Saldžioji nuodėmė – pyragas su riešutais

Susipažinkite: lengvas, neriebus, greitai paruošiamas ir labai kvapnus riešutinis blondis.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šį poną drąsiai galite kviestis į kompaniją tiek paprasto šeštadienio vakarą praskaidrinti, tiek vaikų gimtadienio ar kitos šventės stalą papuošti.

Bene vienintelis šio riešutinio pyrago trūkumas (o kas iš mūsų jų neturim?!) - jis labai greitai suvalgomas. Ir ne tik todėl, kad skanus, bet ir dėl to, jog yra gana saikingų išmatavimų.

Todėl, jei laukiate didesnio būrio svečių, riešutinio blondžio verčiau išsyk kepkite dvigubą porciją. Neprapuls.

Reikės:

85 gramų kambario temperatūros sviesto;

140 g rudo cukraus;

3 kiaušinių;

1 šaukštelio maltos vanilės;

150 g miltų;

žiupsnelis druskos;

1 šaukštelis kepimo miltelių;

3/4 stiklinės smulkintų mėgstamų riešutų (graikiškų, lazdyno ar migdolų);

12-16 tos pačios rūšies sveikų riešutų (nebūtinai).

Riešutiniam pyragui naudokite savo mėgstamus riešutus – puikiai tinka tiek migdolai, tiek graikiški ar lazdyno riešutai. Susmulkinti juos lengviausia virtuvės kombaino aštriaisiais peiliais – aš juos susimalu iki maždaug kokoso drožlių rupumo, gal vos smulkiau. Man labai patinka riešutinį blondį pagerinti įdedant šiek tiek sveikų riešutų, kad kiekviename pyrago gabalėlyje jų slėptųsi bent po vieną - tačiau jei valgys maži vaikai, geriau apsiriboti vien maltais riešutais.

Kepame:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Nedidelę, maždaug 20×20 cm kepimo formą (arba nedidelę pailgą kekso formą) šiek tiek patepame riebalais ir išklojame kepimo popieriumi.

2. Sviestą su cukrumi ir malta vanile išplakame iki vientisos, purios masės. Toliau plakant, po vieną pridedame visus kiaušinius.
Kitame inde persijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, išmaišome. Pilame miltų mišinį į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome smulkintus riešutus ir vėl gerai išmaišome.

3. Sukrečiame tešlą į kepimo formą, šaukštu palyginame ir maždaug vienodais atstumais sukaišiojame sveikus riešutus. Kepame apie 30 minučių - ar riešutinis pyragas iškepęs, patikriname įbesdami medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Atvėsiname, supjaustome dailiais gabalėliais ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (5)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (9)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.