Kurios ligoninės Lietuvoje turi Naujagimiui palankios ligoninės vardą

Naujagimiui palankios ligoninės didelę reikšmę skiria sėkmingai žindymo pradžiai. Kokių reikalavimų turi būti laikomasi, norint gauti Naujagimiui palankios ligoninės vardą ir kodėl verta gimdyti būtent šiose gydymo įstaigose?

Šiais laikais jau bene kiekviena būsima ar esama mama žino – motinos pienas yra geriausias, sveikiausias ir pats naudingiausias maistas, kokį vaikas tik gali gauti. Kūdikių gydytojo ir žindymo specialisto Kazimiero Vitkausko žodžiais – „kūdikio žindymas yra nepakeičiamas kaip motinos meilė". Apie tai daug kalba ir Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) bei UNICEF, skatinančios moteris natūraliai maitinti kūdikius, o gydymo įstaigas – siekti Naujagimiui palankios ligoninės vardo.

Naujagimiui palankios ligoninės Lietuvoje

Kokių reikalavimų turi būti laikomasi, norint gauti Naujagimiui palankios ligoninės vardą? Kodėl verta gimdyti šiose gydymo įstaigose? Kokios ligoninės Lietuvoje turi šį statusą, o kurios dar tik siekia?

PSO ir UNICEF, žindymo skatinimo iniciatyvą pradėjusios 1990-aisiais, suformulavo bei pateikė 10 reikalavimų, kurių turi laikytis ligoninės, turinčios Naujagimiui palankios ligoninės vardą. Lietuvoje šį statusą turi jau 9-ios ligoninės: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos; Kauno klinikinė; P. Mažylio gimdymo namai; Regioninė Telšių; Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika „Krikščioniškieji gimdymo namai"; Respublikinė Panevėžio; Tauragės; Vilkaviškio; Vilniaus gimdymo namai. Dar 12 stacionarinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų įsipareigojo tapti Naujagimiams palankiomis ligoninėmis (iki 2017 metų liepos 3 dienos): Alytaus apskrities S. Kudirkos; Anykščių rajono savivaldybės; Klaipėdos universitetinė; Kretingos rajono savivaldybės Kretingos; Vilniaus universiteto ligoninė Santariškių klinikos; Marijampolės; Mažeikių; Pasvalio; Respublikinė Šiaulių; Ukmergės; Utenos; Visagino ligoninės.

Informacija ir pagalba, kurios sulauksite

Jei esate nėščia ir jau svarstote, kokioje ligoninėje norėtumėte gimdyti, turėtumėte žinoti, kuo ypatingos Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčios gydymo įstaigos. Ši informacija jums padės sumažinti nerimą, kuris aplanko daugelį pirmojo kūdikio laukiančių moterų: kaip reikės savo mažylį maitinti, kokių klaidų nepadaryti dar pirmosiomis dienomis, norint, jog žindymas būtų sklandus.

Pirmiausia, tokiose ligoninėse jūs rasite daug informacijos ir nuostatus, kad jose yra skatinamas natūralus kūdikio maitinimas. Ir tai turi būti ne tik žodinė informacija, pavyzdžiui, gydytojų kalbos, tačiau ir rašytinė. Visas įstaigos personalas turi būti išmokytas, kaip praktiškai jums padėti. Jus prižiūrintys gydytojai ir slaugytojos padės maitinti, parodys, kaip tai daryti taisyklingai, kartu su jumis išspręsti sunkumus, jei jų bus.

Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčiose ligoninėse kūdikiai maitinami tik mamos pienu (jei nėra medicininių priežasčių duoti vaistus ar kitą maistą). Jokio kito maisto ar gėrimų kūdikiui personalas nesiūlys.

Dar vienas svarbus įsipareigojimas, kurio laikosi Naujagimiui palankios ligoninės: visos nėščiosios ar tik pagimdžiusios yra informuojamos, kad motinos pienas – pats naudingiausias ir sveikiausias vaikui, o žindyti gali kiekviena moteris. Taip pat turi įspėti, kad mišiniais ar kitu maistu maitinami kūdikiai dažniau serga, prasčiau auga ir nepajėgia išnaudoti viso savo protinio potencialo. Taigi, net tokiu atveju, jei moteriai itin sunku po gimdymo, ji yra netekusi daug jėgų, o mažylis labai neramus – tokių gydymo įstaigų darbuotojai jus skatins nenuleisti rankų ir stengtis pačiai maitinti.

Dar vienas svarbus įsipareigojimas, kurio laikosi Naujagimiui palankios ligoninės: visos nėščiosios ar tik pagimdžiusios yra informuojamos, kad motinos pienas – pats naudingiausias ir sveikiausias vaikui, o žindyti gali kiekviena moteris.
Vida Press

Sunki žindymo pradžia, kurios ligoninės personalas nepalengvino

Būtent dėl šio punkto neišpildymo daugelis ligoninių Lietuvoje vis dar neturi minėtojo statuso. Prieš metus dukrytės susilaukusi Kristina pasakoja, kad buvo tvirtai apsisprendusi, jog savo naujagimį žindys. Jauna moteris jautėsi tam labai gerai pasiruošusi, nes buvo skaičiusi ne vieną straipsnį bei knygą, lankiusi nėščiųjų kursus, tačiau, gimus dukrytei, viskas nebuvo taip paprasta, kaip ji tikėjosi. „Maniau, kad man nebūtina vykti į stacionarą, turintį Naujagimiui palankios ligoninės statusą, nes žinau, ko noriu ir esu tam labai gerai pasiruošusi. Deja, nemalonumai, susiję su natūraliu maitinimu, prasidėjo tik gimus mažylei. Pirmiausia – ją kažkodėl nusprendė nuprausti bei apvalyti ir tik po gerų 10-ies minučių dėjo man ant krūtinės. Dar labiau nepatiko tai, kad naktimis mažylei primigtinai buvo siūloma duoti pieno mišinio. Mums su vyru nesutikus, buvome išvadinti „natūralistais", drumsčiančiais kitų ligonių ramybę ir badu marinančiais vaiką. Taip mūsų mažylė pirmą ir paskutinį kartą paragavo mišinio, nes, grįžus į namus, laikėmės savo nuostatų ir sėkmingai ją žindau iki dabar", – atvirai savo istorija ir nemalonia patirtimi dalinasi Kristina.

Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčiose ligoninėse kūdikiai maitinami tik mamos pienu (jei nėra medicininių priežasčių duoti vaistus ar kitą maistą). Jokio kito maisto ar gėrimų kūdikiui personalas nesiūlys. Jaunos mamos istorijoje minima ir dar viena sąlyga, kurios turi laikytis šio statuso siekiančios ligoninės. Jose turi būti sudarytos galimybės moteriai padėti kūdikį ant krūtinės iš karto po gimimo, kad jis natūraliai pats atrastų mamos krūtį ir ją pradėtų žįsti.

Jokių „grafikų" ir motinos pieno pakaitalų reklamos

Personalas taip pat turi paaiškinti ir parodyti moteriai, ką ji turi daryti, kad pienas gamintųsi, jei ji yra atskirta nuo kūdikio (pavyzdžiui, jei naujagimis gimė neišnešiotas), ir išmokyti ją rankomis ištraukti pieną. Jei nėra priežasčių, dėl kurių reikėtų vaiką atskirti, jis su mama turėtų būti 24 valandas per parą. Gal vyresnės kartos žmonės ir nustebs, tačiau šiose ligoninėse rekomenduojama nesilaikyti ir jokių „maitinimo grafikų" – kūdikiai turi būti žindomi kada nori ir tiek kartų, kiek nori (tiek dieną, tiek naktį). Kuo dažniau mažylį glausite prie savęs ir maitinsite, tuo greičiau susireguliuos pieno gamyba.

Nors daugelyje ligoninių gimdyvėms įteikiama „Naujagimio dėžutė", kurioje galima rasti pačių įvairiausių daiktų, skirtų mažylio priežiūrai, tačiau dar viena sąlyga, keliama Naujagimiui palankioms ligoninėms, sako, kad „personalas neturi siūlyti čiulptukų, buteliukų, antspenių, o ir jų reklama, nemokami mėginių dalinimai – griežtai draudžiami". Taigi, tokia ligoninė negali gauti dovanų, nemokslinės literatūros, daiktų ar įrangos, pinigų ar paramos iš motinos pieno pakaitalų, buteliukų bei žindukų gamintojų ar tiekėjų.

Neturinti šio statuso – tai nėra „nepalanki" naujagimiui ligoninė

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė mus patikino, kad tai, jog ligoninė dar tik siekia Naujagimiui palankios ligoninės vardo, dar nereiškia, kad ji yra „nepalanki" tik gimusiam kūdikiui ir jo mamai. Tokios gydymo įstaigos tiesiog dar neatitinka vieno ar kelių reikalavimų, keliamų šiam statusui. Kaip pavyzdį, specialistė pateikė punktą „pagalba mama mamai" arba, kitaip tariant, žindančių mamų savitarpio pagalbos grupes, su kuriomis ligoninės turėtų būti sutarusios dėl konsultacijų šeimoms. Išvykstant iš ligoninės, tėvams turėtų būti suteikiami kontaktai sėkmingos žindyvės, kuri, esant poreikiui, paaiškintų ir pamokytų natūraliai maitinti vaiką. Deja, ne visos ligoninės yra užmezgusios bendradarbiavimus su tokiomis grupėmis.

Nors ligoninė, kurią pasirinksite savo kūdikio gimimui, ir gali jums padėti lengviau natūraliai maitinti, tačiau nemažai darbo, noro bei pastangų reikės įdėti ir patiems.
Kartais, kaip teigia Ieva Gudanavičienė, medicinos įstaigų darbuotojams trūksta ir žinių apie natūralų maitinimą, pavyzdžiui, jie nepastebi, kad per trumpas kūdikio liežuvio pasaitėlis, dėl ko jam sudėtinga žįsti ir jis pyksta. Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčių ligoninių darbuotojai tokias situacijas privalo gerai suprasti ir atitinkamai reaguoti – suteikti pagalbą naujagimiui, kad jis galėtų sėkmingai maitintis motinos pienu. Specialistė taip pat pasidžiaugė, kad vis daugiau medicinos darbuotojų ir ligoninių, kuriose gimsta vaikai, supranta ir jauniems tėvams akcentuoja natūralaus maitinimo reikšmę, o tai – svarbus žingsnis į priekį.

Tėvų indėlis ir noras natūraliai maitinti

Nors ligoninė, kurią pasirinksite savo kūdikio gimimui, ir gali jums padėti lengviau natūraliai maitinti, tačiau nemažai darbo, noro bei pastangų reikės įdėti ir patiems. Vyrui – palaikyti, padėti, skatinti ir drąsinti savo vaiko mamą, perimti buities rūpesčius. Moteriai – nenuleisti rankų, nepasiduoti nemaloniems pojūčiams, kurių gali būti pradžioje (pavyzdžiui, skausmingos krūtys), ir tikėti, kad pieno yra ir bus tiek, kiek reikia mažyliui.

Kaip teigia daktaras Jane Mortonas, vienas žindymo programos kūrėjų Stanfordo universitete, sėkmingo kūdikio maitinimo ABC (Assistance, Breastmilk, Contact) yra štai tokia: pagalba (padėkite kūdikiui paimti krūtinę ir išmokti žįsti, stebėkite, ar jis tai daro taisyklingai), pienas (nors ir nedideli lašeliai pirmosiomis dienomis – tai jau puiki pradžia), kontaktas (motinos ir vaiko nuoga oda turi kuo daugiau liestis, nes tai skatina pieno gamybą, ramina naujagimį).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis