Kodėl juokas toks svarbus vaiko raidai ir lavinimui

Vaikai – mūsų didžiausias džiaugsmas, todėl bene visi tėvai savo mažylius nuo pirmųjų dienų apgaubia meile ir stengiasi kuo daugiau dėmesio skirti jų raidai.

Kai mažyliai pradeda ropoti, žengia dar netvirtus žingsnius ir ištaria pirmuosius žodžius – visa šeima kartu tarsi auga, mokosi bei naujai pažįsta pasaulį. Kasdien 12–36 mėnesių amžiaus mažyliai padaro kažką keisto ir mielo, kas tėvus neretai pralinksmina bei nustebina. Kaip reaguoti į vaiko „pokštus"? Koks mūsų elgesys paskatins ir motyvuos jo raidą? O kas gali išgąsdinti? Kodėl tokie svarbūs pirmieji vaiko humoro jausmo formavimosi požymiai ir kaip į juos reaguoti suaugusiems?

Mažylių realybės suvokimas – kitoks nei suaugusiųjų

Maži vaikai neskiria ribos tarp realybės ir fantazijos, kaip tai supranta suaugę ar vyresnio amžiaus vaikai. Nieko keisto, jei jie visą dieną su savimi nešiojasi mėgstamą žaislą ir savo kalba su juo bendrauja, kalbasi, žaidžia. Taip mažyliai lavina savo komunikacinius įgūdžius, mokosi reikšti emocijas ir užmegzti savo pirmuosius kontaktus su pasauliu.

Vėliau, ikimokyklinio amžiaus vaikai, žaisdami vaidmenų žaidimus, ima skirti santykius su tikrais ir įsivaizduojamais žmonėmis. Tačiau net ir šiuo laikotarpiu visiškai normalu, jei vaikas turi savo susikurtus, fantazijų draugus, įsikūnija į įvairius personažus – taip lavėja jo vaizduotė. Jokiais būdais dėl to jo nepašiepkite ir nedrauskite šių žaidimų. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, ar fantazijos jo kasdienybėje neužgožia realaus pasaulio.

Žaidimai, parodantys veiksmo ir atoveiksmio prasmę

Atrasti, kokios bus įvairių naujai išmoktų veiksmų pasekmės – vienas smagiausių mažylių užsiėmimų. Šis suvokimas labai svarbus ir dėl to, kad vaiką pamažu galima pradėti auklėti. Pavyzdžiui, kad suvoktų kasdienius procesus: griebsi už karšo puodelio – nusideginsi, neužsidėsi kepurės – sušalsi, dėsi kubelius į viršų vieną ant kito – pastatysi bokštą.

Vaikai pasaulį pažįsta su dideliu malonumu ir nuostaba. Jie gali labai įdėmiai, sukoncentruodami dėmesį net kelioms ar keliolikai minučių, stebėti ir stebėtis, kodėl nuo laiptų numestas kamuoliukas bumbsi, arba kodėl iš rankų paleista plunksna sklendžia ore, o kaladėlė – nukrenta ant žemės. Šiuo raidos etapu labai svarbu, kad vaiko aplinkoje būtų tam tikri žaislai, padedantys jam lengviau pažinti pasaulį. Žaisdami su tokiais žaislais kaip, pavyzdžiui, LEGO DUPLO kaladėlės, mažyliai ne tik lavina smulkiąją motoriką, bet ir atranda fizikos dėsnius. Jei vieną kaladėlę uždėsiu ant kitos – jos sukibs, o jei kaladėlę dėsiu aukštyn kojomis – ji nukris. Norėdami, kad mažyliui pažinimas būtų malonus, įtraukiantis ir lengvesnis, tėvai taip pat turi įdėti pastangų. Labai svarbu parodyti, paaiškinti, kartu su vaiku žaisti, eksperimentuoti ir atrasti mus supantį pasaulį.

Gamintojo archyvas

Dėmesį sukoncentruoja gana trumpai

Vaikai gali visa galva pasinerti į sudominusį žaidimą, tačiau kartais taip pat greitai viską meta ir susidomi nauja veikla. Metų–trejų mažyliams būdinga elgtis labai impulsyviai, todėl jų dėmesį lengva patraukti kitu užsiėmimu (iš vienos pusės, tai ir pliusas, nes paprasta vaiką atitraukti nuo kažkokios pavojingos veiklos, neišprovokuojant jo pykčio). Nieko keisto, kad mažylis nauju žaislu ar tėvų parodytu žaidimu domisi tik kelias minutes – dėmesį vienai veiklai sukoncentruoti tik trumpą laiką yra visiškai normalu jų amžiaus raidai. Kaip tėvai gali išnaudoti šią situaciją? Pirmiausia, žaislų nelaikykite vienoje vietoje, retsykiais juos paslėpkite ir po kurio laiko vėl vaikui parodykite. Patikėkite, jis labai džiaugsis – lyg iš naujo juos gavęs dovanų.

Vaiko pasaulis – pilnas malonių atradimų

Įsivaizduokite, kiek emocijų patiria mažylis, pirmą kartą pamatęs katę! Ji turi minkštą kailiuką, kniaukia ir murkia, turi uodegą ir rausvą liežuvį, kuris kyščioja gyvūnėliui laižantis. Pasaulis pilnas stebuklų, kuriuos mažas vaikas kasdien atranda – jis stebisi viskuo, ką naujo išvysta: ar tai būtų pirmasis sniegas, ar mirksinti lemputė, ar spalvingų LEGO kaladėlių rinkinys. Dėl to naujus žaislus jis kurį laiką tik stebi, atsargiai liečia, nori, kad tėvai jam parodytų, ką su jais daryti, o kai įsidrąsina – pats eksperimentuoja. Atsiminkite, kad visą naują informaciją mažylio smegenys turi apdoroti ir įsisavinti, todėl niekada per daug jo nespauskite.

Padėkite savo vaikui greičiau pažinti kalbą

Vienerių–dvejų metų amžiaus vaikai jau taria žodžius, tik bėda, kad suaugusieji ne visada supranta, ką jie sako. Kol mažyliai išmoksta konstruoti sakinius, kai kurie jų tariami žodžiai gali skambėti kaip nesuprantama užsienio kalba. Kaip tėvai jiems gali padėti šiuo etapu?

Neskubėkite kaskart savo vaiko taisyti, kaip taisyklingai ištarti kiekvieną žodelį. Taip tik paskatinsite jo nusivylimą, išgąsdinsite, o gal net sunervinsite. Verčiau kasdien su juo daug kalbėkite, pasakokite, ką matote aplinkui, garsiai skaitykite knygas (psichologai teigia, kad nebūtina skaityti vaikiškas knygeles, tai gali būti jūsų mėgstama literatūra ar net mokslinis veikalas, vaikui svarbiausia girdėti kuo daugiau naujų žodžių).

Nieko nėra nuostabiau už nuoširdų ir užkrečiantį juoką, kuriuo mažylis pasako tiek daug: išreiškia savo pasitikėjimą, pasitenkinimą, patvirtina, kad gerai jaučiasi ir jam smagi veikla, kuria užsiima, ar jam malonus tėvų parodytas dėmesys.
Vaikų raidos specialistai taip pat pataria, kad labai naudinga vizualizuoti žodžius, kurių norime išmokyti vaiką. Pavyzdžiui, jei vartote knygelę, kurioje parodytas apelsinas, balsu sakykite šį žodį ir duokite vaikui apžiūrėti bei patyrinėti tikrą vaisių. Taip, apjungus visas jusles, pažinti pasaulį jam bus kur kas paprasčiau ir įdomiau.

Taip pat – patys kuo daugiau kalbėkite, net kai būnate vieni su vaiku. Klausydamas suaugusiųjų, mažylis išmoks naujų žodžių ir pats juos ims atkartoti, tačiau tam reikia laiko. Aišku, nepamirškite į dienoraštį užsirašyti mažylio pirmųjų žodžių ir išsakytų „auksinių minčių" – ateityje jas prisiminti bus labai smagu.

