Saldžioji nuodėmė – pyragas su riešutais

Susipažinkite: lengvas, neriebus, greitai paruošiamas ir labai kvapnus riešutinis blondis.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Šį poną drąsiai galite kviestis į kompaniją tiek paprasto šeštadienio vakarą praskaidrinti, tiek vaikų gimtadienio ar kitos šventės stalą papuošti.

Bene vienintelis šio riešutinio pyrago trūkumas (o kas iš mūsų jų neturim?!) - jis labai greitai suvalgomas. Ir ne tik todėl, kad skanus, bet ir dėl to, jog yra gana saikingų išmatavimų.

Todėl, jei laukiate didesnio būrio svečių, riešutinio blondžio verčiau išsyk kepkite dvigubą porciją. Neprapuls.

Reikės:

85 gramų kambario temperatūros sviesto;

140 g rudo cukraus;

3 kiaušinių;

1 šaukštelio maltos vanilės;

150 g miltų;

žiupsnelis druskos;

1 šaukštelis kepimo miltelių;

3/4 stiklinės smulkintų mėgstamų riešutų (graikiškų, lazdyno ar migdolų);

12-16 tos pačios rūšies sveikų riešutų (nebūtinai).

Riešutiniam pyragui naudokite savo mėgstamus riešutus – puikiai tinka tiek migdolai, tiek graikiški ar lazdyno riešutai. Susmulkinti juos lengviausia virtuvės kombaino aštriaisiais peiliais – aš juos susimalu iki maždaug kokoso drožlių rupumo, gal vos smulkiau. Man labai patinka riešutinį blondį pagerinti įdedant šiek tiek sveikų riešutų, kad kiekviename pyrago gabalėlyje jų slėptųsi bent po vieną - tačiau jei valgys maži vaikai, geriau apsiriboti vien maltais riešutais.

Kepame:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Nedidelę, maždaug 20×20 cm kepimo formą (arba nedidelę pailgą kekso formą) šiek tiek patepame riebalais ir išklojame kepimo popieriumi.

2. Sviestą su cukrumi ir malta vanile išplakame iki vientisos, purios masės. Toliau plakant, po vieną pridedame visus kiaušinius.
Kitame inde persijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, išmaišome. Pilame miltų mišinį į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome smulkintus riešutus ir vėl gerai išmaišome.

3. Sukrečiame tešlą į kepimo formą, šaukštu palyginame ir maždaug vienodais atstumais sukaišiojame sveikus riešutus. Kepame apie 30 minučių - ar riešutinis pyragas iškepęs, patikriname įbesdami medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Atvėsiname, supjaustome dailiais gabalėliais ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Laukiate svečių? Paruoškite jiems šį užkandį (9)

Užgriuvo svečiai? Labai greitai pagaminamas, bet labai skanus užkandis pakerės ne vieno svečio širdį.

Benedikto kiaušinis su skaniuoju sumuštiniu

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, patiektą ant skanaus sumuštinio, pasakoja TAVO VAIKO fotografė Nendrė - Indrė Voicechovičienė.

Kukurūzų košė: skanu ir sveika

Yra šeimų, kuriose nė vienos dienos pradžia neįsivaizduojama be košės. Siūlome jums gardžios kukurūzų košės receptą.

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (10)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.