Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

10 maisto produktų, kuriuos valgydami vaikai augs sveiki

Iki šešių mėnesių kūdikiams pakanka mamos pieno ar adaptuoto pieno mišinio, po to į vaiko meniu pamažu įvedamos daržovių, kruopų košės, mėsa, vaisiai ir pieno produktai. Surinkome į vieną vietą 10 maisto produktų, kurie turi daug naudingųjų medžiagų ir tinkami mažyliams.

Mėlynės

Nuostabią mėlyną spalvą šioms uogoms suteikia flavonidai, vadinamieji antocianinai, kurie stiprina regėjimą, turi teigiamos įtakos smegenims ir net šlapimo takams.

Kaip patiekti?

Galite duoti vienų, sutrintų ir atskiestų šaukštu vandens, galima jų įmaišyti į natūralų jogurtą ar grūdų košes.

Shutterstock nuotr.

Šis pieno produktas stiprina imuninę sistemą, yra naudingas smegenų bei širdies veiklai. Jogurtas yra kalcio ir vitamino D šaltinis, jis padeda vystytis sveikiems kaulams ir dantims. Rinkitės jogurtą, kuriame daugiausia gyvųjų kultūrų - jos sureguliuos gerųjų bakterijų kiekį mažylio virškinamajame trakte. Geriausias natūralus jogurtas be priedų, nes jame nėra cukraus ar kitų saldiklių.

Kaip patiekti?

Jogurtą galima pasiūlyti ir vieną, tačiau jei norite įvairovės, galima sumaišyti jogurtą su trintomis uogomis, vaisiais arba sausais dribsniais kūdikiams. O jei norite ypač pamaloninti mažąjį - į jogurtą įpjaustykite mandarino ar banano.

Shutterstock nuotr.

Moliūgas yra vitaminų A ir C šaltinis, jis natūraliai saldus, yra malonios kreminės tekstūros.

Kaip patiekti?

Pusę mažo moliūgo apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir iškepkite orkaitėje. Dar vienas puikus derinys yra virtas moliūgas, sutrintas virta bulve, morka. Apskritai, moliūgas - nereikli daržovė, puikiai tinkanti į kompaniją kitoms, suteikianti patiekalui švelnaus skonio.

Shutterstock nuotr.

Lęšiuose daug baltymų ir ląstelienos, tad jie nepaprastai maistingi. Be to, tai viena iš pigiausių sveiko maisto rūšių, kurią galite nusipirkti.

Kaip patiekti?

Virtus lęšius sutrinkite su virtomis daržovėmis, ryžiais ir prieskoninėmis žolelėmis pagal skonį. Išbandykite baziliką ir raudonėlį, į verdamus lęšius įmeskite lauro lapą - jis labai tinka prie šių ankštinių daržovių. (Prieš trindami lęšius kūdikiui, lauro lapą išimkite).

Shutterstock nuotr.

Žalialapėse daržovėse gausu geležies ir folatų. Geriausiai žinoma žalialapė daržovė yra špinatas, tačiau jų būna ir kitų rūšių, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai ar mangoldai.

Kaip patiekti?

Saują žalialapių daržovių išvirkite garuose ir sutrinkite. Įmaišykite į kūdikių košę, praturtintą geležimi - taip kūdikis gaus dvigubą geležies dozę. Eksperimentuokite su proporcijomis ir stebėkite, kas labiausiai patinka jūsų kūdikiui.

Shutterstock nuotr.

Brokoliuose gausu folatų, ląstelienos ir kalcio, be to, ši daržovė žinoma kaip puiki priešvėžinė priemonė. Brokoliuose yra sieros, todėl jie pasižymi išskirtiniu skoniu ir padeda išplėsti kūdikio skonių diapazoną.

Kaip patiekti?

Išvirkite brokolį garuose, kol jis taps minkštas, supjaustykite žirnio dydžio gabalėliais ir ataušinkite. Garuose virtas brokolis turi mažiau aštrumo. Be to, kai kurios mamos pastebi, kad kūdikiams kažkodėl labiau patinka šalti brokoliai.

Shutterstock nuotr.

Avokaduose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių. Iš tiesų, pagal riebalų sudėtį avokadai primena motinos pieną. Baiminatės, kad kūdikiui nepakenktų riebus maistas? Galite nebijoti. Nesotieji riebalai yra naudingi organizmui, jų reikia formuojantis kūdikių smegenims.

Kaip patiekti?

Sutrintą avokadą sumaišykite su kitu maistu, pavyzdžiui, tepamuoju baltuoju sūriu, obuolių ar žuvies tyrele. Avokadų aptepą galima tepti ant duoniukų. Taip pat galima vaikui galima pasiūlyti pjaustytų avokado riekelių.

Shutterstock nuotr.

Mėsa yra cinko ir geležies šaltinis, todėl tai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų kūdikių mityboje.

Kaip patiekti?

Troškinkite mėsą. Mėsos troškinys yra idealus maistas - lengvai pagaminamas, jį lengva kramtyti, ir jį galima pagaminti įvairiausių skonių. Eksperimentuokite pridėdami įvairių daržovių ir prieskoninių žolelių bei augalų, tokių kaip imbieras ir petražolė. Svarbu mėsą troškinti pakankamai ilgai, kad ji taptų minkšta ir skani ir ją galima būtų supjaustyti mažais gabalėliais.

Shutterstock nuotr.

Džiovintose slyvose daug ląstelienos, todėl jos veiksmingos kovojant su vidurių užkietėjimu, kuris gali kankinti neretą kūdikį pradėjus duoti jam kieto maisto.

Kaip patiekti?

Sutrinkite džiovintas slyvas ir patiekite jas vienas arba sumaišykite su kitu maistu, pavyzdžiui, su grūdų koše. Jos suteikia patiekalams natūralaus saldumo. Jei kūdikiui ypač stiprus vidurių užkietėjimas, galima įmaišyti vieną ar du arbatinius šaukštelius džiovintų slyvų tyrelės į pieno mišinį ar nutrauktą motinos pieną.

Shutterstock nuotr.

Mandarinuose yra daug vitamino C ir antioksidantų, tai puikus maistas, kurį mažieji gali patys valgyti rankomis (jei iki šiol nepastebėjote alergijos citrusiniams vaisiams). Vaikams labai patinka jų skonis ir kvapas.

Kaip patiekti?

Juos itin lengva patiekti - supjaustykite skilteles vieno kąsnio dydžio gabaliukais ir duokite vaikui.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?