Naudingosios uogos, kurios nepelnytai užmirštamos

Puikiomis miško uogomis bruknėmis gardžiuotis galima visą žiemą, nes surinktas rugpjūčio-spalio mėnesiais galima išsaugoti šviežias iki pavasario (laikant sausai ir vėsiai). Kai kurios bruknių veislės gali augti ir sode.

Bruknėse vitamino C nėra labai daug (100 g turi 15 mg), tačiau kriaušės, slyvos, vynuogės, persikai, bananai vis tiek negali šioms uogoms prilygti.


Bruknėse taip pat gausu ir B grupės vitaminų, vit. P, beta karoteno, yra ir geležies, kalio, kalcio, mangano, fosforo, o gausybe ląstelienos lenkia daugelį uogų. Žinoma, yra ir natūralaus cukraus, pektinų, raugų, organinių rūgščių: citrinos, pieno, obuolių, benzoinės (ši neleidžia uogoms sugesti, užmuša mikrobus, padeda gydyti šlapimo takų ir pūslės uždegimą) bei kt.


Šios uogos reguliuoja druskų apykaitą, mažina kraujospūdį, gydo podagrą, reumatą, tinka sergant diabetu, padeda atsikratyti mažakraujystės. Netinka esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui. Bruknių uogas, sultis ir arbatą tinka gerti peršalus, karščiuojant, o trintas su medumi sergant plaučių tuberkulioze.


Bruknes galima šaldyti arba užpilti vandeniu ir šaldytuve laikyti šviežias, virti uogienes, džemus, sirupus, spausti sultis, gaminti girą, virti kompotą. Vėsokas trintų bruknių gėrimas puikiai malšina troškulį. Mažam vaikui tokio gėrimo arba trintų bruknių reikėtų duoti nepadauginant, nes gali šiek tiek laisvinti vidurius. Uogų galima įberti ruošiant obuolių ar kitų vaisių tyreles. Kol mažylis negali gerai kramtyti, sveikų uogų verčiau neduoti.


Bruknių uogienė


Reikia:


1 kg bruknių,

0,5 kg cukraus,

žiupsnelio trintų citrinos ar apelsino žievelių,

apie 1,5 stiklinės vandens.


Kaip daryti?


Kad suminkštėtų odelė, nuplautas uogas 2-3 min. reikia palaikyti verdančiame vandenyje. Išgrėbti. Išvirti cukraus ir vandens sirupą, nugraibyti putas ir dar šiltu užpilti uogas. Užvirti, nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Dar kartą užvirti. Kai užverda trečią kartą, virti ant mažos ugnies graibstant putas, kol sirupas sutirštėja, o uogos tampa permatomos. Suberti žieveles, supilstyti į švarius, įkaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.


Bruknių pagardas


Reikia:


1 kg bruknių,

0,25-0,5 kg cukraus,

2 kg nuluptų ir supjaustytų kriaušių arba saldžių obuolių, slyvų, apvirtų morkų griežinėlių.


Kaip daryti?


Išvirti bruknių uogienę. Sudėti kriaušes (arba obuolius,slyvas ir t.t.) ir pavirti, kol suminkštės. Tinka valgyti su pyragu, paukštiena.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis