Neplanuotas vėlyvas nėštumas: kaip nuvyti šalin juodas mintis

Vaikas jau užaugintas, gyvenimas teka sava vaga, ir štai - netikėta žinia apie nėštumą. Keturiasdešimtmetį peržengusi moteris ima natūraliai abejoti, kas dabar bus, ar susitvarkys ji su naujais gyvenimo iššūkiais?

Iš skaitytojos laiško:


„Esu sutrikusi, nes neplanuotai pastojau. Nors jau turiu vieną vaiką ir galiu pasidžiaugti šalia esančiu mylinčiu vyru, visa bėda ta, kad man 42-eji, o mano jau turimas vaikas – dvidešimtmetis vaikinas... Aš lyg ir džiaugiuosi tokiu netikėtumu, bet kartu ir nerimauju. Kaip reikės apie tai pranešti sūnui? Esu pakankamai tikra, kad jo reakcija bus audringa ir jis nelabai apsidžiaugs, kad taps vyresniuoju broliu. Mūsų šeima jau „užaugusi", ir mes esame laisvi - veikiame, ką tik norim ir kada norim. Galim keliauti, galim ilgai vakaroti, galim triukšmauti ir nei vienas nepradeda verkti, kai naktį kažką išgirdęs ima garsiai loti mūsų šuo. O čia staiga viskas pasikeis ir kartu turėsim pasikeisti ir mes visi. Negimdyti aš nė nesvarstau, tik vis pagalvoju ar aš sugebėsiu tinkamai pasirūpinti mažyliu? Tiek metų praėjo po pirmojo vaiko gimimo ir viskas dabar taip pasikeitę, įtariu, kad turėsiu kaip reikiant suktis, kad suspėčiau tiek, kiek šiuolaikinės mamytės“.



Atsako psichologė Karolina Gurskienė.


Jūsų sprendimas, kaip ir požiūris į šį nėštumą – sveikintinas. Jūs nedejuojate ir esate ryžtingai nusiteikusi permainoms – o tai didelis žingsnis sėkmingos motinystės link.


Tikėtina, kad jums gali tekti atlaikyti vyresniojo vaiko skeptiškumą, tačiau tai labai priklauso nuo jūsų pačios ir nuo žinios pateikimo. Apie nėštumą sūnui praneškite labai neatidėliodama, būtų gerai, kad jis tai išgirstų iš jūsų pačios,o ne laukti, kol pats supras.


Kiekvienas nori būti įvertintas, todėl jūsų dėmesys ir asmeniškas nėštumo pristatymas yra svarbus veiksnys. Būkite drąsi, tvirta ir pozityvi – tai jūsų sprendimas, o ne diskusijų objektas, todėl tiesiog ramiai tai praneškite. Nors iš pradžių sūnaus reakcija gali būti visokia, duokite jam laiko. Kaip ir jums, taip ir jam reikia laiko viską suprasti, apgalvoti ir apsiprasti su šia mintimi.


Neišsigąskite ir nenusiminkite, jei sūnus sureaguos abejingai arba ypač priešiškai. Žmonės iš esmės į naujoves yra linkę reaguoti gynybiškai ir priešiškai, todėl tokia jo reakcija būtų tikrai normali ir netgi tikėtina. Dabartinis jūsų darbas – sūnui pranešti apie nėštumą, todėl stenkitės atsiriboti nuo vertinimo, kiek tinkama ar netinkama yra jo reakcija, ir tiesiog mėgaudamasi nėštumu ramiai palaukite.


Nesvarbu, kelintas tai nėštumas ir kiek metų moteriai, kūdikio laukimas visada kelia susirūpinimą ir dvejones. Vėlyva motinystė turi savų privalumų lyginant su jaunų moterų nėštumu.


Psichologiniu požiūriu paprastai ji brandesnė, kantresnė, atsakingesnė. Šiuolaikinės jaunos mamytės išties „sukasi" greitai, tačiau kiek labai jos visko nori, tiek labai ir turi „suktis". Šiuolaikinės mamos veiklios, nes pagreitėjo mūsų gyvenimo tempas. Kitas dalykas, dažniausiai jos dar nestovi tvirtai ant karjeros laiptų, todėl būna priverstos vaiko auginimą derinti su mokslais, beprasidėjusia karjera.


Vėlyva motinystė paprastai reiškia visišką atsidavimą kūdikiui, nes karjera ir pajamos dažniausiai būna jau pakankamai stabilios, todėl visas dėmesys ir mintys atitenka mažyliui. Jums nebūtina įsisukti į tą bėgimo verpetą, kad jaustumėtės viską daranti ir viską suspėjanti. Turėdama mažiau pareigų (darbas, mokslai ir panašiai), turėsite daugiau laiko kokybiškam bendravimui su mažyliu.


Baiminatės, kad viskas dabar labai pasikeitę, tačiau esminiai motinystės principai nepakitę – tai meilė, rūpestis ir priežiūra. Juk su pirmuoju vaiku nemokėjote nieko, tačiau visko išmokote. Kažką teks prisiminti, kažką iš naujo išmoksite. Neužsisėdintys kasdienybėje žmonės yra laimingi, nes gyvenimas – tai judesys ir judėjimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis