Senovinis gardumynas, kuris niekada nepabosta

 (7)
Elektrinėje keptuvėje kepti traškūs naminiai vafliai man yra vienas nostalgiškiausių skanumynų. Mūsų namuose jie būdavo kepami dažnai šventei, dailiai mamos susukami į ragelius ir pripildomi kubeliais pjaustytos želė - kaip mes, vaikai, jų laukdavom!
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Žinoma, gardumynų įvairovė anuomet buvo gerokai labiau ribota, bet, patikėkit, šiuolaikiniams vaikams senieji naminiai vafliukai taip pat labai labai patinka. Patikrinom. Vieną saulėtą sausio dieną, ilgesio puikiesiems vafliams genamas mūsų tėtis atsigabeno į svečius senąją savo vaikystės vaflinę ir ėmėsi darbo. Namai netruko prisipildyti jaukaus kvapo, o aš vos spėjau sukti karštus vafliukus – jie labai greitai kepa. Ir tikrai baisiai skanūs.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Kibinai: gaminame žingsnis po žingsnio
Pyragas greitukas, kuris nustebins ir visko mačiusius

Aš, prisiminimų įkvėpta, vaflius pripildžiau žele (4 vafliams reikia 1 pakelio želė), ją galima maišyti su pjaustytais vaisiais, uogomis, arba vafliukus pripildyti plaktos grietinėlės, rududu, naminių ledų ar šerbeto.

Jei atrodo, jog aptirpę ledai pradės varvėti pro siaurąjį ragelio galą, užkimškite jį vaisiaus gabalėliu, o pačiais ledais pripildykite tik prieš paduodami valgyti. Tačiau, žinoma, galima traškiuosius vaflius skanauti ir paprasčiausiai vienus. Vafliukus galite išsikepti net ir pikantiškus, tačiau turėkit minty, kad negavę cukraus jie kiek įsižeidžia ir nesiduoda susukami, lieka paplotėlio formos.

Apie 20 vaflių reikės:

  • 5 kiaušinių;

  • 140 g cukraus;

  • žiupsnelio druskos;

  • 1 šaukštelio maltos vanilės (nebūtinai);

  • 200 g sviesto;

  • 320 g miltų.

Senovinis gardumynas, kuris niekada nepabosta
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame naminius vaflius:

1. Kiaušinius išplakame kartu su cukrumi, druska ir malta vanile. Supilame ant nedidelės ugnies ištirpintą sviestą, išmaišome.

2. Suberiame miltus ir išmaišome iki vientisos masės.

3. Tešlą pilame samteliu ant gerai įkaitintos ir riebalais kiek pateptos elektrinės vaflinės ir kepame. Iškepusius naminius vaflius iš karto susukame, jei uždelsime jie sukietės ir liks paplotėlio formos

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.