Visi laimėjimai yra dideli

Vaikams nėra mažų pergalių. Viskas, ką jie išmoksta ir sužino pirmą kartą didelis pasiekimas. Ar pastebėjote, kaip suspindi vaikų akys ir koks pasitenkinimo jausmas juos užplūsta, kai, pavyzdžiui, mamos skaitomoje knygelėje atpažįsta paukštį, ar pirmą kartą iš kelių kaladėlių sustato bokštą, kuris nesugriūna?! Suaugusiems tai atrodo smulkmena, tačiau vaikui tai didelis pasiekimas.

Kol vaikai įveikia savo atradimų kelią ir yra pasirengę eiti į darželį, jiems tenka atlikti daug mažų žingsnelių, patirti nusivylimų, kasdienių eksperimentų ir bandymų, kurie neretai baigiasi netvarka. Pavyzdžiui, dažnai mus, suaugusiuosius, į neviltį varo, kai vaikas valgo pirštais, pridrabsto ir visas išsipurvina, tačiau taip jis mokosi savarankiškumo. Nepaisant tokių smulkmenų, ši kelionė yra nepakartojama ir nuostabi.

Gamintojo archyvas

Juokas – sveikas bendravimo būdas

Geriausias būdas įveikti mažus nusivylimus tai juokas. Be to, tai taip pat labai reikšminga bendravimo su vaiku forma. Nieko nėra nuostabiau už nuoširdų ir užkrečiantį juoką, kuriuo mažylis pasako tiek daug: išreiškia savo pasitikėjimą, pasitenkinimą, patvirtina, kad gerai jaučiasi ir jam smagi veikla, kuria užsiima, ar jam malonus tėvų parodytas dėmesys.

Juoktis yra sveika ir mažiems, ir suaugusiems. Juokas atpalaiduoja kūno raumenis, stiprina imunitetą ir širdį, besijuokiant išsiskiria laimės hormonai endorfinai, pagerėja virškinimas. Žmonės, kurie dažnai juokiasi, būna optimistiškesni, geriau susidoroja su iššūkiais ir stresu, todėl išreikšti geras savo emocijas labai svarbu nuo pat kūdikystės.

Iš ko juokiasi kūdikiai ir vaikai?

Pirmą kartą kūdikiai nusišypso sulaukę 45 mėnesių. Neįprastas garsas, kurį pats sukelia, gali jį sutrikdyti, todėl svarbu, kad šalia esantys tėvai į vaiko juoką atsakytų tuo pačiu, taip jį paskatindami ir užmegzdami dar artimesnį ryšį.

Vieni vaikai juokiasi vos jiems parodžius pirštą ar kvailą grimasą, kitus priverčia nusišypsoti keisti garsai (čepsėjimas, gyvūnų garsų pamėgdžiojimas) ar kutenimas. Kūdikiai humoro nesupranta, tačiau gali atpažinti teigiamas juos supančių artimų žmonių emocijas ir išmoksta savo šypsena bei juoku į jas atsakyti.

Taigi, kuo daugiau mėgaukitės linksmomis akimirkomis su savo mažyliais ir kartu, per humoro ir žaidimų prizmę, padėkite jiems atrasti šį pasaulį.

Pasidalinkite savo patirtimi, kas prajuokina jūsų mažylį? Dalyvaukite konkurse „Tavo Vaikas" feisbuko paskyroje ir laimėkite LEGO įsteigtą prizą!

Pristatome straipsnių apie atsakingą vaikų auklėjimą ir kūrybingą lavinimą seriją, parengtą bendradarbiaujant su LEGO ® DUPLO® ir LEGO ® kaladėlių rinkinių vaikams gamintoju LEGO Group.

LEGO Group įsipareigoja teikti vaikams saugią, lavinančią ir kūrybiškumą skatinančią žaidimo patirtį. Žaisdami LEGO DUPLO arba LEGO kaladėlių rinkiniais, mažieji lavina svarbiausius įgūdžius, kūrybišką mąstymą, mokosi spręsti problemas ir koncentruoti dėmesį. Daugiau informacijos apie vaikų lavinimą, žaidimą bei žaidimus galima rasti interneto svetainėje www.lego.com, kurios aplinka yra saugi ir vaikams.

Užsakymo nr.: PT_73898458

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis