Dienos receptas: skrebučiai su melionu

Smagu pasigaminti kitokių, netradicinių patiekalų, kurie gali nustebinti visą susibūrimo kompaniją, tad net ir geltonuosius melionus galime panaudoti tiek salotoms, tiek įdomesniems desertams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad melionuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralų, vitaminų, juose nedaug kalorijų, todėl šiais vaisiais naudinga praturtinti racioną. 

Sveikatai palanku melionus valgyti ne vienus 


Kartais privengiama valgyti geltonųjų melionų dėl jų saldumo, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors jie ir turi kiek aukštesnį glikeminį indeksą (tai reiškia, kad yra greitai virškinami ir žaibiškai didina cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje), tačiau tą cukraus lygio kilstelėjimą galima sulėtinti: „Tereikia geltonuosius melionus patiekti su sūriu, varške, jogurtu ar gabalėliu kumpio. Šie vaisiai nėra kaloringi – 100 gramų meliono yra vos apie 30 kalorijų. Juose randama mums naudingų mikroelementų: geležies, magnio, natrio ir šiek tiek kalio, taip pat – B grupės vitaminų, vitaminų C ir A".


Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį į tai, kad melionus saikingiau vartoti turėtų sergantys cukriniu diabetu arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, o kitus šie vaisiai puikiai atgaivins bei organizme palaikys reikiamą skysčių balansą: „Geltonieji melionai, kaip ir arbūzai, žmogaus organizmui naudingi ir dėl skysčių, todėl jie puikiai tinka skanauti šiltesniuoju metu. Šie vaisiai puikiai praturtina kasdienę mitybą, tad jais reikėtų paįvairinti vaisių meniu," – pataria ji. 


Skrebučiai su melionu ir sūriais 


Patiekalui reikės: 

  • 400 g geltono meliono gabalėlių;
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 16 bagetės riekelių;
  • 225 g rikotos;
  • 30 g tarkuoto parmezano tipo sūrio;
  • 30 g skrudintų sūdytų pistacijų;
  • 20 g lapelių;
  • druskos, pipirų – pagal skonį. 


Kaip gaminti:  

  1. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros. Dubenyje sumaišykite meliono gabalėlius su 1 šaukštu aliejaus, druska ir pipirais. Suverkite juos ant pamirkytų vandenyje bambukinių iešmelių ir kepkite 4 min., retkarčiais apversdami. Bagetės riekes patepkite likusiu aliejumi ir pakepkite po 2 min. iš kiekvienos pusės.
  2. Tuomet nedideliame dubenėlyje sumaišykite rikotą ir parmezano sūrį. Smulkiai sukapokite pistacijas.
  3. Nuo iešmelių nuimkite melionų gabalėlius ir juos supjaustykite. Rikotos mišinį užtepkite ant bagetės riekelių ir uždėkite po meliono gabalėlį. Papuoškite pistacijomis ir mėtomis.


Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis