Kokioms moterims yra didesnė tikimybė, kad gims dvynukai

Pastaruoju metu netrūksta pranešimų apie tai, kad vieni ar kiti pažįstami susilaukė dvynukų. Tai, kas prieš 50 metų buvo tikrai retenybė, šiandien nutinka vis dažniau ir dažniau.

Šiomis dienomis pasaulio žiniasklaida aptarinėja dviejų žinomų porų nėštumus. Amal ir George Clooney pirmą kartą taps tėvais, ir iš karto dviejų vaikučių! Dvynukų laukiasi ir Beyoncé su Jay Z.

Vaiką planuojanti pora tikriausiai pagalvoja ir apie tai,kas būtų, jei susilauktų dvynukų. Kokia yra tikimybė jų susilaukti?

Štai JAV vienas iš 30 nėštumų yra daugiavaisis. Tokią statistiką pateikė JAV Ligų ir prevencijos centras ("Center for Disease Control and Prevention" (CDC). Palyginimui – 1980 metais dvynukų laukdavosi viena moteris iš 53.

Statistikos duomenimis, nėštumų, kuomet laukiamasi dvynukų, nuo 1980 iki 2013 metų padaugėjo 78 procentais.

Viena svarbiausių priežasčių

Nustatyta, kad tikimybė susilaukti dvynukų moterims didėja su amžiumi. „Kuo vyresnė moteris pastoja, tuo didesnė tikimybė susilaukti dvynių", - sako Dvynių tyrimo programos Kalifornijos universitete vadovė Nancy Segal.

Taip yra todėl, kad vyresnėms moterims, mano tyrėjai, dėl organizme vykstančių hormoninių procesų ciklo metu subręsta ne vienas, o du kiaušinėliai, kuriuos apvaisinus ir atsiranda tikimybė, kad gims dvynukai.

Kadangi paskutiniuoju metu moterys neskuba kurti šeimos ir gimdyti vaikų, o pirmiausia rūpinasi studijomis, karjera bei materialine gerove, nėštumo ir gimdymo amžius natūraliai tampa vėlesnis. To pasekmė – daugiau gimstančių dvynukų.

Manoma, jog maždaug trečdaliui visų gimstančių dvynukų įtakos turi vėlyvas jų motinos nėštumas.

Skaičiuojama, kad moterys, kurios yra vyresnės kaip 40 metų, pagimdo apie 7 procentus dvynukų. Moterų tarp 35 ir 39 metų dvynukų nėštumų procentas yra 5. O štai moterys, kurios pagimdo iki 25 metų, susilaukia vos 2 proc. dvynukų.

Didėjančiam dvynukų nėštumų skaičiui įtakos turi ir nevaisingumo gydymas. Moterys, kurios kreipėsi pagalbos į specialistus dėl nevaisingumo gydymo, taip pat turi didesnę tikimybę susilaukti dvynukų.

Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis