Dienos receptas: kai tingisi ruošti vakarienę - desertinė šalta daniška sriuba

Tradicinė danų mėgstama sriuba šiltuoju metų laiku valgoma kaip desertas po pietų ar skanaujamas vietoj vakarienės – būtinai su mažais biskvitiniais sausainėliais „Kammerjunker“ ir braškėmis: toks patiekalas gaivus ir pigus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į racioną įtrauktos braškės  suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, jos nėra kaloringos. 

Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose


Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, braškės ne tik vienos skaniausių ir populiariausių lietuviškų uogų – jos itin vertingos dėl polifenolių: tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. „Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folatų ir kitų B grupės vitaminų. Nors daugeliui žmonių atrodo, kad didžiausias vitamino C šaltinis yra citrusiniai vaisiai, bet iš tikrųjų braškėse šio vitamino yra daugiau.“


Gydytoja dietologė pažymi, kad pasaulyje atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. „Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą. Tačiau bet kokios vertingos uogos tikrai nėra vaistų pakaitalas, nors yra naudingos, praturtina ir paįvairina kasdienę mitybą.“ 


Pirmąsias braškes, jų pasiilgę, skanaujame vienas, o vėliau panaudojame daugybei patiekalų: jos puikiai tinka nekeptiems desertams, salotoms, pagardams, netgi karštiems patiekalams. „Braškės naudingiausios termiškai neapdorotos, tad gali būti dažniau dedamos į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas ar valgomos su natūraliu jogurtu, bet labiausiai jos tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams,“ – sako dr. E. Gavelienė.


Šalta sriuba „Koldskål“ su braškėmis


Patiekalui reikės:


1 l jogurto;

1 l pasukų / kefyro;

4 vnt. kiaušinių trynių;

3 v. š. cukraus;

1 vnt. vanilės ankšties;

šiek tiek braškių ir biskvitinių sausainių;

1 v. š. citrinos sulčių.


Gaminimo eiga: 

  1. Kiaušinių trynius su 2 v. š. cukraus išplakite iki šviesios ir purios masės.
  2. Iš vanilės ankšties iškrapštykite sėklas ir sumaišykite jas su 1 v. š. cukraus. Įmaišykite jas į trynių masę, dalimis supilkite jogurtą, vis paplakite.
  3. Galiausiai supilkite kefyrą arba pasukas ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite citrinos sultimis.
  4. Sriubą laikykite šaldytuve. Patiekdami įberkite į kelias dalis supjaustytų braškių ir mažų biskvitinių sausainėlių.


Skanaus!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis