Saldžioji nuodėmė – pyragas su riešutais

Susipažinkite: lengvas, neriebus, greitai paruošiamas ir labai kvapnus riešutinis blondis.
Saldžioji nuodėmė – pyragas su riešutais
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Šį poną drąsiai galite kviestis į kompaniją tiek paprasto šeštadienio vakarą praskaidrinti, tiek vaikų gimtadienio ar kitos šventės stalą papuošti.

Bene vienintelis šio riešutinio pyrago trūkumas (o kas iš mūsų jų neturim?!) - jis labai greitai suvalgomas. Ir ne tik todėl, kad skanus, bet ir dėl to, jog yra gana saikingų išmatavimų.

Todėl, jei laukiate didesnio būrio svečių, riešutinio blondžio verčiau išsyk kepkite dvigubą porciją. Neprapuls.

Reikės:

85 gramų kambario temperatūros sviesto;

140 g rudo cukraus;

3 kiaušinių;

1 šaukštelio maltos vanilės;

150 g miltų;

žiupsnelis druskos;

1 šaukštelis kepimo miltelių;

3/4 stiklinės smulkintų mėgstamų riešutų (graikiškų, lazdyno ar migdolų);

12-16 tos pačios rūšies sveikų riešutų (nebūtinai).

Riešutiniam pyragui naudokite savo mėgstamus riešutus – puikiai tinka tiek migdolai, tiek graikiški ar lazdyno riešutai. Susmulkinti juos lengviausia virtuvės kombaino aštriaisiais peiliais – aš juos susimalu iki maždaug kokoso drožlių rupumo, gal vos smulkiau. Man labai patinka riešutinį blondį pagerinti įdedant šiek tiek sveikų riešutų, kad kiekviename pyrago gabalėlyje jų slėptųsi bent po vieną - tačiau jei valgys maži vaikai, geriau apsiriboti vien maltais riešutais.

Kepame:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Nedidelę, maždaug 20×20 cm kepimo formą (arba nedidelę pailgą kekso formą) šiek tiek patepame riebalais ir išklojame kepimo popieriumi.

2. Sviestą su cukrumi ir malta vanile išplakame iki vientisos, purios masės. Toliau plakant, po vieną pridedame visus kiaušinius.
Kitame inde persijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, išmaišome. Pilame miltų mišinį į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome smulkintus riešutus ir vėl gerai išmaišome.

3. Sukrečiame tešlą į kepimo formą, šaukštu palyginame ir maždaug vienodais atstumais sukaišiojame sveikus riešutus. Kepame apie 30 minučių - ar riešutinis pyragas iškepęs, patikriname įbesdami medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Atvėsiname, supjaustome dailiais gabalėliais ir gardžiuojamės.

Alvilė Rimaitė, www.gimtadieniomuge.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Neatspėsite, iš ko pagaminti šie purūs ir skanūs keksiukai (5)

Nors keksiukai daugeliui asocijuojasi su saldumu ir desertais, yra ir kitokių keksiukų. Šis – būtent toks.

Obuolių pyragas „3 stiklinės" (19)

Traški plutelė ir lengvai pagaminama net pirmokui – tai šio obuolių pyrago skiriamieji bruožai.

Šokoladinis pyragas per 5 minutes (2)

Esu pyragų mėgėja, tačiau parduotuvėse esantys pyragai savo sudėtimi seniai nevilioja.

Kepame tinginių sausainius (4)

Kažkur, kažkada buvusi bendradarbė pasidalino idėja, kaip lengvai ir greitai išsikepti sausainių.

Vienas iš būdų, kad vaikai suvalgytų daugiau daržovių (5)

Su dideliu džiaugsmu kažkurią dieną iš darže rastų gėrybių gaminau spagečius su daržovėmis. Net visiškas mėsaėdis tėtis liko sotus ir patenkintas.

6 gardžiausi mūsų išbandyti obuolių pyragai (4)

Kol obuoliai bumbsi nuo medžių, tol namai kvepia obuolių pyragais. Ar turite savo mėgstamiausią receptą? O gal norite išbandyti naują?

Sveiki ir be galo skanūs avižiniai sausainiai

Pasak mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, jie be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų.

Dar mūsų močiučių mėgtas patiekalas iš obuolių ir varškės (2)

Kepti obuoliai su varške – senas, nesunkiai pagaminamas ir vaikams tinkamas patiekalas.

2 patobulinti varškės apkepai

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, kurio skanauti galima ir pusryčiams, ir vakarienei, ir net pietums. Jūsų dėmesiui – du paskanintų varškės apkepų receptai.

Vienas skaniausių visų laikų obuolių pyragų (20)

Šis obuolių pyragas yra lengvai pagaminamas, skanus, todėl visai gali būti, kad iškepęs nuo stalo dings akimirksniu.

Skanioji agurkų mišrainė žiemai (14)

Gerai užderėjo agurkai? Jūsų dėmesiui – skanios mišrainės žiemai receptas.

Neapsakomo skanumo obuolių pyragas (38)

Šis obuolių pyrago receptas iš pirmo žvilgsnio atrodo keistokas, tačiau jei susiviliosite jį išbandyti, tikrai nenusivilsite.

2 patiekalai iš cukinijų, kuriems pagaminti nereikia daug proto (11)

Prasidėjus cukinijų derliui, visi mes ieškome skanių patiekalų receptų. Šįkart atrinkome du itin paprastus receptus – skanią trintą sriubą bei apkepėlę.

Skanūs ir sveiki keksiukai be miltų, cukraus ir kitų nuodėmių (13)

Grožio konkurse iki prizinės vietos jiems dar toli, bet suvalgyt šitokių, kad ir visą lėkštę – jokia nuodėmė. Be cukraus, be miltų, be riebalų. Tikrai, būna ir taip.

Idealūs blynukai pusryčiams ir vakarienei (1)

Turite maišą obuolių, kurių nespėjate suvalgyti? Iškepkite vaikams skanių blynų su avižomis bei obuoliais.