10 pasaulio istoriją pakeitusių ankstukų

Apie 5-6 proc. naujagimių Lietuvoje ir visame pasaulyje kasmet gimsta neišnešioti. Tačiau ankstukai medicinos progreso dėka ne tik išgyvena, bet ir pasiekia karjeros aukštumų.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Didžiulį indėlį į žmonijos istoriją įnešę mokslininkai, politikai, menininkai – daug jų gimė neišnešioti, bet galiausiai jie ne tik prisivijo savo bendraamžius, bet ir juos pralenkė. Pateikiame jums 10 žymių ankstukų sąrašą.

10 pasaulio istoriją pakeitusių ankstukų

Izaokas Niutonas

Šis britas yra vienas iš labiausiai įkvepiančių pasaulio mokslininkų. Gimęs I. Niutonas svėrė kiek daugiau nei vieną kilogramą, o daktarai nesitikėjo, jog jis išgyvens ilgiau nei porą valandų. Tačiau I. Niutonas ne tik išgyveno, bet ir pirmasis apibūdino gravitacijos dėsnius bei padėjo pamatus klasikinei mechanikai.

Stevie Wonderis

Šis atlikėjas gimė 34 nėštumo savaitę. S. Wonderis yra laimėjęs 22 „Grammy“ apdovanojimus ir sukūręs daugiau nei 30 hitų. Stevie Wonder tapo aklu vaikystėje dėl neišnešiotų naujagimių retinopatijos, tačiau tai jam nesutrukdė tapti pasaulyje žinoma žvaigžde.

Seras Vinstonas Čerčilis

Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas. Nors buvo gimęs dviem mėnesiais anksčiau. V. Čerčilis išgyveno 91 metus, už savo kalbas laimėjo Nobelio premiją ir suvaidino vieną lemiamų vaidmenų Sąjungininkams laimint II pasaulinį karą.

Albertas Einšteinas

Vokiečių fizikas, Nobelio premijos laureatas, sukūręs bendrąją reliatyvumo teoriją. A. Einšteinas gimė neišnešiotas. Jam gimus, jo motina buvo gąsdinama, kad jos sūnaus galva yra per didelė ir keistos formos. Jo tėvai bijojo ir dėl jo protinio vystymosi – A. Einšteinas negalėjo sklandžiai šnekėti iki devynerių. Tačiau vėliau jis tapo pirmūnu, o dar vėliau įsirašė savo vardą į mokslo istoriją.

Napoleonas Bonapartas

Šis Prancūzijos imperatorius tapo viena žymiausių visų laikų Europos istorinių figūrų ir šventė daugiau karinių pergalių negu Aleksandras Didysis, Hanibalas ir Julijus Cezaris kartu sudėjus. Nors gimė neišnešiotas iš tiesų jis nebuvo žemo ūgio, kaip dažnai tiki žmonės – jo ūgis buvo 168 cm, vidutinis to meto vyrui.

Viktoras Hugo

Jis – vienas žymiausių prancūzų poetų ir novelistų. Nors nėra šimtaprocentinių įrodymų, kad V. Hugo gimė per anksti, tai galima suprasti iš žinių apie jo vaikystę. Jo motiną jį apibūdino kaip „ne didesnį, nei peilis“. Be to, jo karstas buvo užsakytas tuo pačiu metu kaip ir jo lopšys. Taip pat V. Hugo yra sakęs, jog iki 15 mėnesių negalėjo laikyti galvos tiesiai.

Anna Pavlova

Nors maža, bet stipri, ji tapo viena iš garsiausių pasaulyje balerinų. Pamatę, kokia ji yra mažytė ir gležna, tėvai ją pakrikštijo praėjus vos 3 dienoms po gimimo. Kaip artimieji teigia, kūdikystėje daugiausia laiko jį praleido suvyniota į vatą. Tačiau A. Pavlova ne tik išgyveno, bet ir savo šokio judesiais žavėjo viso pasaulio publiką.

Čarlzas Darvinas

Šis britas išgarsėjo dėl savo sukurtos evoliucijos teorijos, iš pagrindų pakeitusios požiūrį į Žemės istoriją. Jis gimė 5 savaitėmis per anksti. Dar Č. Darvinui esant gyvam, daugybei gyvūnų rūšių ir pasaulio vietų buvo duotas jo vardas.

Johnas Keatsas

Šis anglų poetas gimė neišnešiotas. Jo poema „Ruduo“ laikoma viena geriausių anglų kalboje, jis įkvėpė daug kitų poetų ir rašytojų.

Collinas Farrellas

Airių aktorius, dažnai tituluojamas vienu gražiausių vyrų žemėje. Jį išgarsino tokie filmai kaip „Aleksandras“ ar „Nuotykiai Briugėje“. Aktorius gimė neįtikėtinai mažas ir svėrė vos 700 gramų.

O dabar kviečiame atlikti testą ir sužinoti, kuris žymus ankstukas esi tu!

Testą atlikti galite čia: https://apps.facebook.com/fb-quizzes/pfyvjn.

Žymiausius pasaulio ankstukus pristato neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ bei neišnešiotiems kūdikiams skirtas paramos projektas „Ankstukai“. Projektas vyksta rugsėjo 10 d. – lapkričio 10 d. visoje Lietuvoje.

Daugiau informacijos apie paramos projektą „Ankstukai“: www.ankstukai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis