ji gali juo pasigirti, pademonstruoti aplinkiniams.


Jos vaikas visada madingai aprengtas, lanko geriausias mokyklėles, būrelius. Tačiau paties vaiko nuomonė tokiai mamai nelabai svarbi. Vaikas tokiai mamai - jos svajonių įgyvendintojas.


Patarimas šio tipo mamoms


Neduokdie, jei vaikas tokiai mamai padarys gėdą, tada - saugokis! Tokioje šeimoje vaikas neturi galimybių skleisti visus savo talentus ir asmenybės bruožus. Jo užduotis - netrukdyti mamai „žibėti".


Šio tipo mamoms reiktų būti labiau savikritiškoms ir daugiau atviroms kitų žmonių požiūriui. Juk kiekvienas vaikas yra asmenybė. Nuo tada, kai jis apsigyvena mamos pilve, o ne tada, kai jam sukanka 18 -a.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis