Saldžioji nuodėmė – pyragas su riešutais

Susipažinkite: lengvas, neriebus, greitai paruošiamas ir labai kvapnus riešutinis blondis.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šį poną drąsiai galite kviestis į kompaniją tiek paprasto šeštadienio vakarą praskaidrinti, tiek vaikų gimtadienio ar kitos šventės stalą papuošti.

Bene vienintelis šio riešutinio pyrago trūkumas (o kas iš mūsų jų neturim?!) - jis labai greitai suvalgomas. Ir ne tik todėl, kad skanus, bet ir dėl to, jog yra gana saikingų išmatavimų.

Todėl, jei laukiate didesnio būrio svečių, riešutinio blondžio verčiau išsyk kepkite dvigubą porciją. Neprapuls.

Reikės:

85 gramų kambario temperatūros sviesto;

140 g rudo cukraus;

3 kiaušinių;

1 šaukštelio maltos vanilės;

150 g miltų;

žiupsnelis druskos;

1 šaukštelis kepimo miltelių;

3/4 stiklinės smulkintų mėgstamų riešutų (graikiškų, lazdyno ar migdolų);

12-16 tos pačios rūšies sveikų riešutų (nebūtinai).

Riešutiniam pyragui naudokite savo mėgstamus riešutus – puikiai tinka tiek migdolai, tiek graikiški ar lazdyno riešutai. Susmulkinti juos lengviausia virtuvės kombaino aštriaisiais peiliais – aš juos susimalu iki maždaug kokoso drožlių rupumo, gal vos smulkiau. Man labai patinka riešutinį blondį pagerinti įdedant šiek tiek sveikų riešutų, kad kiekviename pyrago gabalėlyje jų slėptųsi bent po vieną - tačiau jei valgys maži vaikai, geriau apsiriboti vien maltais riešutais.

Kepame:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Nedidelę, maždaug 20×20 cm kepimo formą (arba nedidelę pailgą kekso formą) šiek tiek patepame riebalais ir išklojame kepimo popieriumi.

2. Sviestą su cukrumi ir malta vanile išplakame iki vientisos, purios masės. Toliau plakant, po vieną pridedame visus kiaušinius.
Kitame inde persijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, išmaišome. Pilame miltų mišinį į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome smulkintus riešutus ir vėl gerai išmaišome.

3. Sukrečiame tešlą į kepimo formą, šaukštu palyginame ir maždaug vienodais atstumais sukaišiojame sveikus riešutus. Kepame apie 30 minučių - ar riešutinis pyragas iškepęs, patikriname įbesdami medinį pagaliuką - jis turi būti sausas. Atvėsiname, supjaustome dailiais gabalėliais ir gardžiuojamės.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.