Trys vitaminingų pusryčių receptai su jaunystės uogomis – pradėkite dieną energingai

Nors pusryčių košei ar glotnučiui gardinti dažniau renkamės vaisius ar medų, verta įsiberti uogų – šilauogės ne tik skanios, bet ir itin naudingos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis lėtinius uždegimus ar vėžinius procesus žmogaus organizme. 

Grožiui, sveikatai ir gerai nuotaikai


Nors šilauogės Lietuvoje pradėtos auginti palyginti neseniai, tačiau jų prekybos centruose galima rasti visais metų laikais, tad bent trupučiu uogų verta praturtinti savo mitybą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, atkreipti dėmesį į šilauoges turėtų  kontroliuojantys savo kūno masę, jos tinka ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus. „Šilauogėse yra betakarotenoidų, B grupės, taip pat A, C ir E vitaminų, organizmui naudingų antioksidantų. Jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – slopina lėtinius uždegimus, vėžinius procesus žmogaus organizme, saugo nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Šilauogėse gausu seleno, cinko, mangano, geležies, taip pat betakarotenų (ypač tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas).“


Dėl puikių savo savybių šilauogės priskiriamos prie supermaisto ir vadinamos XXI amžiaus „jaunystės uoga“. Gydytoja dietologė atskleidžia dar vieną naudingą šilauogių ypatybę – jos gerina nuotaiką: „Taip yra todėl, nes šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Tad nepamirškite paįvairinti savo mitybos šilauogėmis: dėl sukauptų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus“, – teigia dr. E. Gavelienė.


Pernakt brinkinta avižinė košė su šilauogėmis


RECEPTAS 


Patiekalui reikės:

120 g šilauogių;

150 ml pieno arba augalinio gėrimo;

1 šaukšto klevų sirupo;

50 g avižinių dribsnių;

1 šaukštelio ispaninių šalavijų sėklų. 


Kaip gaminti:

  1. Pusę avižinių dribsnių sumaišykite su šalavijų sėklomis ir suberkite į stiklainį.
  2. Viršuje užberkite pusę uogų.
  3. Vėl berkite sluoksnį avižinių dribsnių ir šalavijų sėklų mišinio.
  4. Užberkite likusias uogas.
  5. Užpilkite klevų sirupu ir tada pienu.
  6. Stiklainį užsukite ir palikite nakčiai bent 5 valandoms šaldytuve.


Šaldytų uogų glotnutis su bananais


RECEPTAS


Patiekalui reikės:

200 g šaldytų šilauogių;

1 vnt. banano;

2 vnt. mandarinų;

2 šaukštų klevų sirupo;

2 šaukštelių acai uogų miltelių;

2 šaukštelių cinamono;

200 ml sojų arba migdolų gėrimo.


Kaip gaminti:

  1. Bananą ir mandarinus nulupkite, bananą supjaustykite, atskirkite mandarinų skilteles. Sutrinkite visus ingredientus elektriniu trintuvu iki vientisos masės.


Pieno kokteilis su šilauogėmis


RECEPTAS


Kokteiliui reikės:

100 g šilauogių;

2 šaukštų medaus arba klevų sirupo;

2 šaukštelių vanilės ekstrakto;

200 ml pieno.


Kaip gaminti:

  1. Suplakite visus ingredientus kokteilinėje. Toks kokteilis gali būti ir popietės desertas – tereikės į kokteilinę dar pridėti 2–3 šaukštus vanilinių ledų.


Skanaus!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis